Wat houdt verbranden in?

zonnebrandcrème beschermt tegen de zon

De zon straalt een ultraviolet licht uit. Hiervan hebben we het meeste last van UVA en UVB-straling. UVA staat voor het verouderen van de huid. Je krijgt hier meer rimpels van en sproetjes. UVB staat voor beschadiging. Je huid verbrandt en raakt beschadigd. Bij veel schade kan er huidkanker ontstaan. Per jaar krijgen meer dan 50,000 mensen deze diagnose.

Om verbranding te voorkomen smeren mensen daarom zonnebrandcrème. Het KWF raad aan om per 2 uur, jezelf in te smeren met zonnebrandcrème met tenminste factor 30. Waar je je bevindt speelt ook een rol. In Nederland komt de zonnekracht zelden boven de 7 uit, maar in het buitenland kan het al snel zonkracht 7, 8 of hoger zijn. Op deze plekken kan je dan al binnen 10 minuten in verbranden. Zonnebrandcrème maakt dan ook nog weinig verschil.

Hoe werkt zonnebrandcrème?

Zonnebrandcrème functioneert als het ware als een beschermlaagje op je huid. De factor bepaald hierbij hoe goed je beschermt bent. Factor 30 geeft aan dat slechts 1/30ste van de straling doordringt tot je huid. Ook kan je met de factor redelijk berekenen hoe lang je in de zon kan zitten voordat je verbrand. Elke factor staat voor 1 kwartier. Toch kan je ook niet een hele dag doen met één keer smeren. Na ongeveer 2 uur is het namelijk uitgewerkt.

Hoeveel zonnebrandcrème je nodig hebt, is afhankelijk van je lichaam en hoe dik je smeert. Een dun laagje factor 50 staat gelijk aan factor 30. Wees dus niet te zuinig, maar er moeten ook geen witte strepen op je lichaam achterblijven.

Ook bij dunne kleding is het handig om je in te smeren. De zon kan er namelijk al gauw doorheen prikken. Dikke kleding, zoals spijkerbroeken en goede vesten houden het zonlicht wel tegen, maar dat kan erg heet worden. Zorg er dus voor dat je veel in de schaduw zit en vooral het zonlicht midden op de dag vermijd. Tussen 12 en 3 is de zonkracht namelijk op z’n sterkst. Zelfs met zonnebrandcrème kan je de hitte dan het beste uit de weg gaan.

Ook wanneer je gaat zwemmen is het belangrijk om daarna nogmaals te smeren met zonnebrandcrème, of deze nu watervast is of niet. Wanneer je namelijk het water in springt, blijft het veel minder goed zitten dan wanneer je rustig het water in loopt. Daarnaast reflecteert water zonlicht, waardoor de kans op verbranden nog groter is. Smeer je dus altijd goed voor- en na het zwemmen in.

Is zonnebrandcrème schadelijk of niet?

verbrande huid is schadelijk

Tegenwoordig komt er steeds meer nieuws naar buiten dat er schadelijk stoffen zitten in shampoos, crèmes, lotions, noem maar op. Deze stoffen noemen we parabenen, chemische stoffen en verschillende kleur- en geurstoffen. Nu zouden parabenen kankerverwekkend kunnen zijn, maar het KWF ziet hier geen gevaar in. Zonnebrandcrème biedt nog steeds meer voor- dan nadelen. Als je je hier toch zorgen om maakt, bestaan er ook een aantal zonnebrandcrème merken die deze stoffen niet of zo min mogelijk gebruiken.

Het maakt echter niet veel uit of je nu zonnebrandcrème van € 3 koopt of van € 15. De basisingrediënten zijn hetzelfde. Het grootste verschil zit hem in de toegevoegde middelen, zoals olie of lotion. Het kan dus geen kwaad wanneer je een crème van het Etos huismerk koopt.

Werken zonnebrandcrème en aftersun even goed?

Zonnebrandcrème gebruik je wanneer je je wil beschermen tegen de zon, aftersun is juist voor wanneer je huid toch verbrand is geraakt. Toch is aftersun niet zo effectief als je misschien zou denken. Onderzoeksjournalist Ianthe Sahadat geeft aan dat ze qua ingrediënten vaak niet of weinig verschillen van gewone lotions. Daarnaast bevatten ze vaak erg weinig vet, wat juist belangrijk is voor het verzorgen van de huid. Je kan dus beter een vette zalf gebruiken, zonder parfum en alcohol, dan een aftersun lotion.

Door je in te smeren met zonnebrandcrème of aftersun loop je ook geen vitamine D mis. Je krijgt namelijk al voldoende vitamine D binnen wanneer je drie keer per week een kwartier met je gezicht, handen of voeten in de zon komt. Meer is mooi meegenomen, maar echt niet nodig. Een ochtendwandeling voordat de zon te heet wordt, is dus prima om aan je vitamine D te komen.

Bronnen: Volkskrant.nl en KWF