Heel wat mensen die fervente rokers zijn, maken op een zeker ogenblik de keuze om met deze ongezonde gewoonte te stoppen. Ze willen namelijk de negatieve effecten van roken tegengaan. Een prima keuze! Maar dat is echter eenvoudiger gezegd dan gedaan.

Voor tal van mensen geldt dan ook dat ze hulp nodig hebben om succesvol te kunnen stoppen met roken. Daarbij kun je denken aan medicatie tegen roken, maar alsmede professionele hulp. Wil jij ontdekken welke negatieve impact roken op een gezond lichaam heeft en vooral wat je eraan kan doen om deze slechte gewoonte een halt toe te roepen? Lees dan snel verder.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Welke negatieve effecten heeft roken op ons lichaam?

Negatieve effecten van rokenIn eerste instantie kan er worden vastgesteld dat roken een zeer negatieve impact heeft op onze gezondheid en op de algemene staat van ons lichaam. Dit is het gevolg van verschillende factoren. Maar welke negatieve effecten van roken op ons lichaam zijn er nu precies?

In eerste instantie staat roken erom bekend ervoor te zorgen dat er sprake is van een uitputting van voedingsstoffen in ons lichaam. Het roken van sigaretten zorgt er in de praktijk dan ook voor dat de productie van vrije radicalen in het lichaam aanzienlijk wordt versneld.

Dat is een belangrijk punt om rekening mee te houden, want deze vrije radicalen kunnen in de praktijk niet onaanzienlijke schade aanbrengen aan onze cellen. Uiteindelijk kan dit fenomeen zelfs leiden tot chronische aandoeningen, zoals kanker of andere ziekten. Overigens wordt ons lichaam zonder te roken eveneens blootgesteld aan deze vrije radicalen. Bij mensen die roken is de impact ervan alleen een flink stuk groter.

Nog erger wordt de situatie in de praktijk, aangezien er bij rokers niet alleen sprake is van een toename in het aantal vrije radicalen; daarnaast leidt roken tot een verminderde toevoer van vitaminen. De combinatie van deze factoren kan een zeer negatieve impact hebben op je gezondheid. Dit geldt niet alleen voor de korte, maar alsmede voor de lange termijn.

Vrije radicalen zijn onderdeel van de negatieve effecten van roken

Vrije radicalen zijn eigenlijk atomen of moleculen die over een oneven aantal elektronen beschikken. Voor moleculen geldt dat ze er niet van houden om zich in een dergelijke toestand te bevinden.

Ze zijn dan ook heel wat gelukkiger wanneer ze een gelijk aantal elektronen hebben. De oneven hoeveelheid elektronen zorgt ervoor dat de moleculen erg onstabiel worden. Ze zien zich dan ook genoodzaakt om het lichaam door te reizen, op zoek naar een elektron. Afhankelijk van de plaats waar deze elektron zich bevindt, is het mogelijk dat er significante schade aan gezond weefsel kan worden veroorzaakt.

Interfereren ze met collageen? Dan kan dat ertoe leiden dat de inmiddels beruchte “rimpels van de roker” zullen ontstaan. Op het moment dat ze bloedvaten tijdens hun reis door het lichaam tegenkomen, kunnen ze de bloedvaten beschadigen. Dit zijn vrij ernstige negatieve effecten van roken op jouw gezondheid!

Het gevolg daarvan is dat de kans op een hartaanval aanzienlijk stijgt. Wordt de bron het DNA dat zich in de cellen van ons lichaam bevindt? In dat geval kan er zelfs sprake zijn van zogeheten “genmutaties”. Een opeenstapeling van genmutaties kan uiteindelijk leiden tot de vorming van kankercellen.

Het ontstaan van oxidatieve stress wegens roken

Roken zorgt in de praktijk niet alleen maar voor een toename van het aantal vrije radicalen in ons lichaam. Daarnaast vermindert roken het aantal antioxidanten. Deze antioxidanten zijn cruciaal voor een goede gezondheid, omdat ze een continue strijd leveren tegen de schade die wordt aangebracht door de vrije radicalen.

De combinatie van deze factoren kan ertoe leiden dat er sprake is van zogenaamde oxidatieve stress. Aangenomen wordt dat deze vorm van stress een zeer belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van een hele reeks aandoeningen. Het gaat daarbij niet uitsluitend om hartaandoeningen, maar ook om kanker.

