Met oordopjes slapen: Welke soorten zijn er?

met oordopjes slapen helpt je nachtrust te bevorderen

Wanneer je op zoek gaat naar oordopjes die helpen om geluid buiten te houden, bestaan er verschillende soorten. Elke soort heeft zo z’n eigen prijs, kwaliteit en materiaal. Afhankelijk van je wensen en de gevoeligheid van je oren, kan één soort beter werken dan de ander. Daarom hebben we de verschillende soorten voor je op een rij gezet.

Siliconen

De meest voorkomende oordopjes zijn tegenwoordig van siliconen. Ze zijn namelijk herbruikbaar, makkelijk schoon te maken en zijn redelijk goed in het blokkeren van geluid. Harde siliconen oordopjes zijn vaak echter oncomfortabel om mee te slapen, tenzij je een rug slapen bent. Er bestaan ook zachte siliconen oordopjes, maar deze zijn wat minder goed in het blokkeren van geluid.

Wax

Waxen oordopjes hebben als voordeel dat ze zich goed naar je gehoorgang vormen. Ze zijn waterproof en voelen vrij comfortabel aan in je oren. Je hebt hierbij ook geen specifieke maat nodig, omdat ze zichzelf naar je oren vormen. Ze zijn vaak wel iets duurder dan de andere soorten.

Schuim

De meest goedkope oordopjes zijn die van schuim. Ze zijn erg zacht en kneedbaar, waardoor ze gemakkelijk in je oren passen. Deze zijn echter niet herbruikbaar omdat zij een goede omgeving vormen voor bacteriegroei.

Op maat gemaakte oordopjes

Wanneer je last hebt van je oren of erg slecht kan slapen, kan je op maat gemaakte oordopjes laten maken. Vaak moet je dit in overleg met je huisarts doen. Ze worden niet altijd vergoed door je zorgverzekering, waardoor ze ook een stuk duurder kunnen uitpakken. Deze oordopjes zijn makkelijk schoon te maken en worden op maat gemaakt voor jouw oren, waardoor zij altijd perfect passen. Ook zal je hierbij weinig tot geen last ervan hebben tijdens het slapen.

Is met oordopjes slapen veilig?

oordopjes zijn ook effectief overdag

In principe is het gebruik van oordopjes tijdens het slapen gewoon veilig, maar het kan wel tot bepaalde bijwerkingen leiden, zeker wanneer je ze regelmatig gebruikt. Zo zorgen oordopjes ervoor dat je oorsmeer weg wordt geduwd, wat kan leiden tot een ophoping en verstopping van je gehoorgang. Dit kan gaan irriteren, of tot tinnitus leiden. Het is daarom belangrijk om regelmatig je oren schoon te maken door middel van druppels of door een professional.

Ook kan langdurig gebruik van de verkeerde oordopjes leiden tot oorontstekingen. Dit komt omdat de ophoping van oorsmeer, gepaard met de oordopjes, een goede plek is voor bacteriën om te groeien. Een oorontsteking kan erg veel pijn veroorzaken en kan, wanneer het onbehandeld blijft, zelfs leiden tot gehoorverlies.

Ze zijn dus veilig, zolang je ze regelmatig schoonmaakt en je oren ook schoonhoudt.

Helpt met oordopjes slapen om dieper te slapen?

Wanneer je op zoek bent naar oordopjes, is het wel handig om te weten of je er daadwerkelijk dieper door kan slapen. Het antwoord hierop is ja. Je kan dieper slapen met behulp van oordopjes, zeker wanneer je snel wakker wordt van geluiden om je heen.

Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van oordopjes erg effectief is bij het verbeteren van de kwaliteit van de nachtrust. Wanneer je deze oordopjes gebruikt in combinatie met een slaap-masker, zijn de bevindingen nog beter.

Een goede nachtrust is nodig om je lichaam en geest gezond te houden, en het is ook erg effectief bij het bestrijden van ongezonde stress. Wanneer je namelijk te weinig slaap krijgt, kan dit leiden tot problemen met de concentratie, schommelingen in je gemoedstoestand en een zwak immuunsysteem.

Wanneer je op je zij slaapt, zal met oordopjes slapen niet altijd even fijn voelen. Let daarom goed op het materiaal en het gevoel van de oordopjes. Zachte materialen werken hierbij het beste. Mocht je hierdoor nog steeds niet goed kunnen slapen, dan kan je nog op zoek gaan naar op maat gemaakte oordopjes zodat je gewoon goed kan blijven slapen.