Waarom kom je aan na het afvallen?

op gewicht blijven met voeding en oefeningen

Wat veel mensen merken nadat zij zijn afgevallen, is dat ze vrij snel toch ook weer aankomen in gewicht. Dit is niet alleen ontmoedigend, maar ook kan het zorgen voor een negatief zelfbeeld die ontstaat doordat je je eigenwaarde koppelt aan je gewicht. Het klinkt heel heftig, maar voor veel mensen is dit de realiteit. Er zijn drie hoofdoorzaken van aankomen nadat je je doelgewicht hebt bereikt.

Je dieet was té beperkend

Wanneer je heel erg op je calorieën aan het letten bent en jezelf geen lekkernijen gunt omdat je wil afvallen, veranderen de hongerhormonen in je lichaam. Je lichaam heeft namelijk het idee dat je aan het verhongeren bent. Wanneer je dan eenmaal weer “gewoon” mag eten, roept je lichaam je op om zoveel mogelijk te eten.

Je hebt de verkeerde mindset

Veel mensen zien een dieet ook als een snelle methode om af te vallen waarna ze weer kunnen genieten van een vette hap. Dat is echter niet zo. Een dieet moet eigenlijk constant gevolgd blijven worden om effectief te zijn, waardoor je aankomt zodra je stopt.

Je mist de juiste gewoontes en routines

Veel diëten zijn gebouwd op discipline in plaats van routines die je de rest van je leven kan gebruiken. Wanneer je stopt met een dieet, val je dan ook terug in je oude gewoontes die er in de eerste plaatst voor zorgden dat je aankwam.

Natuurlijk zijn er ook andere factoren die meespelen bij het aankomen en gebeurt het niet in één week. Wel zorgt deze lichamelijke reactie er vaak voor dat mensen die beginnen met een dieet, allerlei andere diëten blijven volgen om af te kunnen vallen.

Zo kan je op gewicht blijven nadat je bent afgevallen

water drinken helpt ook om je gewicht te behouden

Gelukkig hebben we een aantal tips die je kunnen helpen om op gewicht te blijven nadat je bent afgevallen. Houd er rekening mee dat deze tips bedoeld zijn om te verwerken in je dagelijks leven, waardoor er een routine/gewoonte ontstaat. Deze tips werken namelijk niet wanneer je ze slechts sporadisch gebruikt.

1. Sport regelmatig

Wanneer je beweegt, verbrand je calorieën en verhoog je je metabolisme waardoor je ook in rust meer calorieën verbrandt. Hierdoor is je lichaam sneller in staat om een energiebalans te creëren. Een energiebalans houdt in dat je ongeveer evenveel calorieën verbrandt als dat je binnenkrijgt. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat mensen die gaan sporten na het afvallen, beter in staat zijn om hun huidige gewicht te behouden.

2. Op gewicht blijven met voldoende eiwitten

Eiwitten eten kan bijdragen aan een gezond gewicht doordat ze je lichaam op meerdere manieren helpen. Zo zorgen eiwitten er namelijk voor dat je lichaam bepaalde honger hormonen minder gaat aanmaken. Je hebt sneller een verzadigd gevoel en eet daardoor ook minder. Bovendien kost het verbranden van eiwitten meer energie dan het verbranden van vetten of koolhydraten, waardoor je in rust ook al meer verbrandt.

3. Wees voorbereid op een terugval

Zelfs wanneer je goede routines aan het opbouwen bent, komt het nog wel eens voor dat je een terugval hebt en een paar dagen heel “slecht” eet. Dit betekent echter niet dat je het verkeerd aanpakt. Een terugval is een normaal onderdeel van het proces. Laat dat je ook vooral niet tegenhouden.

4. Op gewicht blijven met een nieuwe routine

Het is heel makkelijk om in het weekend een “cheat-day” te nemen, maar dit zorgt er juist vaak voor dat je je routine verliest. Houd je aan je nieuwe routine, ook tijdens vakanties en in de weekenden. Als je merkt dat het heel lastig vol te houden is, moet je mogelijk je plan iets aanpassen zodat je het makkelijker kan volhouden. Zo leer je je lichaam beter kennen.

5. Beoefen mindful eten

Mindful eten focust zich op wat je lichaam vraagt van je. In plaats van eten wanneer je denkt dat het moet, eet pas wanneer je lichaam aangeeft honger te hebben en stop met eten zodra je lichaam verzadigd is. Mindful eten houdt ook in dat je alleen eet wanneer er geen andere afleidingen zijn, zoals een TV of een mobiele telefoon. Focus je juist op de maaltijd en neem de tijd voor elke hap. Dit is een erg lastige taak, maar deze is wel het meest effectief om op gewicht blijven te bereiken.

Onthoud dat afvallen en op gewicht blijven nooit in één keer succesvol zal zijn. Je kan zelf meerdere methoden uitproberen om uit te vinden wat voor je werkt. Blijf vooral doorgaan en het lukt vanzelf!