Wat is zelfvertrouwen hebben?

Wanneer je vertrouwen in iemand hebt, ga je ervan uit dat je op ze kan steunen. Dat deze persoon er voor je is, en dat zij je niet zomaar in de steek zullen laten. Je durft deze mensen geheimen te vertellen of waardevolle spullen uit te lenen. Je kan erop vertrouwen dat zij je niet zomaar verraden of vervangen voor een ander. Zelfvertrouwen werkt op een soortgelijke manier, maar dan met jezelf.

Volgens de psychologie is het zelfvertrouwen een balans tussen vaardigheid en waardigheid (of eigenwaarde)[1]Gezondheidsnet. (2015, 17 maart). Wat is zelfvertrouwen? Geraadpleegd op 8 juli 2022, van https://www.gezondheidsnet.nl/psychische-klachten/wat-is-zelfvertrouwen. Wanneer je goed bent in bepaalde vaardigheden, is de kans groot dat je dit ook weet van jezelf. Je bent je bewust van je kunnen en twijfelt hier niet over. Waardigheid speelt ook een grote rol, met name eigenwaarde. Wanneer je weinig eigenwaarde hebt, is het lastig om ook dat vertrouwen in jezelf te hebben. Daarom is het belangrijk om veel te oefenen om je eigenwaarde te vergroten.

meer zelfvertrouwen krijgen begint al wanneer je kind bent

Waarom heb je soms geen zelfvertrouwen?

Er zijn verschillende redenen waarom je minder zelfvertrouwen hebt. Normaliter ontwikkeld het zich in de kinderjaren. Wanneer er echter gebeurtenissen plaatsvinden, kan dit zelfvertrouwen minder ontwikkelen of krimpt het juist. Het gaat hierbij om veel kritiek krijgen of gepest worden[2]WijZijnMind. (2020, 24 juli). Gebrek aan zelfvertrouwen. Wij Zijn MIND. Geraadpleegd op 8 juli 2022, van https://wijzijnmind.nl/psychische-klachten/psychipedia/zelfvertrouwen. Heel beschermend opgevoed worden kan hier echter ook aan bijdragen. Je hebt dan minder de kans om zelf te ontdekken en om jezelf te ontwikkelen, waardoor je zelfvertrouwen minder goed ontwikkeld.

Tips voor meer zelfvertrouwen krijgen

houd je successen bij

Als je nu weinig zelfvertrouwen hebt, betekent dat gelukkig niet het einde van de wereld. Het is namelijk net als elke andere vaardigheid: je kan het trainen. Door regelmatig oefeningen te doen of jezelf bewust te zijn van je gedrag, kan je je zelfvertrouwen laten groeien[3]Tijssen, N. (2022, 11 april). Meer zelfvertrouwen krijgen doe je zó! Mentaal Beter. Geraadpleegd op 8 juli 2022, van https://mentaalbeter.nl/artikelen/meer-zelfvertrouwen-krijgen-doe-je-zo/. Dit kost tijd en soms ook moeite, maar geleidelijk zal je merken dat het steeds beter wordt. Wij hebben een aantal tips om je hierbij te helpen.

1. Wees je bewust van je gedrag en gedachten

Vaak heb je het niet eens door wanneer je negatief over jezelf praat of denkt. Het is daarom een belangrijke eerste stap om je bewust te worden van je gedachten en gedragingen die je zelfbeeld naar beneden halen. Je kan dit in je hoofd doen, maar ook opschrijven in een boekje. Houd daarin bij wat de gebeurtenis was, wat je deed, hoe je je daarbij voelde en wat je dacht. Zo zie je ook gelijk welke situaties deze gedachten oproepen. Je gedachten opschrijven kan daarbij ook helpen tegen piekeren voor het slapengaan.

2. Probeer de gedachten om te draaien

Nadat je je bewust bent geworden van je gedragingen en gedachten, is het tijd om deze om te draaien. Het hoeft niet perfect te zijn, zolang het maar positief is. Wanneer je dan een keertje teveel eten besteld omdat je de tel kwijt was, zou je normaal gesproken misschien denken “Oh wat ben ik stom! Ik kan niet eens tellen!”. Probeer in plaats daarvan te denken “Ik was zo enthousiast, dat ik nu wat extra’s heb gehaald. Dat kan ik morgen weer eten!”. In de psychologie wordt dit ook wel cognitieve gedragstherapie genoemd.

3. Meer zelfvertrouwen krijgen: Wees lief voor jezelf

Het is lastig om je continu bewust te zijn van je gedachten en gedragingen, en het zal ook niet van de één op de andere dag lukken. Toch is het belangrijk om in de tussentijd lief voor jezelf te zijn. Als je een keer een slechte dag hebt, kan het al helpen door jezelf te trakteren op een lekkere chocolademelk, of juist door vroeg naar bed te gaan en nog even te lezen. Je hoeft niet altijd productief te zijn, rust nemen is ook juist goed voor je. Je zal merken dat je lichaam en geest je hiervoor bedanken.

4. Stel doelen voor jezelf

Niemand kan binnen één week een hele nieuwe taal leren, dus dat moet je ook niet van jezelf verwachten. Door onrealistische doelen te stellen, stel je jezelf teleur wanneer het niet lukt en dan schaadt dit je zelfvertrouwen. Stel dus kleine, haalbare doelen, zoals het leren van 10 nieuwe woorden in een andere taal binnen één week. Door deze doelen te behalen, voel je je al snel wat beter over jezelf. Daarna kan je steeds meer doelen stellen en jezelf gaan uitdagen binnen de juiste grenzen.

5. Meer zelfvertrouwen krijgen: Wees je bewust van je successen

We vergeten vaak onze successen te erkennen, maar dat helpt juist bij meer zelfvertrouwen krijgen! Hoe klein ook, elk succes telt! Denk elke avond even terug aan alles wat je die dat is gelukt. Misschien heb je een spannend telefoontje gepleegd, of heb je helemaal zelf een IKEA kast in elkaar gezet. Dat is iets om trots op te zijn en dat mag je ook zeker erkennen. Schrijf ze op in een schriftje met de datum erbij, zodat je terug kan kijken naar al je successen op momenten dat je je minder fijn voelt.

Referenties

Referenties
1 Gezondheidsnet. (2015, 17 maart). Wat is zelfvertrouwen? Geraadpleegd op 8 juli 2022, van https://www.gezondheidsnet.nl/psychische-klachten/wat-is-zelfvertrouwen
2 WijZijnMind. (2020, 24 juli). Gebrek aan zelfvertrouwen. Wij Zijn MIND. Geraadpleegd op 8 juli 2022, van https://wijzijnmind.nl/psychische-klachten/psychipedia/zelfvertrouwen
3 Tijssen, N. (2022, 11 april). Meer zelfvertrouwen krijgen doe je zó! Mentaal Beter. Geraadpleegd op 8 juli 2022, van https://mentaalbeter.nl/artikelen/meer-zelfvertrouwen-krijgen-doe-je-zo/