Sporthorloges om je gezondheid te monitoren

sporthorloges om je gezondheid te meten

Uit een peiling van innovatiebedrijf Sitra blijkt dan ongeveer de helft van de Nederlanders gebruik maakt van één of meerdere apparaten om hun gezondheid bij te houden. Volgens hoogleraar Digitale Transformatie, Daan Dohmen, is dit een goede ontwikkeling. Het zorgt er namelijk voor dat medische patiënten makkelijker vanuit huis gemonitord kunnen worden. Dit zorgt er zowel voor dat er meer ruimte in ziekenhuizen blijft, als dat men in een vertrouwde en veilige omgeving kan blijven. Bovendien is het ook goedkoper voor beide partijen.

Zwangerschappen, hartziekten en zelfs corona gevallen kunnen hiermee in de gaten gehouden worden. Veel mensen gebruiken sporthorloges ook om hun eigen gezondheid in de gaten te houden. Het is leuk en interessant en geeft goed inzicht in nieuwe veranderingen. Uiteindelijk zouden deze horloges ook meldingen kunnen geven wanneer er een indicatie is voor bijvoorbeeld een hartziekte door een onregelmatige hartslag.

Sporthorloges zijn minder goed om slaap te meten

Volgens hoogleraar Intelligent Systems voor Sleep Disorders, Sebastiaan Overeem, zijn sporthorloges echter niet even accuraat. Vooral wanneer het gaat om je slaappatroon zitten er nog wel eens fouten in. Je horloge meet namelijk alleen beweging en hartslag, terwijl je slaap voornamelijk in je hoofd plaatsvindt. Wat zij meten, noem je dan een “surrogaat meting”. Deze meting is alleen maar afgeleid van wat er mogelijk gebeurt tijdens je slaap. Het is dus geen accurate meting van je nachtrust.

De fabrikanten zelf geven aan geen medische apparaten te maken, maar ze wekken vaak wel die gedachte op bij anderen. Zo komt het volgens Overeem nog wel eens voor dat mensen medisch advies in twijfel trekken omdat hun Fitbit iets anders zegt, ook wanneer ze net een duur slaaponderzoek achter de rug hebben. Uiteindelijk klopt hun punt vaak nog ook omdat mensen nu eenmaal slecht gaan slapen wanneer ze zich zorgen maken om hun slaap.

Voor andere functies, zoals een stappenteller, zijn deze sporthorloges veel accurater. Wel speelt kwaliteit hierbij een grote rol. Grote merken hebben meer geld en kunnen producten van een betere kwaliteit aanbieden. Deze apparaten geven vaak ook betere metingen dankzij hun goede technologie. Niet iedereen is in staat om een sporthorloge van een duur merk aan te schaffen, waardoor ze voor een goedkope variant kiezen. Deze gebruikt echter andere technologie om metingen te doen, technologie die niet altijd even betrouwbaar is.

De beste manier om je horloge te gebruiken

gebruik je fitbit als hulpmiddel

Overeem en Dohmen zijn het er wel over eens dat een sporthorloge veel interessante informatie kan weergeven, zolang je zelf ook kritisch blijft denken. Je slaap kan je dus niet zomaar meten met een horloge, maar je kan zelf wel aanvoelen of je goed hebt geslapen. Ook kunnen de metingen vlak na ontwaken erg interessant zijn. Zo zie je dan gelijk of je hartslag stabiel is, of juist veel varieert. Dit kunnen vroege tekenen zijn van iets waar je meer aandacht aan moet besteden.

Ook geeft het je meer inzicht in je gedrag. Na een dag flink sporten of juist flink drinken, zullen je hartslag en slaapkwaliteit anders zijn dan wanneer je een dag hebt ontspannen. Dit geeft je meer inzicht in gezond gedrag en hoe je lichaam daarop reageert. Samen met je wekelijkse overzicht in de app kan je dan zien of er dingen zijn die je opvallen. Die kan je dan weer meenemen in je oordeel over je gezondheid.

Het gebruik van een sporthorloge is dus helemaal niet verkeerd en kan juist goede inzichten bieden, zolang je zelf maar kritisch blijft denken. Een Fitbit kan geen betere informatie over je gezondheid geven dan een gespecialiseerde arts, maar het kan je wel het seintje geven om naar je gezondheid te laten kijken wanneer je iets opvalt aan je hartslag of slaap. De technologie van tegenwoordig wordt steeds beter, waardoor we ook onszelf beter in de gaten kunnen houden. Uiteindelijk is het misschien zelfs mogelijk om je bloeddruk of suikerwaarden te meten met een sporthorloge, wat weer nieuwe voordelen zou opleveren. Zover zijn we nog niet, maar het is erg veelbelovend.

Bron: Nu.nl en Emerald