Wat zijn slaap liedjes?

slaap liedjes bestaan al eeuwen lang

Slaap liedjes zijn precies wat de naam al doet vermoeden: een liedje om een persoon (vaak een baby of klein kind) te helpen met slapen. Ze worden al eeuwen gebruikt in allerlei landen en culturen. Toch variëren de onderliggende functies soms nog per liedje want in sommige culturen wordt het ook gebruikt om kennis over de cultuur mee te geven aan het kind.

Slaapliedjes bestaan vaak uit dezelfde opbouw met een simpel patroon. Er wordt gebruik gemaakt van hoge en lage tonen die aantrekkelijk zijn voor het kind. Ze komen het meeste voor in een 6/8- maat omdat dit het idee van een schommeling weergeeft, wat een kalmerend effect heeft op een kind. Ook rijmen de woorden, omdat baby’s hier vaak een voorkeur voor hebben.

Naast dat slaap liedjes een kind zouden kalmeren en in slaap brengen, hebben deze liedjes als andere functie dat zij bijdragen aan de ontwikkeling van taal en communicatie in kinderen. Kinderen willen nadoen wat zij horen, en een simpel slaapliedje helpt bij het vormen van makkelijke woorden en zinnen.

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond leven. Niet voor niets word je gewaarschuwd voor de gevolgen van chronisch slaaptekort: tijdens je diepe slaap herstel je fysiek en mentaal van de inspanningen van overdag. Zo voel je je uitgerust om de volgende dag weer te presteren. In het dagel...
Normaal €24.95
Nu tijdelijk €19.95
5/5

35.000+ tevreden klanten

Werken slaap liedjes echt?

baby's houden van muziek

Sommige ouders zullen zich afvragen of slaap liedjes wel werken, omdat een liedje ook vermakelijk kan zijn in plaats van functioneel. Verschillende onderzoekers vroegen zich dat ook af, daarom zijn er inmiddels veel verschillende onderzoeken geweest naar de effectiviteit van slaap liedjes bij kinderen en baby’s.

Zo blijkt uit een onderzoek van The British Journal of Music Education dat moeders die een slaap liedje voor hun kind zongen voor het slapengaan, erg positief verrast waren met de effecten daarvan. Moeders die net hun eerste kind hadden gekregen, kregen hierbij de opdracht om liedjes voor hun kinderen te zingen en om bij te houden hoe vaak zij dit deden en welke liedjes zij dan zongen. Ouders die voorheen geen liedjes voor hun kind zongen, gaven aan dat het slapengaan steeds makkelijker werd.

Uit een ander onderzoek blijkt ook dat het gebruik van buitenlandse slaap liedjes effectief is bij baby’s en kinderen. Ze kunnen zelfs deze liedjes onderscheiden van gewone muziek uit de gekozen landen. Dit heeft vermoedelijk te maken met het tempo en het ritme waarop het liedje word gezongen.

Uit bovenstaande onderzoeken blijkt dus dat slaap liedjes wel degelijk effectief zijn voor baby’s en kinderen. Daarnaast helpen ze ook buiten het slapen om, zoals wanneer je kind onrustig is of huilt. Een liedje kan helpen om je kind te kalmeren.

We wisten al dat muziek over het algemeen goede emotionele effecten had op mensen, maar nu is dus ook duidelijk dat het voor baby’s hetzelfde werkt. Wel is reeds bekend geworden dat het gebruik van slaap liedjes via een online mediaservice, zoals YouTube, vaak minder effectief is voor het kind dan zelf het liedje zingen.

Voorbeelden van bekende slaap liedjes

Als je een slaap liedje voor je kind wil gaan zingen, is het leuk om zo nu en dan af te wisselen. We hebben daarom een aantal bekende liedjes uitgekozen welke je zelf makkelijk kan onthouden en zingen. Ook hebben we één anderstalig liedje uitgekozen, zodat je zelf kan zien dat het hetzelfde effect op je kind heeft als een Nederlandstalig liedje.

1. Slaap Kindje, Slaap

Slaap kindje, slaap
Daar buiten loopt een schaap
Een schaap met witte voetjes
Dat drinkt zijn melk zo zoetjes
Slaap kindje, slaap
Daar buiten loopt een schaap

Dit liedje heeft verschillende versies en toevoegingen. Zelf kan je ook rijmende woorden toevoegen om het af te wisselen met het origineel.

2. Vader Jacob

Vader Jacob, vader Jacob
Slaapt gij nog? Slaapt gij nog?
Alle klokken luiden, alle klokken luiden
Bim bam bom, bim bam bom

Deze wordt ook vaak in het Frans gezonden, zoals hieronder

Frère Jacques, frère Jacques
Dormez-vous? Dormez-vous?
Sonnez les matines, sonnez les matines
Ding dang dong, ding dang dong

3. Hush Little Baby (Engelstalig)

Hush, little baby, don’t say a word.
Papa’s gonna buy you a mockingbird

And if that mockingbird won’t sing,
Papa’s gonna buy you a diamond ring

And if that diamond ring turns brass,
Papa’s gonna buy you a looking glass

And if that looking glass gets broke,
Papa’s gonna buy you a billy goat

And if that billy goat won’t pull,
Papa’s gonna buy you a cart and bull

And if that cart and bull turn over,
Papa’s gonna buy you a dog named Rover

And if that dog named Rover won’t bark
Papa’s gonna buy you a horse and cart

And if that horse and cart fall down,
You’ll still be the sweetest little baby in town.