Tips om geld te besparen op je zorgverzekering

geld besparen op je zorgverzekering doe je zo

Niemand wil te veel betalen voor hun zorgverzekering, zeker wanneer je er jaarlijks weinig gebruik van maakt. Toch is het belangrijk om een goede zorgverzekering te hebben, mocht je ooit wat overkomen. Dat betekent echter niet dat je daar de hoofdprijs voor moet blijven betalen, daarom hebben we een aantal tips voor je opgeschreven die je helpen bij besparen op je zorgverzekering.

1. Lees je aanvullende verzekeringen aandachtig door

Aanvullende verzekeringen zijn er om je net wat meer zorg te geven dan wat er in het standaardpakket zit. Denk hierbij aan een tandartsverzekering die wel 100% van alle jaarlijkse zorg vergoed, of juist een extra pakket zodat je vaker naar de fysiotherapeut kan. Niet iedereen heeft deze aanvullende verzekeringen echter nodig, dat verschilt per jaar. Als je namelijk een gezond gebit hebt, en slechts 2 keer per jaar naar de tandarts gaat, heb je dan wel die 100% vergoeding nodig voor €5,00 per maand, of betaal je dan liever €40 euro per jaar voor de losse behandelingen? Door de aanvullende verzekeringen stop te zetten wanneer je deze niet nodig hebt, kan je al snel wat geld besparen.

2. Geld besparen op je zorgverzekering door over te stappen naar een kleiner label

Wist je dat veel zorgverzekeringen ook kleinere labels hebben? Deze labels zijn minder bekend en zijn daarom ook vaak goedkoper. In Nederland hebben we ongeveer 10 zorgverzekeraars, zoals Achmea, CZ, VGZ, Menzis en meer. Elk van deze verzekeraars heeft nog een aantal kleinere labels, zoals CZdirect of ZilverenKruisZieZo daaronder. Deze kosten vaak minder, waardoor hiernaar overstappen een voordelige beslissing kan zijn.

3. Check je buitenlandverzekering

Wist je dat veel zorgverzekeringen standaard de zorg voor het buitenland verzekeren? Dit noemen ze alleen een stuk minder duidelijk, waardoor het lijkt alsof je daar een apart onderdeel voor moet aanschaffen. Veel basisverzekeringen zeggen namelijk dat zij (spoedeisende) hulp in het buitenland vergoeden tot aan de hoeveelheid dat je in Nederland zou moeten betalen. Dit lijkt erg weinig, maar de meeste landen hebben goedkopere zorg dan Nederland, wat een extra aansluiting onnodig maakt. Landen zoals Zwitserland en de Verenigde Staten zijn mogelijk duurder, maar ook dan wordt er al veel vergoed.

4. Weinig ongevallen? Verhoog je eigen risico

Een makkelijke en snelle manier om minder te hoeven betalen voor je zorgverzekering, is om je eigen risico te verhogen. Zeker wanneer je weinig tot geen grote zorg nodig verwacht te hebben. Door je eigen risico te verhogen, moet je jaarlijks meer zelf bijdragen aan je zorg. Denk hierbij aan medicijnkosten of bloedonderzoek laten doen. Het laagste eigen risico is €385 euro, dit moet iedereen betalen. Je kan het echter verhogen tot wel €885 euro, wat al snel honderden euro’s per jaar kan schelen.

5. Geld besparen op je zorgverzekering: Betaal alles in één keer

Wat niet veel mensen weten, is dat je je zorgverzekering ook in één keer kan betalen. Dit is geen aantrekkelijke optie voor veel mensen omdat het een enorm bedrag is. Toch ben je vaak goedkoper uit dan wanneer je maandelijks betaald. Bij de meeste zorgverzekeringen krijg je dan namelijk 2% korting over het totaalbedrag, wat al snel flink wat kan schelen. Lukt het je niet om een jaarbetaling te maken? Dan kan je ook kwartaalbetalingen doen met korting, al is deze korting dan wel lager.

6. Let op je type zorgpolis

Wanneer je op zoek bent naar een zorgverzekering, kom je de termen “restitutie” en “natura” veel tegen. Deze termen staan voor het type zorgpolis. Bij restitutie polissen kan je namelijk zelf kiezen voor je zorgverleners, zoals het ziekenhuis, de behandelaar en de locatie. Natura polissen werken anders. De zorgverzekering stelt dan een lijst op van zorgverleners waar jij bij terecht kan. Wil je iemand anders? Dan moet je daar extra voor betalen of wordt de behandeling niet verzekerd. Dit lijkt erg streng, maar het is vaak wel goedkoper. Bovendien zit er altijd een zorgverlener bij jou in de buurt die door je zorgverzekeraar is uitgekozen, zo hoef je niet té ver weg van huis te gaan.

Uiteindelijk moeten we allemaal betalen voor onze zorgverzekering, of we het nu leuk vinden of niet. Toch kan je het wel makkelijker maken voor jezelf door bovenstaande tips toe te passen om geld te besparen. Probeer ook vooral zorgverzekeraars te vergelijken en let goed op de dingen die zij aanbieden. Soms vind je nog wel iets waarvan je niet wist dat je het nodig had!

Bronnen: Nu.nl en Zorgwijzer.nl