Wat is vitamine C?

vitamine C voor de huid kan je plaatselijk aanbrengen of als supplement slikken

Vitamine C wordt ook wel eens ascorbinezuur genoemd. Het is een wateroplosbare vitamine dat wij zelf niet kunnen aanmaken. Hierdoor is het een essentiële vitamine voor onze gezondheid en moeten we deze uit onze voeding of supplementen halen. Vitamine C komt van nature veel voor in verschillende groente- en fruitsoorten. Een tekort komt in Nederland vrijwel niet voor.

Vitamine C speelt een belangrijke rol bij de opbouw en aanmaak van collageen, een belangrijk onderdeel van onze huid. Ook draagt het bij aan de verwerking en afbraak van verschillende eiwitten en aminozuren. Daarnaast heeft vitamine C als belangrijke eigenschap dat het functioneert als antioxidant en andere antioxidanten kan herstellen. Dit is erg belangrijk bij het gezond houden van het lichaam, doordat antioxidanten oxidatieve schade bevechten en voorkomen. Een ander effect van vitamine C is dat het de absorptie van ijzer bevorderd, wat heel handig is voor mensen met een ijzertekort of aanleg voor een ijzertekort.

De meeste volwassenen hebben zo’n 75 milligram vitamine C per dag nodig. Zwangere mensen en mensen die borstvoeding geven, kunnen beter 100 milligram nemen. Het is echter niet lastig om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen, en het is ook niet erg om er overheen te gaan. De maximale aangeraden hoeveelheid vitamine C ligt momenteel op 2000 milligram (2 gram) per dag. Een teveel plas je namelijk uit. Meer dan 2 gram vitamine C per dag kan echter wel leiden tot buikkramp, diarree, misselijkheid en braken. Het is dus verstandig om onder deze grens te blijven.

Hoe gezond is vitamine C voor de huid?

veel groenten en fruitsoorten bevatten vitamine C

Veel huidverzorgingsproducten bevatten tegenwoordig extra vitamine C, of adverteren ermee dat zij vitamine C bevatten. Dit is niet zonder reden. Vitamine C voor de huid heeft namelijk meerdere voordelen die door de wetenschap worden ondersteund. Welke voordelen dit zijn, hebben we hieronder voor je uitgeschreven.

1. Het werkt sneller

Je kan natuurlijk ook supplementen slikken die extra vitamine C bevatten, maar door een crème of serum plaatselijk aan te brengen op de huid, heb je sneller het gewenste effect. Door de hoge concentratie vitamine C, kan het gelijk aan de slag gaan met het versterken van het huidweefsel. Bovendien is vitamine C een veilige vitamine die voor vrijwel alle huidtypen geschikt is.

2. Het bevordert je collageen productie

Collageen is een natuurlijk eiwit dat je huid versterkt en strak houdt. Je huid maakt het van nature aan met behulp van vitamine C, maar naarmate je ouder wordt, gaat je huid toch minder produceren. Door extra vitamine C binnen te krijgen, krijgt je collageen productie ook een boost en is het makkelijker om je huid weer strak te trekken. Zo kan je fijne lijntjes verminderen.

3. Vitamine C voor de huid haalt schadelijke stoffen weg

Te veel zonlicht kan leiden tot UV-schade, wat wordt veroorzaakt door vrije radicalen. Deze stoffen richten oxidatieve schade aan en kunnen ook schade aan de huid veroorzaken. Omdat vitamine C als antioxidant functioneert, bevecht het de vrije radicalen, waardoor je minder snel last hebt van oxidatieve schade. Voor de juiste resultaten kan je hierbij vitamine C het beste combineren met vitamine E.

Wanneer moet je vitamine C gebruiken?

In principe krijg je standaard voldoende vitamine C binnen wanneer je een gezond en gebalanceerd dieet volgt. Toch kan je soms meer behoefte hebben aan vitamine C, wanneer je bijvoorbeeld een erg droge huid hebt, last hebt van zonschade, of juist een verouderde huid hebt. Door op deze momenten extra vitamine C toe te dienen, kan je de schade verminderen of voorkomen.

Vitamine C is een veilige vitamine voor de huid om te gebruiken, waardoor het weinig kwaad kan om het preventief toe te brengen. Wel is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts wanneer je last hebt van een huidaandoening. Die kan je dan adviseren om wel of geen vitamine C voor de huid te gebruiken.