Wat veroorzaakt veroudering?

anti aging bevorderen door de juiste voeding te gebruiken

Naarmate je ouder wordt, merk je dat ook aan je lichaam. Je huid krijgt meer vouwen en rimpels, en je ledematen voelen niet meer zo soepel als dat ze vroeger voelden. Dit is een normaal proces, al ervaart niet iedereen het op dezelfde manier. Er zijn vier verschillende manieren waarop we verouderen.

Cellulaire veroudering

De cellen in je lichaam vermeerderen zich continu. Dit wordt gedaan om alle lichamelijke functies in stand te houden en het gebeurt door miljoenen cellen. Eén cel kan echter slechts 50 keer vermeerderen voordat het fouten begint te maken of afsterft. Oxidatieve schade draagt bij aan een snellere cellulaire veroudering en naarmate je ouder wordt, wordt de levensduur van je cellen ook korter.

Hormonale veroudering

Als kind maak je veel hormonale veranderingen mee. Deze zorgen er onder andere voor dat je lichaam verandert van een kinderlichaam naar die van een volwassene. Wanneer je ouder wordt, vindt er echter steeds minder hormonale veroudering plaats waardoor je huid, spieren, botdichtheid en libido kunnen veranderen.

Metabolische veroudering

Gedurende de dag zetten je cellen continu voeding om naar energie. Hoewel dit een essentieel proces is, komen er ook bijproducten vrij die niet altijd even goed voor je lichaam zijn. Sommige bijproducten kunnen zelfs cel schade veroorzaken, waardoor er metabolische veroudering plaatsvindt.

Opeenstapelende schade

Ten slotte is er nog opeenstapelende schade. Dit zijn de zogenoemde “gebruikssporen” van de mens. Blootstelling aan schadelijke stoffen bouwt op over de jaren, waardoor je deze uiteindelijk zal gaan zien. Denk aan blootstelling aan Uv-straling, uitlaatgassen, overmatig ongezond eten of veel alcohol. Op een gegeven moment is je lichaam niet meer in staat om de schade te herstellen, waardoor je dat in de ouderdom tegenkomt.

Welke anti aging methoden zijn effectief?

curcumine kan helpen tegen verouderingsverschijnselen

Wanneer mensen spreken over veroudering tegengaan, hebben ze het vaak over de zichtbare effecten van veroudering op de huid. Zo willen mensen minder zichtbare rimpels en een gezonde uitstraling. Hoewel het lastig is om veroudering daadwerkelijk tegen te gaan, zijn er een aantal hulpmiddelen en methoden die je kan gebruiken om de symptomen van veroudering tegen te gaan.

1. Curcumine voor anti aging*

Curcumine is het hoofdbestandsdeel van het kruid kurkuma. Het bevat veel antioxidanten die oxidatieve schade binnen het lichaam tegengaan. Ook blijkt uit onderzoek dat curcumine effectief is bij het bestrijden van cellulaire schade aan het lichaam, wat ouderdomsverschijnselen kan verminderen.

*: Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie

2. Verminder het gebruik van schadelijke stoffen

De beste manier om veroudering tegen te gaan is om het gebruik van schadelijke stoffen zo veel mogelijk te beperken of vermijden. Denk hierbij aan roken, onbeschermde blootstelling aan de zon, overmatig alcoholgebruik en het veelvuldig eten van ongezonde voedingsmiddelen. Deze schadelijke stoffen dragen allemaal bij aan schade binnen je lichaam en huid, waardoor de effecten hiervan op latere leeftijd zichtbaar kunnen worden. Door gebalanceerd en gezond te leven verminder je de kans op deze schade.

3. Co-enzym Q10 als anti aging methode*

Net als curcumine, bevat co-enzym Q10 veel antioxidanten waardoor de oxidatieve schade binnen het lichaam tegen kan gaan. Je lichaam maakt dit enzym al van nature aan, maar het toedienen van extra hoeveelheden van dit enzym kan bijdragen aan een effectieve anti aging methode.

*: Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie

4. Houd rekening met je lichamelijke behoeften

Naarmate je ouder wordt, veranderen je lichamelijke behoeften. Als kind heb je vaak veel calorieën, vitamines en mineralen nodig omdat je groeit. Als je volwassen bent, verminderen deze behoeften vaak, maar ons eetgedrag niet. Door te letten op je lichamelijke behoeften, krijgt je lichaam precies de voeding en verzorging die het nodig heeft om gezond te blijft.

5. Anti aging door beweging

Volgens de Amerikaanse Academie van Dermatologie kan beweging ook helpen om verouderingsverschijnselen van de huid tegen te gaan. Dit komt doordat beweging de bloedsomloop en het immuunsysteem stimuleert, waardoor je lichaam beter in staat is om je huid te beschermen en gezond te houden. Het effect daarvan is dat je dan ook minder huidklachten en verschijnselen van ouderdom hebt.