Voedselverleidingen in jouw huis

Thuis heb je meer invloed dan buiten jouw huis. Door iets niet aan te schaffen, vermijd je alle voedselverleidingen. Deze aanpak is echter niet altijd mogelijk.

Wanneer je zo nu en dan iets lekkers wilt kopen, dan is het vrijwel onmogelijk om altijd “nee” te zeggen. Misschien koop je voedsel dat onder jouw voedselverleidingen valt voor jouw kinderen of voor visite.

Je kunt dan op verschillende manieren jouw huis gezonder inrichten. Door wél jouw voedselverleidingen in huis te hebben, leer je beter omgaan met deze verleidingen. Dit kan het gemakkelijker maken om buitenshuis voedselverleidingen te weerstaan.

Scheiding tussen jouw keuken en woonkamer

Voedsel en verleidingen

Als jij geen goede scheiding tussen jouw keuken en woonkamer hebt, vergroot dit de kans dat jij vaak aanwezig in de keuken bent. Hoe vaker jij in de keuken bent, hoe meer jij in aanraking komt met voedselverleidingen.

Gebruik daarom alleen de keuken als je een maaltijd gaat bereiden, een tussendoortje neemt of drinken gaat pakken. Ga niet zonder redenen in de koelkast kijken. Hierdoor kom jij minder in aanraking met voedselverleidingen.

Leg ongezond voedsel niet in zicht

Je kent vast wel het gezegde ‘zien eten, doet eten’. Als jij ongezonde voeding goed opbergt, dan heb je naar alle waarschijnlijkheid minder last van voedselverleidingen. Berg de ongezonde voedsel op in dichte kastjes.

Je kunt jezelf nudgen door gezond voedsel wel in zicht te zetten. ‘Nudgen’ is een motivatietechniek om jezelf subtiel te stimuleren om je op gewenste manier te gedragen.

Als jij eerder in aanraking komt met gezond voedsel en gezonde tussendoortjes, zal jij sneller voor deze verantwoorde producten kiezen. Maak de keuze ook zo makkelijk mogelijk voor jezelf.

Snijd bijvoorbeeld stukjes fruit van tevoren en leg het in de koelkast. Als jij dan trek hebt, kan jij het makkelijk eten. Op zo’n moment kan snijden klinken als te veel moeite, waardoor je sneller bijvoorbeeld een makkelijke reep met veel suiker pakt.

Tafelgewoontes en voedselverleidingen

Je kunt door middel van het aanpassen van jouw tafelgewoontes beter omgaan met voedselverleidingen. Onderstaand vertel ik jou daar meer over.

Kies voor kleiner servies

Door een kleiner bord te kiezen, lijkt jouw portie groter. Kies liever geen diep bord. Hierdoor lijkt jouw portie kleiner.

Houd rekening met de energie in jouw voedsel

Een portie friet en wokschotel kan even groot zijn. Het verschilt echter veel qua calorieën, omdat groenten veel minder energie bevatten dan friet.

Houd hier rekening mee. Je kunt bijvoorbeeld een kleine portie friet nemen met als aanvulling een salade. Streef naar een bord dat voor de helft met groenten is gevuld. Een kwart mag bestaan uit vlees, vis, bonen of een gezonde vleesvervanger. Het resterende kwart van het bord kan jij desgewenst vullen met aardappelen of graanproducten.

Voedselverleidingen bevatten vaak veel energie. Als jij iets eet, beperk dan de portie.

Schep jouw eten op in de keuken

Hierdoor verklein je de kans dat jij in de verleiding komt om meer voedsel op te scheppen. Een andere oplossing is om de porties precies voor het aantal mensen te maken waarmee jij eet. Je kunt ook de resterende porties alvast in bakjes stoppen en opbergen.

Eten met anderen

Samen eten tegen voedselverleidingen

Het kan lastig zijn om gezond te eten als jouw familie of vrienden dit niet doen.

Het kan helpen om jouw familie of vrienden in te lichten over jouw gezondheidsdoelen. Dan begrijpen ze je beter en kunnen ze er rekening mee houden.

Wees je ook bewust dat mensen vaak in gezelschap meer eten. Door de afleiding merk je minder snel dat je vol zit. Daarnaast passen we vaak onze keuze voor voedsel aan op onze tafelgenoot. Hierdoor kom jij sneller in aanraking met voedselverleidingen.

Door je daar bewust van te zijn, kan jij dit veranderen. Neem tussendoor pauze tijdens het eten en probeer goed naar jouw lichaam te luisteren. Vol is vol.

Voedselverleidingen verminderen met ‘als dan plan’

Je kunt beter omgaan met voedselverleidingen door van tevoren te bedenken in welke situaties jij hier last van hebt. Dan kan jij hier een ‘als dan plan‘ voor maken.

Dit houdt in dat jij bedenkt hoe je om zult gaan met de voedselverleidingen. Een voorbeeld is bijvoorbeeld ‘als de oliebollenkraam in het winkelcentrum er is, loop ik een blokje om’. Dit voorbeeld betreft een manier om de voedselverleiding te vermijden.

Andere manieren zijn bijvoorbeeld afleiding zoeken of in plaats van het ongezonde product te kiezen, voor een gezond alternatief gaan.