Uit een recent onderzoek is namelijk gebleken dat deze stof de samenwerking tussen verschillende delen in de hersenen zou kunnen verbeteren[1]Daws, R.E., Timmermann, C., Giribaldi, B. et al. Increased global integration in the brain after psilocybin therapy for depression. Nat Med 28, 844–851 (2022). … Continue reading. Het zou zelfs beter werken dan het antidepressivum escitalopram.

Wat is psilocybine?

Psilocybine is een hallucinogeen dat uit de tryptaminefamilie komt. Het komt van nature voor in verschillende soorten paddenstoelen, waaronder de paddenstoel die wij als “paddo’s” kennen: het puntige kaalkopje. Wanneer je het inneemt, zet je lichaam deze stof om in psilocine. Dit stofje versterkt de werking van de serotonine receptoren in de hersenen. Serotonine is een stofje dat je een gelukkig gevoel geeft.

Mensen die psilocybine nemen, merken hier tussen de 3 en 8 uur effecten van. In sommige gevallen wordt deze stof bij psychotherapie gebruikt, vanwege de gelukkig makende effecten. Het recente onderzoek heeft psilocybine bij ernstige depressie gebruikt met veelbelovende resultaten.

Psilocybine tegen ernstige depressie: Het onderzoek

psilocybine bij ernstige depressie kan effectief zijn

Er zijn momenteel 6 kortlopende studies geweest die de effecten van psilocybine bij ernstige depressie meten. Deze studies volgen alleen mensen die geen baat hebben gehad bij reguliere behandelingen tegen depressie. Psychofarmacoloog Robin Carhart-Harris heeft de hersenscan resultaten van twee van de zes onderzoeken geanalyseerd.

Uit beide onderzoeken blijkt dat de psilocybine snel effect geeft en dat er ook op hersenscans zichtbare veranderingen waren na het gebruik van dit middel. Verschillende onderdelen van de hersenen werkten hierdoor beter samen met elkaar. In gezonde hersenen werken deze onderdelen standaard met elkaar samen en zijn ze goed afgestemd op elkaar. Bij mensen met depressie werkt dat anders. Het gebied in hun hersenen dat betrokken is bij introspectie is dan juist veel vaker overactief en te hard aan het werk. Connecties met andere onderdelen, zoals de uitvoerende functies of aandacht binnen de omgeving, zijn juist zwakker.

Dit onderzoek toont aan dat psilocybine bijdraagt aan een betere samenwerking tussen de verschillende onderdelen van de hersenen. Daarnaast werden deze groepen ook flexibeler, en konden zij zich makkelijker aanpassen aan veranderingen. Proefpersonen die een antidepressivum kregen, hadden deze resultaten niet. Psilocybine bij ernstige depressie zou dus een mogelijke oplossing kunnen zijn.

Meer onderzoek nodig naar psilocybine bij ernstige depressie

Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, is er nog meer onderzoek nodig voordat de behandeling voor het publiek beschikbaar is. Psychiater Jurriaan Strous heeft namelijk wel kritiek op het onderzoek. Volgens hem is het nog onduidelijk of de effecten van de psilocybine aanhouden op de lange termijn en wat het effect van de begeleiding van een psychotherapeut hierbij is.

Ook geeft hij aan dat er weinig bekend is over de mogelijke negatieve effecten van de behandeling. Een psychoactieve stof kan namelijk ook nare bijwerkingen uitlokken, of mogelijk psychoses bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Twee andere onderzoekers benadrukken dit in een recente review van dit onderzoek[2]Jan van Amsterdam & Wim van den Brink (2022) The therapeutic potential of psilocybin: a systematic review, Expert Opinion on Drug Safety, DOI: 10.1080/14740338.2022.2047929.

Er zijn ook nog andere onderzoeken naar psychedelische therapie en de effecten naar THC op je lichaam.

Bron: NRC.nl

Referenties

Referenties
1 Daws, R.E., Timmermann, C., Giribaldi, B. et al. Increased global integration in the brain after psilocybin therapy for depression. Nat Med 28, 844–851 (2022). https://doi.org/10.1038/s41591-022-01744-z
2 Jan van Amsterdam & Wim van den Brink (2022) The therapeutic potential of psilocybin: a systematic review, Expert Opinion on Drug Safety, DOI: 10.1080/14740338.2022.2047929