Wat zijn aminozuren?

aminozuren en slapen belangrijk verband

Aminozuren worden ook wel de bouwstenen van de eiwitten in je lichaam genoemd. Dit komt omdat ze je lichaam ondersteunen bij het creëren van eiwitten. Daarnaast verwerken ze ook belangrijke hormonen en ondersteunen ze neurotransmitters bij het doorvoeren van signalen. Dat zijn allemaal erg belangrijke processen.

Er zijn drie verschillende categorieën waarin we aminozuren kunnen opdelen. Zo heb je niet-essentiële aminozuren, gedeeltelijk essentieel en essentiële aminozuren. De essentiële aminozuren kan je lichaam zelf niet aanmaken, waardoor je deze nodig hebt door middel van voeding of supplementen.

Gedeeltelijk essentiële aminozuren heb je normaal gesproken niet nodig, slechts in bepaalde situaties, zoals wanneer je lichaam een ziekte moet bevechten, of wanneer je last hebt van stress.

Niet-essentiële aminozuren zijn, zoals de naam doet vermoeden, niet heel essentieel. Je lichaam kan ze zelf aanmaken en/of heeft er minder van nodig.

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond leven. Niet voor niets word je gewaarschuwd voor de gevolgen van chronisch slaaptekort: tijdens je diepe slaap herstel je fysiek en mentaal van de inspanningen van overdag. Zo voel je je uitgerust om de volgende dag weer te presteren. In het dagel...
Normaal €24.95
Nu tijdelijk €19.95
5/5

35.000+ tevreden klanten

Wat is het verband tussen aminozuren en slapen?

Zoals we hierboven beschreven, zijn aminozuren dus erg belangrijk bij het onderhouden van je lichaam en gezondheid. Dat houdt in dat ze ook een rol spelen bij het verzorgen van een goede nachtrust. Kijk bijvoorbeeld naar tryptofaan. Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat in je lichaam omgezet wordt in een molecuul genaamd 5-HTP (5-hydroxytryptofaan).

5-HTP wordt gebruikt om de hormonen melatonine en serotonine te maken, twee hormonen die erg belangrijk zijn bij het verzorgen van een goede nachtrust. Serotonine zorgt er namelijk voor dat je je kalmer en meer ontspannen voelt. Het geeft je een gevoel van geluk en tevredenheid. Het zorgt er ook voor dat je makkelijker in slaap komt. Melatonine zorgt juist voor de balans in je slaap-waakritme. Hierdoor word je ‘s ochtends goed uitgerust wakker en ga je ‘s avonds lekker moe naar bed.

Ook GABA speelt een belangrijke rol in de relatie tussen aminozuren en slapen, al is hier momenteel nog niet heel veel onderzoek naar gedaan. GABA functioneert als neurotransmitter en zorgt voor een kalmerend effect, waardoor je rustiger wordt en minder last van stress hebt.

Uit onderzoek is gebleken dat de combinatie van GABA en 5-HTP ervoor zorgt dat je zelfs na het nemen van cafeïne, makkelijker in slaap zou kunnen komen. Ook is de slaapkwaliteit dan beter dan zonder hulpmiddelen. Dit onderzoek is echter alleen nog uitgevoerd op fruitvliegjes en muizen, waardoor er meer bewijs nodig is voor de effecten op mensen. Tot nu toe ziet het onderzoek er echter veelbelovend uit.

Welke effecten heeft de relatie tussen aminozuren en slapen nog meer?

voeding met veel essentiële aminozuren

Het nemen van aminozuren voor je slaap heeft niet alleen positieve bijkomende effecten, het houdt ook bepaalde gezonde dingen in stand. Met een tekort aan bepaalde aminozuren in je lichaam, kan je dit al gauw aan je slaapritme en gezondheid merken. Het is daarom belangrijk om voldoende aminozuren binnen te krijgen. Zou help je de volgende functies in stand te houden.

1. Een beter geheugen

Tryptofaan speelt ook een grote rol in je herinneringen. Dit heeft ermee te maken dat je in je slaap veel herinneringen en informatie verwerkt. Als je te weinig tryptofaan binnen krijgt en daardoor ook minder goed slaapt, bestaat de kans dat je geheugen minder goed functioneert.

2. Aminozuren en slapen: goed tegen angst klachten

Serotonine, een onderdeel van tryptofaan, zorgt ervoor dat je je vrolijker voelt en kalmer bent. Bij een tekort aan deze stof, kan je al gauw last krijgen van angstklachten of zelfs gevoelens van depressie.

3. Makkelijker in slaap komen

Zowel GABA als melatonine helpen je om makkelijker in slaap te komen en zijn daardoor erg effectief voor je gezondheid. Zonder goede nachtrust, is het namelijk lastiger voor je lichaam om gezond te blijven. Wanneer je onvoldoende GABA of tryptofaan binnenkrijgt, zal het lastiger zijn om goed in slaap te komen.

Uiteindelijk is het dus belangrijk om voldoende aminozuren binnen te krijgen voor een goede nachtrust en een gezond lichaam. Aminozuren komen van nature veel voor in peulvruchten, eieren, paddenstoelen, quinoa en vette vis. Door deze in je dagelijkse dieet op te nemen, hoef je je geen zorgen te maken om je aminozuren.