Wat is spierpijn?

spierpijn verhelpen

Spierpijn wordt ook wel “myalgia” genoemd. Het is een woord voor de ongemakkelijkheid en (lichte) pijn die je in je spieren kan voelen. Omdat je spieren overal in je lichaam voorkomen, kan je ook overal spierpijn krijgen. Er is echter geen één reden om spierpijn te krijgen, dit kan door meerdere oorzaken ontstaan.

Spierpijn komt het meeste voor als gevolg van fysieke spanning, stress en fysieke activiteiten. Denk hierbij aan een workout, veel sjouwen met spullen tijdens een verhuizing, of je bevinden in een rare houding tijdens het klussen. Het kan zijn dat er bij deze activiteiten veel spanning wordt gezet op je spieren, waardoor zij oververmoeid raken. Het kan echter ook zo zijn dat je je spieren juist te veel gebruikt of beschadigt. Het overslaan van een warmup of cooldown heeft hier ook invloed op.

Er zijn ook medische indicaties die spierpijn kunnen veroorzaken. De pijn hierbij kan variëren van heel mild tot heel zwaar. De volgende ziektes en aandoeningen staan er om bekend dat zij spierpijn kunnen veroorzaken:

  • Fibromyalgie
  • Chronische Vermoeidheid Stoornis
  • Myofasciaal pijnsyndroom
  • Infecties, zoals de griep, maar ook bacteriële infecties
  • Autoimmuunziekten
  • Problemen met de schildklier
  • Hypokaliëmie
  • Het gebruik van bepaalde drugs of medicatie

Wat te doen tegen spierpijn?

behandeling voor pijn

Je kan helaas vrij weinig doen om spierpijn te voorkomen. Het is nu eenmaal een onderdeel van het leven. Wel kan je de kans op spierpijn verkleinen door altijd goed je spieren op te warmen voordat je ze veel gaat gebruiken. Een warme douche na het sporten kan ook helpen om je spieren weer tot rust te brengen.

Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken en om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Je eiwitten helpen namelijk bij het herstellen van je spieren om je spierpijn zoveel mogelijk te verminderen.

Ook is het handig om regelmatig te stretchen, zeker wanneer je een zittende baan hebt. Door af en toe je spieren te rekken, houd je ze soepel en heb je minder kans dat je ze verrekt.

Wat helpt tegen spierpijn?

Wanneer je al spierpijn hebt, is het natuurlijk heel naar als je hier veel last van ondervindt. Er zijn gelukkig een aantal tips die kunnen helpen bij het verminderen/verzachten van je spierpijn wanneer je er al last van hebt.

1. Neem rust

Door de beïnvloedde lichaamsdelen veel te laten rusten, kunnen je spieren sneller herstellen. Je zal daarbij ook minder last hebben van pijn.

2. Neem een pijnstiller

Als de pijn echt ondragelijk is, kan een pijnstiller helpen om het gevoel te verzachten. Het is dan echter nog steeds belangrijk om rust te nemen.

3. Gebruik een ice-pack

Bij flinke kramp en pijn kan een ice-pack erg verkoelend helpen en zo de pijn verlichten. Ook helpt een ice-pack als een ontstekingsremmer, zodat de zwelling eerder daalt.

Wanneer je na een paar dagen nog steeds spierpijn hebt zonder verbetering, of wanneer je zonder reden kramp krijgt, is het belangrijk om een huisarts te bezoeken. Er is dan mogelijk meer aan de hand dan gewoon spierpijn.