Wat is je lichaam ontgiften?

lichaam ontgiften met behulp van kruiden

Je lichaam ontgiften wordt ook wel eens detoxen genoemd. Gedurende een bepaalde periode gebruik je één of meerdere technieken die zouden helpen om je lichaam van verschillende afvalstoffen te helpen. Denk hierbij aan een overvloed aan suikers, vetten of schadelijke stoffen. Detoxes claimen daarnaast ook vaak dat je hiermee afvalt en je gezondheid verbetert.

Tijdens een ontgifingsproces, maakt men gebruik van bepaalde technieken die het proces bevorderen zoals het drinken van shakes, zoveel mogelijk vasten, bepaalde supplementen nemen, de sauna instappen om de stoffen eruit te zweten of het gebruik van kruiden. Kruiden worden al eeuwen gebruikt over de hele wereld om te helpen bij verschillende kwalen en om ziekten te genezen. Tegenwoordig gebruiken we voornamelijk medicijnen, maar kunnen kruiden nog steeds van pas komen bij kleine kwaaltjes, zoals een verkoudheid of een pijnlijke keel.

Je lichaam ontgiften kan duren van een paar dagen tot een paar weken. In deze periode houd je je aan bepaalde vastgestelde regels. Zo mogen mensen die aan ontgiften doen, vaak geen bewerkte voedingsmiddelen eten tijdens deze periode. Anderen nemen het nog een stapje verder en drinken slechts shakes die ze kant-en-klaar kopen of zelf maken. Hierin zit een combinatie van vitaminen, mineralen, eiwitten, vetten en koolhydraten.

Hoe kan je je lichaam ontgiften met kruiden?

Kruiden worden al eeuwen gebruikt bij het ontgiften van je lichaam. Hierdoor ziet men ze vaak als een veilige manier om dit te doen. Een ontgifting met kruiden doe je door veel kruidenthee te drinken als aanvulling op je dagelijkse voeding. Soms drink je het ook in plaats van bepaalde andere voedingsmiddelen. Een ontgifting met kruiden duurt vaak tussen de 3 en 14 dagen.

Veelvoorkomende ingrediënten in deze kruiden detox zijn onder andere valeriaan, zoethout, paardenbloem wortel, gember, rabarber wortel, koriander, glidkruid en de wortel van de grote klis. Deze ingrediënten zouden moeten helpen bij het binden aan zware metalen die dan via je urine of ontlasting weer uit je lichaam komen. Hier is echter weinig bewijs voor.

Het doel van je lichaam ontgiften met kruiden is dat je op natuurlijke wijze afkomt van schadelijke stoffen en mogelijk ook afvalt.

Werkt een kruiden ontgifting?

kruidenthee is erg gezond voor je lichaam

De belangrijkste vraag is wellicht of je lichaam ontgiften met kruiden daadwerkelijk effectief is. Het antwoord hierop ligt iets genuanceerder. Verschillende kruiden kunnen namelijk een positieve invloed hebben op je gezondheid doordat zij meerdere vitaminen en mineralen bevatten, zoals paardenbloem veel vitamine A, C en K bevat.

Je lichaam ontgiften van slechte stoffen

In veel gevallen claimen detox middelen dat ze je lichaam ontgiften van slechte stoffen. Vaak wordt echter niet genoemd om welke stoffen dit gaat en op welke manier deze kruiden helpen om dat voor elkaar te krijgen. Je lichaam heeft daarnaast van nature zelf al een detox systeem, namelijk: je lever en nieren. Deze organen filteren de stoffen die je binnenkrijgt en zorgen ervoor dat je slechte stoffen (zoals alcohol) weer uitplast.

Wat bepaalde kruiden wel doen, is ervoor zorgen dat je vaker moet urineren. Dit helpt je nieren en lever bij het verwerken van slechte stoffen. Zo komt je lichaam sneller van deze stoffen af.

Afvallen door middel van ontgiften

Veel detox middelen geven ook aan dat je zal afvallen wanneer je ze gebruikt. Afhankelijk van de methode die je volgt, kan het inderdaad zo zijn dat je afvalt, zeker wanneer je voornamelijk shakes drinkt of aan vasten doet. Wat echter wel zo is, is dat je na het detoxen al snel weer aankomt omdat je gewone eetgedrag hierdoor niet veranderd is.

Conclusie

Als je interesse hebt in het ontgiften van je lichaam met kruiden, dan kan je dat altijd proberen. Hoewel het ontgiften niet altijd zal helpen om af te vallen, krijgt je lichaam wel extra vitaminen en mineralen binnen. Deze hebben een positief effect op je gezondheid. Daarnaast is een kruidenthee vaak erg lekker en een goede aanvulling op je dagelijkse vochtinname.

Let wel altijd op de ingrediënten van een kruiden detox en overleg bij twijfel altijd met j huisarts. Sommige kruiden kunnen namelijk reageren op medicatie of op bepaalde aandoeningen, wat je juist liever wil vermijden.