Uit recent onderzoek van PLOS ONE blijkt dat stress bij kinderen lager is wanneer zij tijd doorbrengen met een hond[1]Meints K, Brelsford VL, Dimolareva M, Maréchal L, Pennington K, et al. (2022) Can dogs reduce stress levels in school children? effects of dog-assisted interventions on salivary cortisol in children … Continue reading. Daarnaast zeggen onderzoekers dat het hebben van een hond een kind meer over verantwoordelijkheid kan leren. De resultaten van dit onderzoek zijn erg veelbelovend.

Resultaten van honden en stress bij kinderen

Voor het Britse onderzoek werd er gekeken naar het stressniveau van kinderen voor- en nadat zij tijd door hadden gebracht met een hond en een professionele trainer. Dit deden zij twee keer per week gedurende een periode van vier weken. Daarna werden de resultaten vergeleken met die van kinderen die alleen aan meditatie hadden gedaan tijdens deze periode.

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die tijd doorbrengen met honden een veel lager cortisolgehalte hebben in hun bloed. Dit is hetzelfde voor kinderen van zowel het reguliere onderwijs en het speciaal onderwijs. Tot nu toe lijken alle resultaten veelbelovend. Wel zeggen wetenschappers dat zij nog moeten uitzoeken wat de optimale tijd is voor kinderen om door te brengen met een hond.

Tijd doorbrengen met honden is echter niet alleen ontspannend voor kinderen. Ook volwassenen hebben baat bij knuffelen met een hond, blijkt uit een nieuwsartikel van Nu.nl uit 2020[2]NU.nl. (2020, 30 april). Hoe honden troosten: “Alleen aaien kan stress al verminderen”. NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl. Geraadpleegd op 17 juni 2022, van … Continue reading.

stress bij kinderen kan afnemen door een hond in huis te nemen

Vorige onderzoeken

De uitkomsten van dit nieuwe onderzoek zijn niet losstaand. Vorige onderzoeken geven namelijk soortgelijke resultaten weer. Zo blijkt uit een onderzoek uit 2018 dat tijd doorbrengen met een hond niet alleen helpt tegen stress, maar ook bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden[3]Friedman, E., & Krause-Parello, C. A. (2018). Companion animals and human health: benefits, challenges, and the road ahead for human-animal interaction. Revue scientifique et technique … Continue reading. Daarnaast zouden honden ook de kans op eenzaamheid en depressie kunnen verminderen.

Andrea Dorn, een klinisch sociaal werker en auteur van het boek “When Someone Dies: A Children’s Mindful How-To Guide on Grief and Loss”, geeft aan dat er veel voordelen verbonden zijn aan het blootstellen van kinderen aan honden om stress te verminderen. Volgens haar zijn hebben goed opgevoede honden nog meer voordelen naast het verminderen van stress bij kinderen.

 • Ze zijn loyaal
 • Leren ze het kind beter omgaan met verzorging en verantwoordelijkheden
 • Leiden ze het kind af van hun stress
 • Kunnen ze helpen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden
 • Ze laten kinderen veilig voelen
 • Ze geven sensorische stimulatie door middel van aaien en knuffelen met de hond

Stress bij kinderen verminderen met een hond: Waar moet je op letten?

Het is natuurlijk belangrijk om niet direct je kind bloot te stellen aan een hond, zeker wanneer zij nog geen andere ervaring met honden hebben. Psychotherapeut Akua Boetang geeft aan dat ouders op de volgende punten moet letten wanneer zij hun kind willen laten kennismaken met een hond:

 • Vertel het kind over de mogelijke voordelen van het hebben van een hond[4]OHRA. (z.d.). Daarom is een hond goed voor je gezondheid. Geraadpleegd op 17 juni 2022, van https://www.ohra.nl/huisdierenverzekering/blog/hond-goed-voor-gezondheid
 • Let goed op dat de verantwoordelijkheid van de hond juist niet voor extra stress bij het kind zorgt
 • Laat het kind zelf ontdekken hoe een hond hun mentale gezondheid kan ondersteunen

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het in huis nemen van een hond. Wanneer je hier als volwassene niet aan toe bent, is het geen verstandig idee om zomaar een hond voor je kind in huis te nemen. Ook is het belangrijk om als ouder te letten op de volgende punten:

 • Wat is het temperament van de hond? Is de hond rustig, geduldig, goedaardig?
 • Kies niet zelf zomaar een hond uit, maar neem je kind mee en luister naar hun voorkeur bij het nemen van een hond.
 • Wie gaat er voor de hond zorgen? Wat is iedereens verantwoordelijkheid en hoe streng wil je je daaraan vasthouden?
 • Ben je in staat om op financieel gebied een hond in huis te nemen?
 • Is je kind oud genoeg om zonder toezicht bij de hond te zijn en andersom? Zeker in het begin zullen alle partijen aan elkaar moeten wennen.
 • Hoe wil jij dat er met elkaar en met de hond omgegaan wordt in het huishouden? Jouw voorbeeld is wat je kind aanleert, waardoor het belangrijk is om zelf het goede voorbeeld te geven.

Houd rekening met andere resultaten

denk altijd goed na over de verantwoordelijkheden van een hond in huis nemen

Hoewel een hond veel kan helpen bij het verminderen van stress bij kinderen, betekent het niet dat je kind helemaal stressvrij zal leven. Het kan soms ook voorkomen dat je kind nog steeds veel stress ervaart na het krijgen van een hond. Het is daarom belangrijk om een vangnet te hebben en ook goede psychologische hulp wanneer de stress te erg wordt.

Zorg ervoor dat je huis een veilige omgeving is om over je gevoelens te praten voor zowel kind als ouder. Luister naar waar je kind om vraagt en geef hen de hulp die zij nodig hebben of waar zij zelf om vragen.

Referenties

Referenties
1 Meints K, Brelsford VL, Dimolareva M, Maréchal L, Pennington K, et al. (2022) Can dogs reduce stress levels in school children? effects of dog-assisted interventions on salivary cortisol in children with and without special educational needs using randomized controlled trials. PLOS ONE 17(6): e0269333. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0269333
2 NU.nl. (2020, 30 april). Hoe honden troosten: “Alleen aaien kan stress al verminderen”. NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl. Geraadpleegd op 17 juni 2022, van https://www.nu.nl/uit/6048217/hoe-honden-troosten-alleen-aaien-kan-stress-al-verminderen.html
3 Friedman, E., & Krause-Parello, C. A. (2018). Companion animals and human health: benefits, challenges, and the road ahead for human-animal interaction. Revue scientifique et technique (International Office of Epizootics), 37(1), 71–82. https://doi.org/10.20506/rst.37.1.2741
4 OHRA. (z.d.). Daarom is een hond goed voor je gezondheid. Geraadpleegd op 17 juni 2022, van https://www.ohra.nl/huisdierenverzekering/blog/hond-goed-voor-gezondheid