Hoe maak je olijfolie?

olijfolie gezonde eigenschappen

Olijfolie wordt, zoals je vast verwacht, gemaakt van olijven. Binnen 24 uur na de oogst worden ze verwerkt. Hier worden de takjes en bladeren verwijderd en wast men de olijven. Zowel de pitten als het vlees worden vermalen tijdens het maken van olijfolie. Je krijgt hierdoor de bijzondere smaak.

Na het persen gaat de olie in een grote centrifuge die op hoge snelheid de vloeistof ronddraait. Hierdoor komt het water los van de olie en houd je een zuivere olie achter. Deze kan worden verpakt en gaat naar de winkel.

De zogenoemde ‘extra vierge’ olie heet zo omdat dit de olie is die vanaf de eerste persing komt. Bij “normale” olie worden de olijven extra verhit om de laatste restjes olie te pakken te krijgen, maar hierdoor gaan meer voedingsstoffen verloren. Extra vierge olie maakt geen gebruik van hitte, waardoor de olie alle goede stoffen behoudt.

Is olijfolie gezond?

bewust eten goede vetten

Sommige mensen zweren dat vet eten ongezond is, maar niets is minder waar. Je hebt namelijk goede vetten nodig voor een gezond lichaam. Olijfolie bevat deze vetten waardoor het een gezonde optie is om mee te koken zolang je niet te veel gebruikt. Vaak zijn 1 a 2 eetlepels olie al meer dan genoeg. Meer heeft je lichaam niet nodig. Ook heeft olijfolie een aantal gezondheidsvoordelen. Deze lees je hieronder.

1. Het bevat veel antioxidanten

Olijven zitten boordevol vitamines en mineralen, waaronder vitamine E. Deze vitamine is een antioxidant welke je lichaam helpt om ontstekingen en celschade tegen te gaan.

2. Het bevat gezonde vetten

Zoals we eerder benoemde, bevatten olijven veel gezonde vetten welke goed zijn voor het lichaam. Zo heeft onderzoek bijvoorbeeld uitgewezen dat olijfolie de kans op hart- en vaatziekten kan verminderen.

3. Het kan overgewicht voorkomen

Hoewel vet juist vaak in verband wordt gebracht met overgewicht, kan deze olie juist helpen met het behouden van een gezond gewicht. Dit komt mede door de grote hoeveelheid antioxidanten.

4. Het kan je beschermen tegen schadelijke stoffen

Olijven bevatten veel stoffen die schadelijke bacteriën doden, zoals de Helicobacter pylori, een bacterie die voor maagzweren zorgt. De olie doodt deze bacterie en zorgt voor een kalmere maag.

5. Het vermindert de kans op diabetes

Olijfolie heeft een goede invloed op de bloedsuikerspiegel van je lichaam en kan je beschermen tegen insulineresistentie.

6. Het kan artrose verlichten

Dankzij de antioxidatieve eigenschappen van olijfolie, kan deze olie helpen om je gewrichten soepeler te laten bewegen waardoor je minder last hebt van artrose op latere leeftijd.

7. Olijfolie kan Alzheimer tegengaan

Wanneer je last hebt van Alzheimer, is er een grote hoeveelheid aan een soort plak in je hersencellen. Olie van olijven is in staat om kleine deeltjes van deze plak af te breken, waardoor je minder snel last zou krijgen van de symptomen van Alzheimer. Hier moet echter meer onderzoek naar gedaan worden.

Net zoals bij alle andere voedingsmiddelen is het wel belangrijk om olijfolie met mate te nemen, omdat een teveel ook slecht kan zijn voor je lichaam. Een klein scheutje door de salade of een eetlepel om je vlees in te bakken is al helemaal perfect!