Negatieve effecten van roken zoals vitaminetekorten

Vitaminetekorten vanwege rokenVeel roken zorgt er tevens voor dat er sprake is van vitamine-uitputting in het lichaam. De hoeveelheid aan vitaminen die we in ons lichaam nodig hebben om goed te kunnen functioneren, komt daardoor in het gedrang. Vandaar dat vitaminetekorten geschaard kunnen worden onder de negatieve effecten van roken.

Zo verlaagt roken bijvoorbeeld het vitamine C-niveau in het lichaam. Dit geldt niet alleen voor vitamine C, maar bijvoorbeeld ook voor de hoeveelheid vitamine E die ons lichaam nodig heeft. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat schade wegens vitaminetekorten – veroorzaakt door roken – niet snel verholpen kan worden met supplementen.

Onderzoekers hebben nog niet kunnen aantonen hoe het komt dat dergelijke supplementen de schade niet hebben weten op te vangen. Verder onderzoek wordt hier vandaag de dag dan ook nog steeds naar gedaan.

Hoe zit het met de vereiste hoeveelheid vitamine E?

Vitamine E staat erom bekend een in vetoplosbare vitamine te zijn die wordt opgeslagen in de lever. Daarnaast wordt deze vitamine in de vetreserves in ons lichaam opgeslagen. Dit maakt meteen duidelijk dat je niet perse dagelijks vitamine E in je maaltijden hoeft te verwerken. Deze vitamine wordt immers in jouw lichaam opgeslagen.

Dit gezegd hebbende is het wel zo dat een frequente inname is vereist om de aanmaak van rode bloedcellen niet in het gedrang te brengen. Ook de sterkte van ons immuunsysteem is voor een groot deel afhankelijk van de vitamine E voorraad in ons lichaam. Een optimaal immuunsysteem is in ieder geval vereist om niet alleen de strijd aan te kunnen gaan met virussen, maar ook met bacteriën.

Roken kan leiden tot een tekort aan vitamine E en een slechte huid. Zo put het de voorraden in het lichaam van rokers sneller uit. Het is zaak om voldoende vitamine E middels jouw dieet binnen te krijgen wanneer je regelmatig rookt. Op die manier voorkom je een tekort aan vitamine E.

Maak stoppen met roken voor jezelf eenvoudiger

Stoppen met roken medicatieStoppen met roken medicatie helpt om de stap te zetten om afstand te nemen van die vervelende sigaretten die je dagelijks rookt. Voor heel wat mensen geldt dat de stap zetten om te stoppen met roken alles behalve een evidentie is.

Zonder een hulpmiddel stoppen met roken lijkt dan bijzonder moeilijk te gaan worden, maar je kan het jezelf gelukkig veel eenvoudiger maken. Door er een gezonde levensstijl op na te houden en door gebruik te maken van stoppen met roken medicatie, zal je na verloop van tijd bemerken dat het stoppen met roken makkelijker gaat. Op die manier kun je binnenkort gedag zeggen tegen de negatieve effecten van roken op jouw lichaam.

Je lichaam begint zichzelf meteen te herstellen

Veel mensen die reeds jarenlange verstokte rokers zijn, denken vaak dat het geen zin meer heeft om bijvoorbeeld op latere leeftijd te stoppen. Niets is minder waar. Het is in de praktijk echt nooit te laat om te stoppen met roken. De negatieve effecten van roken kun je in elk geval verminderen door te stoppen met deze slechte leefgewoonte.

Zodra je ophoudt met roken, zal je snel vaststellen dat je lichaam meteen van start gaat met de herstelfase. Dit gezegd hebbende zorgt (langdurig) roken er wel voor dat het risico op aandoeningen, zoals bijvoorbeeld longkanker en andere vormen van kanker, voor de rest van je leven zal zijn verhoogd.

Gelukkig is het wel zo dat het risico op bijvoorbeeld hartaandoeningen als gevolg van het roken in rap tempo afneemt. Zoals eerder aangegeven hoef je de strijd met de sigaret ook helemaal niet alleen aan te gaan.

Door gebruik te maken van de juiste stoppen met roken medicatie zal je dan ook in de praktijk altijd kunnen vaststellen dat afstand nemen van de sigaret een behoorlijk stuk eenvoudiger wordt.