Het belang van een goed matras

een goed matras zorgt niet voor rugklachten

Een goed matras is niet alleen lekker om op te slapen, maar het is ook belangrijk voor je gezondheid. Wanneer je slecht slaapt, kan je namelijk last krijgen van fysieke en mentale gezondheidsklachten. Ook kan een slecht matras zorgen voor meer kwaaltjes waar je overdag last van hebt. Hieronder hebben we een aantal effecten van slapen op een slecht bed voor je opgeschreven.

1. Slechte nachtrust

Een van de meest voorkomende punten van een slecht matras is dat je een slechte nachtrust ervaart. Het kost meer moeite om in slaap te vallen en je wordt gedurende de nacht meerdere keren wakker omdat het oncomfortabel ligt.

2. Weinig ondersteuning

Wanneer je op het matras ligt, heb je het idee dat je er helemaal in zakt, of je hebt juist het gevoel dat je op een steen ligt te slapen. Het vormt zich niet naar je lichaam en ondersteunt je lichaam daarom ook niet goed.

3. Het zakt in

Normaal gesproken hoort een goed matras je rug goed te kunnen blijven ondersteunen, ook na een paar jaar gebruik ervan gemaakt te hebben. Wanneer je een slechte ondergrond hebt, kan deze na een vrij korte periode al gaan inzakken, waardoor je rug de steun mist die het nodig heeft.

Daarnaast heeft een slecht bed vaak meer last van huisstofmijt, houdt het meer vocht vast waardoor het kan gaan schimmelen en voelt het heel synthetisch aan, waardoor je het in de zomer extra warm krijgt. Op een gegeven moment kan het zelfs zo erg worden dat je verlangt naar andere bedden, zoals die van een hotel. Dat is zeker een teken dat je aan een nieuw matras toe bent.

Hoe ziet een goed matras eruit?

Een goed matras is niet altijd perfect, maar komt er wel in de buurt. Het ondersteunt je lichaam, is zacht genoeg dat je er goed op ligt, maar niet zo zacht dat je erin verdwijnt, en het is anti-allergeen. Bij voorkeur is een goed matras ook nooit ouder dan 10 jaar. De meeste matrassen kunnen namelijk 7 tot 10 jaar meegaan, daarna is het tijd voor een nieuwe.

Een goed matras is gemaakt van een stevig materiaal. Uit onderzoek is gebleken dat memory foam met een gemiddelde stevigheid perfect is voor een goede nachtrust en ook pijnklachten kan verminderen. Latex heeft soortgelijke resultaten, maar dan zonder het gevoel dat je helemaal in je bed verdwijnt.

Het is natuurlijk ook belangrijk om regelmatig je beddengoed te wisselen zodat het schoon en anti-allergeen blijft. Toch heeft een kwalitatief goed matras ook juist de eigenschappen dat het zelfs met minder goed beddengoed nog de juiste steun biedt voor je lichaam en nachtrust.

Hoe vind je een goed matras?

probeer een nieuw matras gerust uit

Iedereen heeft andere wensen waardoor er geen één matras is die perfect is. Het is daarom belangrijk om zelf op zoek te gaan naar een matras dat bij je past. Hieronder beschrijven we een paar tips die je kan volgen om het beste bed voor jouw nachtrust te vinden. Probeer ze gerust uit in je eentje, of met een partner erbij.

1. Probeer het matras uit

Het leuke aan een matrassenwinkel is, is dat je ze vaak kan uitproberen door erop te zitten of liggen. Maak hier ook zeker gebruik van! Door aan te voelen hoe het matras om je lichaam heen voelt en hoe je ruggengraat ligt, kan je vaak al bepalen of het geschikt voor je is. Ligt het ontspannen of juist helemaal niet?

2. Een goed matras kan je altijd langer uitproberen

Sommige winkels hebben ook een aanbieding waarbij je een matras 30 tot 90 dagen mag uitproberen om te zien of je er goed op slaapt. Is dat niet het geval, dan kan je deze gewoon terugbrengen. Zo merk je ook gelijk of je er goed op slaapt en niet alleen goed op ligt. Let wel op dat deze actie vaak ook regels heeft waar je rekening mee moet houden.

3. Neem iemand mee

Zeker wanneer je een partner hebt, is het belangrijk om samen op zoek te gaan naar een matras. Het bed kan namelijk wel goed liggen voor jezelf, maar wat gebeurt er wanneer er iemand anders op ligt te draaien. En is het wel geschikt voor hen? Sommige mensen kiezen ervoor om twee verschillende te kopen zodat ieder een matras heeft die bij hen past. Als je bedframe groot genoeg is, is dat zeker een optie.

4. Let op het materiaal van een goed matras

Een goed bed is gemaakt van hoogwaardig materiaal. Memory foam en natuurlijke latex zijn vaak wat duurder, maar gaan ook erg lang mee en bieden veel steun aan je lichaam. Synthetische latex is ook steeds van betere kwaliteit. Matrassen met veren van binnen zijn ook goed, maar hierbij is het erg belangrijk om op de rest van het materiaal en het gevoel te letten.