WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.
If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.
Unbalanced start tag short code found before:
“Centers for Disease Control and Prevention. (2020, 31 januari). LDL and HDL Cholesterol: “Bad” and “Good” Cholesterol. Geraadpleegd op 20 april 2022. Toch heeft HDL-cholesterol mogelijk nog een goede functie om te vervullen: het kan mogelijk de kans op de ziekte van Alzheimer verminderen.Wa…”
Vaak hoor je wat over cholesterol in de context van hart- en vaatziekten, maar HDL cholesterol wordt vaak over het hoofd gezien. Het zou een “goede” variant zijn die helpt om je slechte cholesterol af te voeren((Centers for Disease Control and Prevention. (2020, 31 januari). LDL and HDL Cholesterol: “Bad” and “Good” Cholesterol. Geraadpleegd op 20 april 2022. Toch heeft HDL-cholesterol mogelijk nog een goede functie om te vervullen: het kan mogelijk de kans op de ziekte van Alzheimer verminderen.
Wat is HDL cholesterol?
Cholesterol is een vettige stof dat je niet in water kan oplossen. Je lichaam gebruikt cholesterol als bouwsteen voor bepaalde dingen, zoals cellen en hormonen. Hoewel het dus een nuttige functie heeft, kan het ook slecht zijn voor je gezondheid. Dit heeft te maken met de soorten cholesterol((Hartwijzer. (z.d.). LDL-CHOLESTEROL | Hartwijzer | NVVC. Hartwijzer.nl. Geraadpleegd op 20 april 2022, van https://www.hartwijzer.nl/ldl-cholesterol)).
Er bestaan twee soorten cholesterol: LDL cholesterol en HDL cholesterol. LDL cholesterol staat voor Lage-Dichtheids-Lipoproteïnes. Deze soort vervoert het cholesterol van je lever door je lichaam. Dit kan echter blijven plakken aan de wand van je bloedvaten, waardoor je last kan krijgen van complicaties (zoals een verhoogde bloeddruk of hart- en vaatziekten).
HDL cholesterol staat voor Hoge-Dichtheids-Lipoproteïnes. Deze variant brengt al het cholesterol uit je lichaam weer terug naar je lever, waar het afgebroken kan worden. Hierdoor wordt het ook wel de “goede” variant van cholesterol genoemd.
Cholesterol haal je uit je voeding. LDL cholesterol komt hierbij vooral voor in verzadigde vetproducten (zoals dierlijke vetten en palmolie) en HDL juist in onverzadigde vetproducten (zoals olijfolie en noten).
HDL cholesterol en je hersenen
Een groep onderzoekers verzamelden 180 proefpersonen vanaf 60 jaar voor hun onderzoek((Martinez, A. E., Weissberger, G., Kuklenyik, Z., He, X., Meuret, C., Parekh, T., Rees, J. C., Parks, B. A., Gardner, M. S., King, S. M., Collier, T. S., Harrington, M. G., Sweeney, M. D., Wang, X., Zlokovic, B. V., Joe, E., Nation, D. A., Schneider, L. S., Chui, H. C., . . . Yassine, H. N. (2022). The small HDL particle hypothesis of Alzheimer’s disease. Alzheimer’s & Dementia. https://doi.org/10.1002/alz.12649)). Bij dit onderzoek werd er gekeken naar de grootte van de HDL deeltjes in het bloedplasma van de deelnemers. Bij 141 deelnemers werd er ook een cognitief onderzoek afgenomen. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 77 jaar.
Uit het onderzoek bleek dat mensen met meer HDL cholesterol deeltjes, beter scoorden op de cognitieve test. Ook hadden zij vaak minder amyloïde plaques. Dit zijn opeenhopingen van eiwitfragmenten die samenklonteren tussen de hersencellen. Dit is vaak een voorteken van de ziekte van Alzheimer((Alzheimer Nederland. (z.d.). Oorzaken Alzheimer deel 1: Samenklontering van amyloid. Geraadpleegd op 20 april 2022, van https://www.alzheimer-nederland.nl/dementie/oorzaken-preventie/oorzaken/oorzaken-alzheimer-amyloid)).
Waar het onderzoek naar wijst
Hoewel het onderzoek pas net is afgerond en slechts een beginnende fase heeft onderzocht, zijn de resultaten veelbelovend. Zo zou er verder onderzoek gedaan kunnen worden om te zien welke factoren de HDL cholesterol deeltjes in onze hersenen vermeerderen. De HDL deeltjes zouden namelijk een grote rol kunnen spelen bij het voorkomen van de ziekte van Alzheimer.
Volgens Dr. Hussein Jassine, een van de onderzoekers, zouden we ons beter tegen Alzheimer kunnen beschermen wanneer we meer HDL binnenkrijgen en minder LDL cholesterol. Hij hoopt meer te kunnen ontdekken over de effecten van bepaalde stoffen op de ziekte van Alzheimer.
Bron: Healthline