Welke vitamines heb ik nodig?

welke vitamines heb ik nodig goede balans

Elk persoon is anders, leeft anders en heeft daardoor andere behoeften wanneer het aankomt op voedingsstoffen. Er is daarom ook geen één formule met welke vitamines je nodig hebt voor een gezond leven. Toch adverteren veel sites op bepaalde leeftijdsgroepen of geslachten. Dit is niet zonder reden, bepaalde vitaminetekorten komen meer voor in deze groepen. Dat betekent echter niet dat jij daar ook last van zal hebben. Om te weten welke vitamines je nodig hebt, is het handiger om dat zelf uit te zoeken zodat je een persoonlijk resultaat hebt.

1. Houd het bij

Soms denken we dat we meer dan genoeg vitamines binnen krijgen, maar blijkt het tegenovergestelde. Om er achter te komen of je voldoende binnenkrijgt, kan je het beste een tijdje je voeding bijhouden. Dit kan je handmatig doen, of via een app. Doordat je alles opschrijft wat je eet, en de porties daarvan, zie je ook gelijk hoeveel milligram je van een bepaalde vitamine binnenkrijgt. Als blijkt dat je een vitamine tekort komt, kan je gelijk een aanpassing maken in je voedingspatroon.

2. Welke vitamines heb ik nodig? Test je bloed

Veel huisartsen doen bloedtesten wanneer je wil weten of de waarde van je vitamines in orde is. Je kan je op allerlei verschillende mineralen en vitaminen laten testen. Wanneer je de resultaten krijgt, hoor je ook gelijk waar je mogelijk een tekort hebt en hoe je dit tekort kan inhalen.

3. Kijk naar je symptomen

Soms heb je het idee dat je mogelijk al een tekort hebt. In dat geval kan het geen kwaad om, voor je naar de huisarts gaat, te kijken naar je symptomen. Waar heb je opeens last van? Met welke vitaminetekorten komt dit overeen? Als je denkt de boosdoener gevonden te hebben, kan je dit door een huisarts laten bevestigen.

Welke vitamines heb ik nodig? Veel voorkomende tekorten

multivitamine of voeding

In Nederland komen niet zo veel vitaminetekorten voor. De meeste van onze voedingsmiddelen bevatten namelijk genoeg vitamines en mits je gezond eet, krijg je deze allemaal binnen. Toch zijn er bepaalde vitamines waarbij de kans op een tekort vaker voorkomt dan bij anderen. Daarom hebben we deze alvast voor je op een rij gezet en vertellen we ook gelijk waar deze vitamine veel in voorkomt.

1. Vitamine D

Deze vitamine maakt ons lichaam zelf aan uit zonlicht en kan je halen uit dierlijke melkproducten en vette vis. Vitamine D speelt een grote rol in allerlei lichamelijke processen en is daarom erg belangrijk.

2. Vitamine B12

Vitamine B12 haal je voornamelijk uit vleesproducten waarvan het dier gras heeft gegeten, melk en kaas. Veel veganistische producten bevatten tegenwoordig ook vitamine B12, zoals sojadrink en plantaardige kaas.

3. Magnesium

Je kan magnesium in groene bladgroenten vinden, zoals spinazie en kool. Ook zit het veel in noten, zaden en peulvruchten.

4. IJzer

Een ijzertekort komt nog redelijk vaak voor. Je haalt ijzer uit gedroogde steenvruchten, zoals abrikozen, maar ook uit rood vlees en groene bladgroenten.

5. Foliumzuur

Foliumzuur is voornamelijk belangrijk voor mensen die zwanger willen raken, maar ook hier komt een tekort redelijk vaak voor. Foliumzuur zit in groene bladgroenten, noten, bonen en vette vruchten zoals avocado’s.