Veel mensen vragen zichzelf af: Welke supplementen tegen het coronavirus worden er het meest gebruikt? Wij zochten het voor jou uit. In dit nieuwsbericht vind je een overzicht van de meest gebruikte supplementen tegen COVID-19.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Top 5 meest gebruikte supplementen tegen het coronavirus

Supplementen tegen het coronavirus die veel mensen gebruikenGebleken is dat tal van mensen supplementen gebruiken om zich weerbaarder te maken tegen het coronavirus (COVID-19). Onder die supplementen kunnen zowel vitaminen als mineralen geschaard worden. Er kan echter uit het onderstaande overzicht opgemaakt worden dat de meeste lof naar vitaminen uitgaat.

Vitamine D, vitamine C, de B-vitaminen en vitamine K worden het meeste ingezet door mensen. Dit in tegenstelling tot de mineralen die door velen tegen het coronavirus gebruikt worden. Dit is er “slechts” één, namelijk het mineraal zink. Hieronder zoomen we nader in op de vitaminen en het mineraal die in de meest gebruikte supplementen tegen het coronavirus voorkomen.

1. Vitamine D tegen het coronavirus

Het inzetten van vitamine D tegen het coronavirus heeft veel interesse gewekt gedurende de tweede coronagolf. Het is algemeen bekend dat een gezond vitamine D niveau noodzakelijk is voor een goed werkend immuunsysteem. In het verleden is vitamine D daarom vaak aanbevolen als remedie tegen virussen en ziektes.

Dit heeft ertoe geleid dat tal van mensen gedurende de tweede coronagolf vitamine D tegen het COVID-19 virus zijn gaan gebruiken. Dat dit supplement momenteel erg populair is, blijkt wel uit de supplementen wederverkopers die vaak niet voldoende vitamine D in hun assortiment hebben om aan de vraag tegemoet te kunnen komen.

Het is belangrijk om te vermelden dat er tot op heden niet bewezen is dat vitamine D tegen het coronavirus helpt. Dat neemt niet weg dat velen alsnog een vitamine D supplement gebruiken om hun weerstand te verhogen. Al met al staat vitamine D op het moment van schrijven op de eerste plaats voor wat betreft de meest gebruikte supplementen tegen het coronavirus.

2. Vitamine C in supplementen tegen het coronavirus

Vitamine C was hoofdzakelijk in trek bij consumenten gedurende de eerste coronagolf. Net zoals vitamine D, staat vitamine C erom bekend een bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren van jouw weerstand. Dat vitamine C een gunstige werking op het immuunsysteem heeft, wordt bijvoorbeeld door Stichting OrthoKennis bevestigd.

De meesten krijgen echter voldoende vitamine C via hun voeding binnen. In de meeste gevallen is het daarom niet noodzakelijk om een vitamine C supplement te gebruiken voor een betere weerstand. De vraag naar vitamine C wegens het coronavirus is in de loop van de tijd enigszins gedaald, aangezien deze vitamine plaatsgemaakt heeft voor vitamine D.

3. Zink supplementen tegen COVID-19

Naast de eerder beschreven vitaminen, zijn er eveneens een aantal mineraal bevattende supplementen tegen het coronavirus die door veel mensen gebruikt worden. Het mineraal dat het vaakst gebruikt wordt, is zink. Maar waarom is zink bij veel mensen in trek?

Dit komt grotendeels door het gegeven dat ook zink nodig is voor een immuunsysteem dat goed werkt. Aangezien veel mensen hun immuunsysteem (en daarmee hun weerstand) willen verbeteren, kiezen veel van hen ervoor om een zink supplement aan hun dieet toe te voegen in strijd tegen COVID-19. Ook hierbij geldt dat het niet wetenschappelijk bewezen is dat zink tegen het coronavirus helpt.

4. B-vitaminen als supplement tegen het coronavirus

Een ander veelgebruikt type supplement tegen het coronavirus dat op het moment van schrijven erg populair is, betreft het zogeheten “vitamine B complex”. Een vitamine B complex bevat namelijk (vrijwel) alle B-vitaminen en veel inwoners van Nederland zijn in de veronderstelling dat deze vitaminen bijdragen aan een betere weerstand.

Met andere woorden, dat een vitamine B complex hen weerbaarder tegen virussen en bacteriën maakt. Dit blijkt echter alleen het geval te zijn wanneer je een tekort aan één of meerder B-vitaminen hebt. Mensen die al een gezond vitamine B niveau hebben, zullen vrijwel nooit baat hebben bij de suppletie van vitamine B voor een betere weerstand.

Daarbij komt ook nog eens dat de wetenschap geen verband heeft gelegd tussen vitamine B supplementen en het tegengaan van het coronavirus.

5. Vitamine K in strijd tegen corona

Vitamine K is aan een opmars begonnen onder de mensen die supplementen tegen het coronavirus gebruiken. Van deze vitamine is immers aangetoond dat het kan bijdragen aan de gezondheid van de longen en de bloedvaten. Daarom richten steeds meer mensen hun peilen op vitamine K.

Net zoals bij de voorgaande voedingsstoffen, is er geen wetenschappelijke onderbouwing voor het inzetten van vitamine K tegen COVID-19. Zij die een vitamine K tekort hebben, kunnen mogelijkerwijs wél hun immuunsysteem, longen en bloedvaten versterken.

Wat hebben deze supplementen met elkaar gemeen?

Voedingssupplementen tegen COVID-19Dat de in dit nieuwsbericht beschreven supplementen tegen het coronavirus niet door de wetenschap onderbouwd worden, maar wel door veel consumenten gebruikt worden, is één ding wat zeker is.

Maar waarom wenden veel mensen zich tot het gebruiken van voedingssupplementen tegen corona, terwijl het effect daarvan niet wetenschappelijk bewezen is?

In de meeste gevallen gaat het om het principe “baat het niet, dan schaadt het niet”. Een hoop mensen zijn momenteel geneigd om alles te proberen wat mogelijk leidt tot het weerbaarder worden tegen het coronavirus. Daar schuilt echter een gevaar in.

Het is namelijk ongezond voor jouw lichaam om teveel voedingsstoffen binnen te krijgen. Bijvoorbeeld omdat je één of meerdere vitaminen en mineralen in hoge mate aan jouw dieet hebt toegevoegd.

Er kan geconcludeerd worden dat de juiste supplementen kunnen resulteren in een betere weerstand, maar dat ze niet puur en alleen gebruikt zouden moeten worden tegen het coronavirus.