Waarom hebben we slaap nodig?

slaap app kan je nachtrust ondersteunen

Slaap is een basisbehoefte en is erg belangrijk voor onze gezondheid. Het is zelfs zo dat we ongeveer één derde van ons hele leven slapend doorbrengen. Dat is erg veel en dat is ook zeker niet zonder reden. Onze slaap zorgt er namelijk voor dat we overdag goed kunnen functioneren en gezond blijven.

Tijdens je slaap krijgt je lichaam de mogelijkheid om zichzelf te herstellen en verwerken je hersenen alle opgedane informatie van de dag daarvoor. Dit is ook waarom kinderen veel slapen. Omdat zij minder kennis hebben van de wereld, komen nieuwe indrukken extra hard aan. Ze hebben daarom ook meer tijd nodig om het te verwerken.

Volwassenen hebben tussen de 7 en 9 uur slaap per dag nodig. Kinderen vanaf 5 jaar en tieners hebben meer slaap nodig, zo tussen de 8 en 11 uur. Je lichaamseigen slaap-waakritme zorgt ervoor dat je hersenen op tijd het signaal afgeven dat je moe begint te worden en dat het tijd is om naar bed te gaan. Wanneer je hier niet naar luistert, kan dit gevolgen hebben voor je fysieke en mentale gezondheid.

Wanneer je namelijk te weinig slaapt, heeft je lichaam minder kans om te herstellen. Als een gevolg hiervan is je immuunsysteem zwakker en kan je lichaam bepaalde functies minder goed uitvoeren. Ook mentaal heeft dit gevolgen. Zo heb je meer moeite met het onthouden van informatie en is je reactievermogen trager. Het is juist daarom zo belangrijk om goed te slapen.

Hoe kan een slaap app je nachtrust ondersteunen?

een goede nachtrust is belangrijk voor je gezondheid

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone. Het is onderdeel van ons dagelijks leven geworden en levert ons veel informatie met de druk op een knop. Waar sommige mensen het veelvuldig gebruik van een smartphone afkeuren, kan het ook voordelen bieden in ons leven. Zo kan je gebruik maken van een slaap app die je helpt om je nachtrust te verbeteren.

Er bestaan verschillende soorten slaap apps. Je hebt namelijk apps die relaxende geluiden afspelen om je te helpen slapen, maar ook apps die door middel van geluidsopnames je slaappatroon te helpen identificeren. Over de laatste soort gaan we het hebben in dit artikel.

Deze slaap app zorgt er namelijk voor dat je meer inzicht krijgt in je gedrag tijdens je slaap. Praat je veel? Of rol je juist veel rond in bed? Word je vaak wakker? Dat wordt allemaal meegenomen door deze app. Onderzoekers zijn nog niet helemaal uit over de betrouwbaarheid van deze slaap apps omdat er nog vrij weinig onderzoek bekend is over de effectiviteit. Toch biedt een slaap app nog veel voordelen. Het kan namelijk als motiverende tool gebruikt worden om beter gedrag te vertonen dat je slaap helpt te ondersteunen. Denk hierbij aan het minderen van cafeïne voor het slapen, of meer bewegen overdag.

Welke slaap app past bij jou?

Omdat er verschillende slaap apps bestaan, is het soms lastig om uit te vinden welke het beste bij je past. Hieronder beschrijven we een aantal slaap apps die elk een andere methode hebben waardoor jij uiteindelijk de app kan kiezen die je het meeste aanspreekt.

1. Sleep Cycle als slaap app

Deze app trackt je slaapritme elke nacht en heeft een speciale functie waarmee het je kan wakker maken wanneer je in de lichtste slaapfase zit. Zo word je opgewekt wakker en kan je makkelijker aan je dag beginnen. Afhankelijk van of je de gratis versie of de betaalde versie (€9,99 per maand) hebt, kan je gebruik maken van meerdere functies in de app. Zo trackt de gratis versie je bewegingen en krijg je deze in een grafiek te zien. De premium versie neemt ook geluiden op als je snurkt of praat in je slaap en kan ook ontspannende geluiden afspelen.

2. Headspace

Headspace is een meditatie slaap app die je nachtrust ondersteunt door middel van ontspannende meditaties of geluiden. Ook heb je ondersteuning voor wanneer je minder goed in je vel zit. Overdag kan je ook gebruik maken van de app door een paar kleine, rustige oefeningen uit te voeren die je helpen actief te blijven.

3. Calm als slaap app

Calm werkt volgens hetzelfde principe als headspace, maar heeft meer mogelijkheden voor ontspannende geluiden. Je kan kiezen voor geluiden zoals regen op een autoruit, een kabbelend beekje of een kampvuur in een groot bos. Ook kan je op basis van je persoonlijke voorkeuren gebruik maken van meditatie momenten.

Natuurlijk zijn er nog veel meer slaap apps die je nachtrust kunnen ondersteunen. Uiteindelijk gaat het erom dat je er een kiest die het beste bij je past. Heb je ondanks het gebruik van een slaap app nog steeds problemen met je nachtrust? Neem dan contact op met de huisarts.