Wat is bijnieruitputting?

bijnieruitputting en supplementen tegen vermoeidheid

Je bijnieren spelen een belangrijke rol in je lichaam. Ze produceren namelijk hormonen die helpen bij het verbranden van vet en het reguleren van je bloedsuikerspiegel. Daarnaast houden ze je bloeddruk onder controle en geven ze seintjes hoe het lichaam om stress-factoren moet reageren. Kortom, ze doen dus een hele hoop.

Bijnieruitputting is een fenomeen waarbij er te veel stress-factoren aanwezig zijn, waardoor je bijnieren onvoldoende hormonen produceren voor je lichaam. Ze zijn simpelweg te uitgeput om nog meer te kunnen doen. Je kan dit vergelijken met wanneer je te veel taken op je to-do lijst hebt staan en uiteindelijk bijna niks af krijgt.

Bijnieruitputting kan zich op verschillende manieren uiten, maar de meest voorkomende symptomen hierbij zijn:

  • Vermoeidheid
  • Veel trek in suikers
  • Moeite met opstaan/wakker worden
  • Moeite met in slaap vallen
  • Veel trek in zout
  • Weinig motivatie
  • Hersenmist
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies

Als je vermoed dat je bijnieruitputting hebt, is het verstandig om dit door de huisarts te laten controleren. Er zijn namelijk verschillende andere aandoeningen die soortgelijke symptomen hebben. Het is handig om deze eerst uit te sluiten voordat je aan een behandeling voor bijnieruitputting en supplementen begint.

Stress hoort tot op zekere hoogte bij het leven. Maar wanneer stress een langdurig onderdeel van je leven is, ondervindt je lichaam hier de nadelige gevolgen van. Je cortisol levels stijgen, waardoor je je gejaagd en minder scherp voelt, en niet goed tot rust komt. In die situaties is iedere hulp...
Normaal €34.95
Nu tijdelijk €29.95
5/5

35.000+ tevreden klanten

Het verband tussen bijnieruitputting en supplementen

supplementen ondersteunen je lichaam

Er zijn meerdere manieren om de symptomen van bijnieruitputting te verminderen. Zo helpt het voor veel mensen al om de stressfactoren uit de omgeving te verminderen en om meer eiwitten te eten. Toch kan het zo zijn dat je ondanks deze maatregelen nog steeds last blijft houden van bijnieruitputting. In dat geval kan het helpen om gebruik te maken van supplementen. Er zit namelijk een verband tussen bijnieruitputting en supplementen. Daarom helpt het om deze vitaminen en mineralen in te nemen.

1. Vitamine C

Je bijnieren is één van de weinige organen met een ontzettend hoog vitamine C gehalte. Het helpt bij het functioneren van het orgaan en zorgt ervoor dat deze gezond blijft. Bij bijnieruitputting kunnen vitamine C supplementen helpen om ze net een zetje in de goede richting te geven.

2. Magnesium

Zoals al eerder is gebleken, helpt magnesium bij het verminderen van stress en symptomen van angst en depressie. Als een gevolg hiervan kan een tekort aan magnesium leiden tot verhoogde stress gehaltes. Te veel stress zorgt op zijn beurt weer voor bijnieruitputting. Door voldoende magnesium binnen te krijgen, kan je de symptomen van bijnieruitputting voorkomen.

3. Bijnieruitputting en supplementen: B-vitaminen

De B-vitaminen, maar voornamelijk vitamine B5, B6 en B12, helpen bij het ondersteunen van je immuunsysteem. Ze zorgen ervoor dat je lichaam goed in staat is om ziekte te weren en beschermen je tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Je bijnieren doen dit ook. Door voldoende B-vitaminen in je lichaam te hebben, ligt er minder druk op je bijnieren, waardoor zij minder snel last hebben van uitputting.