Begroetingsangst of niet, we hebben geen alternatief

begroetingsangst geen handen schudden
Blijft begroetingsangst aanhouden?

Waar eerst werd gesproken dat we elkaar nooit meer zouden zoenen of de hand zouden schudden, lijken deze begroetingen toch langzaam weer terug te keren in onze maatschappij. Volgens gedragsdeskundige Hanneke de Bruin speelt de onzekerheid rondom de begroetingen zeker mee. Mensen weten niet welk alternatief ze kunnen gebruiken. Daarnaast is er een groeiende behoefte aan fysiek contact.

Het is volgens de Bruin niet gek dat sommige mensen nu weer handen schudden of zoenen geven. Zolang als dat er geen duidelijk alternatief is, is het ook heel lastig om een gedragsverandering te maken. Bovendien heeft het een functie om elkaar de hand te schudden: je opent op deze manier gemakkelijk een gesprek. Wanneer je allebei een andere begroeting probeert te initiëren, kan het gevolg erg ongemakkelijk zijn. Om dat te voorkomen, kies je juist voor iets dat jullie beiden kennen. Dat is ook sociaal geaccepteerd en dus veel prettiger dan een halve buiging of elleboogstoot. De begroetingsangst die er eerst was, is nu veel meer afgenomen.

Is er extra besmettingsgevaar?

Waar we wel op moeten letten, is dat het begroeten van anderen niet zonder risico’s is. Wanneer we elkaar aanraken, dragen we bacteriën over en mogelijk ook virussen. Volgens Eric van Gorp, hoogleraar virologie, is het vrijwel onmogelijk om elkaar niet te begroeten. Het is een heel natuurlijke manier en daarom ook lastig om het zomaar te schrappen. Wel moeten we ons extra bewust zijn van de hygiëne en onze gezondheid. Hij raadt daarom aan om alleen iemand drie zoenen te geven wanneer jullie beiden niet ziek zijn en ook geen symptomen hebben.

Ook is het belangrijk om regelmatig je handen te wassen. Doordat je je meer buiten bevindt, raak je meer dingen aan, zoals een leuning van een trap. Als een gevolg hiervan, komen er veel meer bacteriën op je lichaam terecht. Deze wil je natuurlijk zo min mogelijk verspreiden. Het belang van onze hygiëne moet niet naar de achtergrond verdwijnen.

Begroetingsangst of niet: het voelt onbeleefd

alternatieve begroetingen
Angst voor begroetingen: Onbeleefd?

Nu dat alle maatregelen langzaam aan het versoepelen zijn, voelt het ook weer onbeleefd om iemand niet te begroeten. Een paar maanden terug konden we nog zeggen “Ah, nu even niet”, maar nu dat steeds meer mensen gevaccineerd zijn, wordt dat antwoord niet meer geaccepteerd. Volgens Hanneke de Bruin is het daarom ook een stuk lastiger geworden om een begroeting te weigeren. Je wil namelijk niet overkomen alsof je de ander negeert of niet aardig vindt. Dus op dat moment overkom jij je begroetingsangst en steek je toch je hand uit.

Daarnaast, zegt de Bruin, is je hand uitsteken ook een soort impulsreactie. Je hebt vaak pas later door dat je dat hebt gedaan. Het zit zo in ons systeem verwerkt dat onze overwegingen het niet bijhouden. Je kan hier wel iets tegen doen. Dit noemt de Bruin het zogenoemde “Als-Dan plan”. Je bedenkt je wat je zal doen wanneer iemand je een hand toesteekt, en je bedenkt vervolgens een andere manier van begroeten. Je mag zelf bepalen wat dat is, zolang je er comfortabel bij voelt. Je kan het jezelf makkelijker maken door het al eens te oefenen of door het op te schrijven.

Waar we wel op moeten letten is dat we bang zijn om veroordeeld te worden. Dus wanneer je voor een alternatieve begroeting kiest, kunnen mensen je nog steeds een zeurpiet vinden. Dat is iets waar we dan mee moeten leven. De angst om niet aardig te worden gevonden laat ons sneller dingen doen waar we ons niet fijn bij voelen.

We moeten blijven opletten

Volgens van Gorp heeft de corona crisis ons een goede les geleerd wat betreft levensstijl en hygiëne. Wel waarschuwt hij nu dat de maatregelen teruglopen. We moeten namelijk niet de laks worden met de maatregelen, zeker wanneer we kijken naar het opkomende aantal varianten. Toch vindt hij dat we elkaar wel moeten kunnen blijven begroeten door middel van drie zoenen of het schudden van de hand, zolang we maar rekening houden met de maatregelen en onze hygiëne.

Volgens de Bruin was de corona crisis een tijd waarin we eindelijk van de ellendige begroetingen af konden komen. Daarnaast is het makkelijker om een hand of zoen te weigeren van iemand die je niet zo goed kent dan van een familielid. Toch kan je ook bij familie nog het “Als-Dan plan” toepassen, als oplossing tegen de begroetingsangst.

Bron: Nu.nl