Waarom hebben peuters veel slaap nodig?

peuter wil niet slapen wel belangrijk

Slapen is voor iedereen belangrijk, maar zeker peuters en kleine kinderen hebben hier veel baat bij. Het is namelijk erg belangrijk voor hun ontwikkeling. Een goede nachtrust helpt peuters om hun cognitieve vaardigheden te verbeteren, hun humeur beter te kunnen reguleren en om hun lichamelijke gezondheid in stand te houden. Daarnaast geeft het je als ouder ook een paar momenten van rust, wat voor vele ouders een fijne ervaring is.

Wanneer je kind te weinig slaap krijgt, zal je hier al gauw effecten van merken. Zo kan je kind extra druk overkomen. Sommigen verwarren dit met symptomen van ADHD, maar vaak heeft het te maken met een oververmoeide peuter. Daarnaast kan langdurig slaaptekort leiden tot problemen met hun mentale gezondheid en schoolvaardigheden op een latere leeftijd. Het is dus erg belangrijk dat je peuter voldoende slaap krijgt. Peuters hebben ongeveer 11 tot 14 uur slaap nodig elke dag. Dit kan je verdelen over de dag, zodat je peuter tussen de middag een kort dutje van een paar uur kan doen.

Peuter wil niet slapen tips

comfortabele slaapkamer voor beter slapen

Je peuter wil niet slapen is iets wat vast vaker voorkomt. Het is vrijwel elke ouder bekend. Toch is het voor zowel je peuter als jezelf belangrijk om voldoende te slapen. Daarom hebben we een aantal tips opgeschreven die je kunnen helpen bij het naar bed brengen van je kind. Omdat niet elk kind hetzelfde is, kan het zijn dat sommige tips beter werken dan anderen. Probeer ze daarom allemaal eens uit om te kijken welke het beste werkt.

1. Creëer een routine

Wanneer je een routine hebt, weet je kind precies wat die kan verwachten wanneer het bedtijd is. Je begint door een vaste tijd in te stellen waarop je je kind klaar maakt voor bed. Daarna werk je een lijstje af met dingen die gedaan moeten worden voordat je kind naar bed gaat, zoals het uitzetten van elektronica, tandenpoetsen, een knuffel uitzoeken en een verhaaltje voorlezen. Geef je kind hierin de ruimte om aan te geven waar zij behoefte aan hebben wanneer ze naar bed gaan, dat maakt het makkelijker om de routine vol te houden.

2. Geef ze een comfortabele slaapruimte

Als je peuter bang is in het donker, kan een donkere slaapkamer een ruimte zijn waarin zij zich niet fijn voelen en daardoor ook niet willen slapen. Een nachtlampje kan hierbij goed van pas komen. Ook is een te warme kamer geen fijne omgeving, of een kamer waarin veel rommel ligt. Maak de slaapkamer van je kind een comfortabele ruimte waarin zij zich fijn voelen, zodat ze minder problemen hebben met in hun kamer slapen.

3. Geen grote maaltijden vlak voor het slapengaan

Peuters eten veel en hebben ook veel eten nodig, dat is heel normaal. Toch kan een flinke maaltijd net te zwaar op de maag liggen, waardoor je peuter wil niet slapen. Zorg daarom dat de laatste grote maaltijd in ieder geval 3 uur voor het slapengaan is, en als je kind daarna nog een snack wil, dat het een kleine en gezonde snack is. Veel vettig eten is namelijk ook niet goed.

4. Peuter wil niet slapen: geef ze meer controle

Hoewel het erg tegenstrijdig klinkt, kan het goed helpen om je peuter meer controle te geven over hun bedtijd en routine. Leg uit aan je kind dat het belangrijk is om veel te slapen, maar vertel ook dat je niet zomaar weggaat. Veel kleine kinderen hebben namelijk last van verlatingsangst. Vraag wat je kind nodig heeft om goed te kunnen slapen, of het nu een dutje is of om de nachtrust gaat. Sommige kinderen willen eerst zelf nog even spelen, anderen willen eerst met hun ouder knuffelen. Laat je kind zelf een pyjama uitkiezen en geef ze vrijheid in het vinden van een routine. Soms komt het voor dat je kind pas laat naar bed wil, dat is ook prima zolang ze uiteindelijk voldoende slaap per dag krijgen.