Wat veroorzaakt een angst gevoel?

Iedereen ervaart wel eens angst. Het is namelijk een hele normale reactie op spannende of angstaanjagende situaties. Wanneer je in de auto plotseling moet remmen kan je angst ervaren, maar ook wanneer je een enge film kijkt. Als je echter angst ervaart wanneer er geen reden voor lijkt te zijn, is dit iets om in de gaten te houden. Soms kan er namelijk sprake zijn van een angststoornis.

Wanneer je last hebt van een angststoornis, verwerken je hersenen angstsignalen op een andere manier[1]Hersenstichting. (2021, 4 november). Wat is een Angststoornis? – hersenaandoening. Geraadpleegd op 15 juni 2022, van https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/angststoornissen/. Hierdoor kan het zijn dat het gebied dat reageert op angst veel te actief is. Je ervaart alles dus veel sneller als iets angstaanjagends dan iemand die dit niet heeft.

Oorzaken van een angststoornis verschillen per persoon. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Erfelijkheid. Wanneer een van je ouders een angststoornis heeft, is de kans groter dat je het zelf ook krijgt.
  • Verkeerd functionerende neurotransmitters. Deze stoffen in je hersenen brengen de boodschap dat er angst of geen angst is niet goed door.
  • Een ingrijpende gebeurtenis. Een angstaanjagende gebeurtenis kan er ook voor zorgen dat je daarna veel sneller last hebt van angst.
  • Karakter. Sommige mensen zijn nu eenmaal meer vatbaar voor een angststoornis dan anderen.
middelen tegen angst kunnen de klachten verminderen

Middelen tegen angst

Als je vermoed dat je last hebt van een angststoornis, is het altijd verstandig om daar met een professional over te praten. Zelf kan je echter ook al een beetje helpen door gebruik te maken van bepaalde middelen tegen angst. Deze middelen zijn gewoon in elke drogist of supermarkt te vinden en kunnen sommige symptomen verminderen. Wij hebben een aantal van deze middelen voor je op een rij gezet.

1. Kamille

Kamille is een kruid dat in Nederland veel voorkomt, maar dat je ook als thee kan drinken. Dit kruid helpt bij geestelijke druk en inspanning**. Wanneer je last hebt van angst of spanning, kan het helpen om een kop kamillethee te drinken.

2. Middelen tegen angst: Valeriaanwortel

Een ander effectief kruid is valeriaan. De wortel van dit kruid ruikt erg sterk, maar wordt al eeuwen gebruikt in de oude geneeskunde. Valeriaanwortel draagt namelijk bij aan de normale weerstand tegen stress** en het ontspant**. De geur van valeriaanwortel vindt niet iedereen even lekker, daarom raden we aan om deze in een thee te combineren met een ander kruid zoals kamille of lavendel.

3. Magnesium

Magnesium is betrokken bij meerdere functies in je lichaam en ook bij de neurotransmitters in je hersenen. Wanneer je te weinig magnesium in je lichaam hebt, kan je hier last van krijgen. Magnesium draagt namelijk bij aan de geestelijke veerkracht* en is goed voor de gemoedstoestand*.

*: Gezondheidsclaim goedgekeurd door de Europese Commissie
**: Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie

Wat kan je nog meer doen naast middelen tegen angst?

neem voldoende rust voor je lichaam en geest

Naast het nemen van bovenstaande middelen is het natuurlijk ook belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt en de juiste hulp krijgt bij het behandelen van je angst. Vaak angst ervaren hoeft niet direct op een angststoornis te wijzen, maar het is wel een goede aanleiding om met iemand erover te praten. Onderstaande tips helpen je met het verkrijgen van de juiste hulp en zorgen ervoor dat je een beter inzicht krijgt in wat deze angst veroorzaakt[2]Apotheek.nl. (z.d.-b). Apotheek.nl. Geraadpleegd op 15 juni 2022, van https://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/angstgevoelens-en-gespannenheid#wat-kan-de-apotheker-voor-mij-doen.

  • Praat erover met iemand die je vertrouwd. Dit hoeft geen arts te zijn, maar het kan ook een goede vriend(in).
  • Schrijf op wanneer je angst ervaart en in welke situatie dat is. Zo kan je mogelijk een patroon herkennen.
  • Bedenk voor jezelf wanneer de klachten zijn begonnen en of daar mogelijk iets aan vooraf is gegaan.
  • Neem contact op met je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een specialist en een huisarts kan je ook medicatie op recept voorschrijven wat kan helpen bij je klachten.
  • Doe ontspanningsoefeningen wanneer je angst ervaart om meer tot rust te komen.
  • Bedenk of je in de laatste periode veranderingen in je leven of aan je eetstijl hebt gemaakt.
  • Neem voldoende rust en tijd om je lichaam en geest te kalmeren.

Let op: bij twijfel over medicatie, supplementen of natuurgeneesmiddelen is het altijd verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Ook wanneer je al medicatie slikt is dit belangrijk.

Referenties

Referenties
1 Hersenstichting. (2021, 4 november). Wat is een Angststoornis? – hersenaandoening. Geraadpleegd op 15 juni 2022, van https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/angststoornissen/
2 Apotheek.nl. (z.d.-b). Apotheek.nl. Geraadpleegd op 15 juni 2022, van https://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/angstgevoelens-en-gespannenheid#wat-kan-de-apotheker-voor-mij-doen