coronavaccin

Het coronavaccin kan mogelijk besmetting verminderen

Total
0
Deelacties

coronavaccin effectiefMomenteel vinden er door het hele land vaccinaties plaats met het coronavaccin tegen het coronavirus. Wat we echter nog niet zeker weten is of dat de vaccins in staat zijn om de verspreiding van het virus ook tegen te gaan. Het RIVM heeft aangegeven dat het nog onduidelijk is of je na de vaccinatie het virus nog kan verspreiden. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan.

In de tussentijd is het belangrijk dat je je aan de maatregelen blijft houden. Zo blijft iedereen veilig, of ze nu ingeënt zijn of niet.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Het coronavaccin kan de verspreiding verminderen

Hoewel het dus nog onduidelijk is of het vaccin de verspreiding van het virus tegengaat, zien de verwachtingen ernaar uit dat het vaccin in ieder geval helpt om de verspreiding te verminderen. Volgens Frits Rosendaal (hoogleraar klinische epidemiologie aan het LUMC) komt dit doordat de gevaccineerde mensen een stuk minder last hebben van het virus.

Het vaccin is in staat om de milde vorm van corona tegen te gaan. Mochten deze mensen dan toch ziek worden, dan hebben zij een stuk minder klachten en zullen ze ook minder hoesten. Doordat zij minder klachten hebben, verspreiden ze het virus ook minder dan iemand die meer last heeft van het virus.

Hoe zit het met de huidige onderzoeken?

De onderzoeken die zijn gedaan om het coronavaccin toe te laten, hebben slechts getest op de effectiviteit van het bestrijden van het virus. Zij hebben niet getest op de verspreiding van het virus. Daarom zijn de vaccins wel toegelaten op de markt.

Nu dat de vaccins wereldwijd worden toegediend, kan er meer onderzoek worden gedaan naar de effectiviteit van het vaccin op het bestrijden en verspreiden van het virus. Uit een onderzoek uit Israël bleek al dat de verspreiding flink is afgenomen sinds mensen het Pfizer-vaccin hebben gekregen.

Het Pfizer-vaccin is voor 95% effectief, maar de mensen die toch besmet raakten blijken een stuk minder virus deeltjes met zich mee te dragen dan mensen die niet ingeënt zijn. Ook steken zij minder vaak anderen aan, wat erop wijst dat het vaccin je ook minder besmettelijk maakt.

Besmet raken zonder symptomen

maatregelen mondkapjeOok het Moderna vaccin zou helpen bij het voorkomen van de verspreiding van het virus. Er werd een onderzoek gedaan waarbij er een groep het vaccin ontving en de andere groep een placebo. Net als bij Pfizer, wordt Moderna in twee doses toegediend. Mensen die tijdens het onderzoek positief testten, bleken geen symptomen van het virus te hebben. Omdat zij geen symptomen hebben, is de kans ook een stuk kleiner dat zij het virus doorgeven aan anderen. Ze hoesten namelijk minder, waardoor er minder virusdeeltjes in de lucht terecht komen.

Om vast te kunnen stellen hoe groot de kans is dat je na de vaccinatie het virus nog kan verspreiden, is er meer onderzoek nodig. Wat we wel weten is dat het coronavaccin vaak pas na twee weken na de laatste inenting effect heeft. Houd je dus vooral aan de maatregelen totdat er meer informatie is over de vaccins en hun effecten.

Bronnen: nu.nl, het RIVM en EMA (Europees Medicijnagentschap).

Dit Vind Je Wellicht Ook Interessant