Hoe een smartwatch je hartproblemen kan voorspellen

hartproblemen detecteren met een smart watch heeft voor en nadelen

Waar we vroeger al blij waren met een stappenteller, kan onze technologie steeds meer. Nu zijn er namelijk allerlei sport horloges die niet alleen je stappen bijhouden, maar ook je hartslag meten, je calorieën tellen en soms zelfs je ademhaling kunnen tracken. Cardioloog Ivo van der Bilt probeert nu met de TU Delft uit te zoeken of deze horloges ook in staat zouden kunnen zijn om hartproblemen te detecteren.

Momenteel zijn er ongeveer honderd patiënten die meedoen aan het onderzoek. Zij dragen allemaal en Fitbit die hun gegevens bijhoudt. Van der Bilt verteld dat ze deze gegevens vergelijken met die van gezonde mensen en zo een voorspelling van 5 minuten in de toekomst kunnen doen. Dit is al een hele stap.

Je hart en bloedvaten zijn de levenslijn van je lichaam. Samen zorgen ze ervoor dat al je cellen voorzien worden...
€24,95 eenmalig

Er komen ook steeds meer nieuwe horloges bij die nieuwe technieken hebben, zoals de ScanWatch van Withings. Deze horloge kan niet alleen het zuurstofgehalte van je bloed meten, maar is zelfs in staat om een kort hartfilmpje van daadwerkelijke medische kwaliteit te maken. Volgens van der Bilt is dit een geweldige ontwikkeling, maar het is nog niet compleet. Waar een volledige ECG-scan het hart van verschillende posities kan bekijken, kan dat bij een horloge niet. Wel zou hij kunnen zien of er sprake is van een veelvoorkomende ritmestoornis.

Het geeft meer inzicht over je gezondheid en mogelijke hartproblemen

Van der Bilt is ervan overtuigt dat dergelijke ontwikkelingen erg veel meerwaarde geven aan de toekomst en verdere technologische ontwikkelingen. Het geeft erg waardevolle informatie over je gezondheid en zou zelfs in staat zijn om dit te analyseren voor nog waardevollere berekeningen. Op deze manier zouden we meer informatie kunnen verkrijgen over onze gezondheid.

Gezondheidsjurist en privacy deskundige Theo Hooghiemstra wil hierbij wel onderscheid maken tussen eigen gebruik en gebruik in de zorg. Volgens hem hebben technologische bedrijven steeds meer baat bij gezondheidsinformatie. Het is ook niet voor niets dat Apple een erg groot deel van het vermogen besteed aan de zorgindustrie. Dit heeft er ook mee te maken dat ziekenhuizen uiteindelijk beter kunnen data matchen dan individuele personen.

Niet zonder risico’s

wees je bewust van de risico's van het meten van je gezondheid

Hooghiemstra waarschuwt daarom ook voor deze ontwikkelingen. We zeggen wel vaak dat we niks te verbergen hebben, maar wat gebeurt er met deze informatie? Nederland heeft tot op heden erg strenge privacy eisen voor tech bedrijven zoals Apple en Samsung, maar in de VS en in China is dit al een stuk minder.

Wat gebeurt er wanneer dit bedrijf weet dat jij gezondheidsproblemen hebt? En wat doen zij met deze informatie? Verzekeraars en hypotheekverleners zouden erg geïnteresseerd zijn in deze informatie. Dat komt omdat zij mensen dan zouden kunnen afwijzen, of een hypotheek alleen aan zouden bieden voor een hele hoge prijs.

Deze grote bedrijven zouden namelijk hun macht en geld kunnen gebruiken in ruil voor jouw gegevens. Wanneer er dan bekend wordt dat jij hartproblemen hebt, kan het best zo zijn dat je verzekeringen stijgen, of je niet meer willen verzekeren.

Wel vindt Hooghiemstra dat we het ook wel moeten relativeren. Honderd procent privacy heeft niemand meer, en momenteel lijken deze smart watches geen privacy schendingen te maken. Wel zouden we als consument bewuster moeten worden. Weet wat de mogelijke risico’s zijn en weet waar je aan begint. De informatie van een smart watch kan erg handig zijn, zolang je je er maar bewust van bent dat je niet de enige geïnteresseerde bent.

Zou een smartwatch hartproblemen moeten kunnen voorspellen?

Uiteindelijk zijn zowel Hooghiemstra en van der Bilt het erover eens dat een horloge dat hartfilmpjes kan maken erg voordelig is voor zowel zorgverlener als consument. Het geeft namelijk meer inzicht in het gedrag van de patiënt, waardoor het kijken naar een oplossing ook makkelijker is.

Toch is het nooit risicoloos. Dezelfde informatie is namelijk interessant voor verzekeraars en hypotheekverstrekkers. Daar moeten we ons als consument bewust van blijven, zodat we uiteindelijk een weloverwogen beslissing kunnen maken.

Bronnen: Nu.nl