Wanneer heb ik energie supplementen nodig?

energie supplementen voor concentratie

Er zijn verschillende redenen waarom je voor energie supplementen zou kiezen. Omdat supplementen een aanvulling op je dagelijkse voedingspatroon zijn, heb je ze niet verplicht nodig, maar kan je ze nemen wanneer je daar behoefte aan hebt. Bijvoorbeeld wanneer je net wat extra energie nodig hebt voor een lange autorit, of juist wat meer focus wil voor tijdens een examen.

Energie supplementen bestaan er in verschillende soorten, waardoor je er altijd wel een kan vinden die bij je past. Sommige supplementen kunnen namelijk tegenwerken met de medicatie die je hebt. Door een ander passend supplement te vinden, hoef je je dan geen zorgen om je medicatie te maken. Doe dit echter altijd in overleg met je huisarts.

Welke energie supplementen bestaan er?

meer concentratie en energie

Er bestaan verschillende soorten supplementen die je helpen om meer energie te krijgen of om je focus te verbeteren. Deze supplementen zijn afkomstig van delen van een plant, of bestaan juist uit een geconcentreerde hoeveelheid vitaminen. Afhankelijk van je behoeften, kan je zelf het supplement kiezen die het beste bij je past.

1. Vitamine B12

Vitamine B12 is één van de vitaminen die helpt om je voeding om te zetten in energie. Daarnaast helpt vitamine B12 ook bij het voorkomen van bloedarmoede die je vermoeit laat voelen. Er komen redelijk veel gevallen voor waarbij mensen een vitamine B12 tekort hebben. Mocht je last hebben van onverklaarbare vermoeidheid, is het handig om je bloedwaarden te laten testen omdat je dan mogelijk meer vitamine B12 nodig hebt.

2. IJzer

Net als vitamine B12, helpt ijzer om bloedarmoede tegen te gaan. IJzer zorgt er namelijk voor dat je bloedcellen meer zuurstof kunnen opnemen om door je lichaam te transporteren. Wanneer je voldoende ijzer in je lichaam hebt, zal je je al snel opgewekter en meer gefocust voelen.

3. Melatonine

Hoewel het erg tegenstrijdig lijkt: melatonine is ten slotte een supplement om je slaap te ondersteunen, kan melatonine je helpen om je focus te verbeteren en om je overdag meer energie te geven. Wanneer je namelijk slecht slaapt, heeft dit invloed op je concentratie en energie overdag. Doordat melatonine je helpt om beter te slapen, heb je overdag meer energie en concentratie om met gemak de dag door te komen.

4. Ashwagandha

Dit populaire kruid wordt al eeuwen gebruikt als medicinaal kruid en is daardoor regelmatig te vinden in natuurlijke kruidenpreparaten. De werkzame stoffen zorgen ervoor dat je beter bestand bent tegen stress en gevoelens van depressie. Daarnaast helpt het om mentale vermoeidheid tegen te gaan, waardoor het kruid erg populair is bij mensen die veel last hebben van stress of tijdens de examens.