Het gemak van vloeibare voeding

goed kauwen gezond

Guido Camps, een onderzoeker van de Wageningen Universiteit, stelt dat er bij het drinken van vloeibare voeding iets verkeerd gaat met ons verzadigingsniveau. Het vult veel minder dan vast voedsel. Hij testte deze hypothese zelf uit door een smoothie van een kilo druiven te maken en door ze los te eten. Bij het los eten van de druiven, kon hij op een gegeven moment niet meer verder terwijl de smoothie zo opgedronken was. Wat hem ook opviel was dat als je mensen een smoothie met een lepel laat eten, dat ze ongeveer evenveel aten als dat ze losse vruchten zouden eten.

Volgens tandarts en epidemioloog Casper Bots is kauwen ook erg belangrijk voor de gezondheid van je gebit. Door kauwbewegingen te maken, maak je je tanden en kiezen schoon. Ook bewegen je wangen en tong goed mee en helpen zij bij het schoonmaken. Wanneer je een smoothie drinkt, wordt je gebit niet schoongemaakt.

Ook krijg je meer calorieën binnen wanneer je veel smoothies of maaltijd shakes drinkt. Je voelt je namelijk minder snel vol, maar krijgt wel de calorieën van een hele maaltijd binnen. Als je daarna dus snel een snack pakt omdat je trek hebt, komen deze calorieën daar nog bovenop.

Goed kauwen voor je gezondheid

water drinken voldoende speeksel

Een lange tijd dachten we altijd dat je goed moest kauwen om het eten alvast voor te verteren voordat het in je maag terecht komt. Volgens Camps valt dit erg mee. Wat er in je mond gebeurt, gebeurt ook in je maag. Dat maakt weinig verschil. Daarnaast is veel eten tegenwoordig al zo zacht, dat het al bijna verteerd wordt in je mond. Daar ligt het echte probleem.

Goed kauwen is namelijk belangrijk voor je gezondheid. Je eetsnelheid bepaald namelijk ook de calorie-inname van je voeding. Een plakje wit brood heb je zo op, je hoeft nauwelijks te kauwen. Dat is niet gezond. Wanneer je een volkoren boterham hebt, kauw je hier meer op en doe je er langer over. Dat is veel beter voor je gezondheid. Bovendien zorgt langzamer kauwen ervoor dat je sneller voelt of je vol zit en dan ook op tijd stopt met eten.

Gaatjes tegengaan door goed kauwen

Naast dat goed kauwen dus belangrijk is voor je gezondheid, helpt het ook om je mond gezond en sterk te houden. Door veel te kauwen, maak je meer speeksel aan. Speeksel helpt daarbij weer om de kans op gaatjes te verkleinen volgens Casper Bots.

Als je last hebt van een droge mond om welke reden dan ook, helpt het nemen van een suikervrij kauwgompje. Zo stimuleer je je speekselproductie en houd je je gebit gezond.

Bronnen: Nu.nl en Sciencedirect.com