Wat zijn suizende oren?

Suizende oren worden ook wel tinnitus genoemd. Dit is afkomstig van de Latijnse woorden tinnire (rinkelen) en aures (oren). Wanneer je hier last van hebt, heb je last van geluiden, piepen of klanken die vanuit de oren of het hoofd lijken te komen. Andere mensen kunnen ze niet horen wanneer dit gebeurt. Het volume van de klanken verschilt per keer en geluiden van buitenaf kunnen de klanken ook overstemmen, waardoor je ze tijdelijk niet hoort[1]Redactie Gezondheidsplein. (2022, 21 april). Oorsuizen (tinnitus): alles wat je moet weten | Gezondheidsplein. Gezondheidsplein.nl. Geraadpleegd op 8 juli 2022, van … Continue reading.

Daily Men Formula is hét basis voedingssupplement voor de man die zijn gezondheid als prioriteit heeft. In zijn ...
€24,95 eenmalig
suizende oren kunnen erg vervelend zijn

Iedereen heeft wel eens een hoge pieptoon in hun oren, maar dit gaat meestal weer vanzelf weg. Bij suizende oren blijft het geluid aanhouden voor een langere periode. Veel mensen hebben hier last van. Volgens Stichting Hoormij/NVVS hebben zo’n 2 miljoen Nederlanders last van Tinnitus. Van deze mensen heeft 10% er veel last van[2]Odendaal, E. (2022, 28 februari). Oorsuizen. Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied. Geraadpleegd op 8 juli 2022, van https://www.kno.nl/patienten-informatie/oor/oorsuizen/.

Wat veroorzaakt suizende oren?

Het is vaak lastig om de exacte oorzaak van suizende oren te achterhalen. Geluidsoverlast en langdurige blootstelling aan harde geluiden is mogelijk de meest algemeen bekende oorzaak. Dit komt omdat veel concerthallen vaak ook advertenties en informatieborden plaatsen over tinnitus en oordopjes. Andere, minder bekende, oorzaken zijn afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht. Andere oorzaken zijn[3]Beterhoren. (z.d.). Oorzaken oorsuizen: tinnitus door stress, hoge bloeddruk, verkoudheid. Geraadpleegd op 8 juli 2022, van https://www.beterhoren.nl/ooraandoeningen/wat-is-tinnitus/oorzaken-oorsuizen:

  • (Langdurige) stress
  • Verkoudheid
  • Te veel oorsmeer in de gehoorgang
  • Vermoeidheid
  • Een hoge bloeddruk
  • Bepaalde medicatie
  • Een te hoge dosis van bepaalde vitamines of mineralen, zoals mangaan

Wanneer je last hebt van suizende oren, zal de behandeling vooral gericht zijn op het behandelen van de klachten. Een KNO-arts zal dan met je bepalen of het nodig is om de oorzaak te achterhalen. In sommige gevallen kan dat namelijk wel nuttig zijn, zoals bij medicatie of oorsmeer.

Wat kan je doen bij tinnitus?

gehoorapparaten kunnen een hulpmiddel bij tinnitus zijn

Momenteel is er nog vrij weinig bekend over de behandeling van suizende oren. Daarnaast valt er in veel gevallen ook weinig aan te doen. Dit is heel erg afhankelijk van de mogelijke oorzaak/oorzaken van de klachten. Toch betekent dit niet dat er helemaal niks aan valt te doen. Er zijn namelijk een aantal dingen die je zelf kan doen om de klachten te verminderen waardoor je er (hopelijk) minder last van hebt.

1. Deel je ervaringen

Wanneer je last hebt van suizende oren, ben je niet alleen. Met wel 2 miljoen andere Nederlanders die hier last van hebben, kan je je eigen ervaring delen en vergelijken met die van anderen. Stichting Hoormij en andere organisaties moedigen dit ook aan[4]Stichting Hoormij. (z.d.). Tinnitus – Stichting. Hoormij. Geraadpleegd op 8 juli 2022, van https://www.stichtinghoormij.nl/nl-nl/tinnitus/alles-over-tinnitus. Je kan tips krijgen of geven over het omgaan met oorsuizen en zo komt er steeds meer informatie vrij over de mogelijke behandelingen van tinnitus.

2. Zoek afleiding en ontspanning

Het constante geluid bij je oren kan erg irriterend zijn en soms zelfs gekmakend. Helaas verergeren spanning en stress de klachten. Het is daarom belangrijk om voldoende afleiding en ontspanning te zoeken. Door wat fijne muziek (op een normaal volume) te luisteren of leuke activiteiten te doen, zal je minder last hebben van de suizende oren en kan je ook makkelijker tot rust komen.

3. Suizende oren: Medicatie

Er bestaat geen magisch pilletje waarmee je van je tinnitus klachten afkomt. Wel kan je, in overleg met een (KNO) arts, medicatie krijgen om de klachten te verhelpen. Vaak is dit medicatie waardoor je meer ontspant, of medicatie waardoor je beter kan slapen. In beide van deze gevallen zal je dan ook minder last hebben van het constante geluid bij je oren.

4. Andere hulpmiddelen

Ten slotte zijn er ook nog andere hulpmiddelen, zoals gehoorapparaten, die helpen met het verplaatsen van het geluid naar de achtergrond van je bewustzijn. Ook dit kan je alleen krijgen in overleg met een (KNO) arts, maar mogelijk is het wel een optie. Zeker voor mensen die hier veel last van hebben, kan het een goede oplossing bieden.

Referenties

Referenties
1 Redactie Gezondheidsplein. (2022, 21 april). Oorsuizen (tinnitus): alles wat je moet weten | Gezondheidsplein. Gezondheidsplein.nl. Geraadpleegd op 8 juli 2022, van https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/oorsuizen/item32235
2 Odendaal, E. (2022, 28 februari). Oorsuizen. Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied. Geraadpleegd op 8 juli 2022, van https://www.kno.nl/patienten-informatie/oor/oorsuizen/
3 Beterhoren. (z.d.). Oorzaken oorsuizen: tinnitus door stress, hoge bloeddruk, verkoudheid. Geraadpleegd op 8 juli 2022, van https://www.beterhoren.nl/ooraandoeningen/wat-is-tinnitus/oorzaken-oorsuizen
4 Stichting Hoormij. (z.d.). Tinnitus – Stichting. Hoormij. Geraadpleegd op 8 juli 2022, van https://www.stichtinghoormij.nl/nl-nl/tinnitus/alles-over-tinnitus