Biologische aspecten waardoor je haar vergrijst

haar vergrijst door biologische en externe factoren

Vanuit een biologisch perspectief, is het niet heel bijzonder waarom je haar vergrijst. De haarzakjes op je lichaam maken minder melanine aan. Melanine is het stofje dat je huid en haar hun kleur geeft. Wanneer je hier minder van hebt, kleurt je haar grijs. De hoeveelheid melanine in je huid en haar wordt bepaald door de zogenoemde melanocyten. Dit zijn huidcellen die zich in je haarzakjes bevinden. Wanneer je vergrijst, betekent dit dat de melanocyten afbreken. Wat nu de precieze oorzaak is van de afbraak van melanocyten, is nog onbekend.

Dermatoloog Rick Waalboer-Spuij geeft aan dat genetische factoren ook een grote rol spelen in het vergrijzen van je haar. Wanneer iedereen in je familie vroeg grijs wordt, is de kans groot dat jij dat ook wordt. Arts Hans van Montfort geeft aan dat je huidskleur hier ook mee te maken heeft. Mensen met een donkere huidskleur worden veel minder snel grijs dan mensen met een witte huidskleur. Daar kan zelfs tot zo’n 10 jaar tussen zitten.

Andere biologische factoren waardoor je haar vergrijst

Naast leeftijd, huidskleur en erfelijkheid, spelen ook andere factoren een rol in de snelheid waarop je vergrijst. Volgens Waalboer-Spuij spelen bepaalde ziektes namelijk een grote rol in de snelheid waarop je haar vergrijst. Mensen met Vitiligo, bijvoorbeeld, kunnen op bepaalde plekken op hun hoofd vrijwel alleen grijze haren hebben, terwijl andere plekken niet worden aangetast. Vitiligo is een pigmentziekte waarbij het immuunsysteem de pigmentcellen van je huid en haar kan aanvallen. Dit herken je aan pigmentloze plekken op de huid of in het haar.

Ook heeft de immuunziekte alopecia areata een invloed op je haar. Deze ziekte valt namelijk haren met pigment aan, maar laat grijze haren met rust omdat zij toch vrijwel geen pigment bevatten. De gekleurde haren vallen uit en de grijze haren blijven vastzitten, waardoor het kan lijken alsof je van de één op de andere dag grijs bent geworden.

Je schildklier heeft hier ook invloed op. Je schildklier beïnvloed namelijk een groot deel van je hormoonhuishouding, waardoor kleine ontstekinkjes kunnen ontstaan die je haarzakjes aantasten. Medicatie heeft soms ditzelfde effect.

Externe factoren die schade veroorzaken

roken is ongezond voor de gezondheid

Naast biologie, spelen externe factoren ook een rol in de gezondheid en kleur van je haar. Je levensstijl heeft hier namelijk ook invloed op. Zo kan je dieet ervoor zorgen dat je een tekort of overschot hebt van bepaalde vitaminen die weer invloed hebben op de gezondheid van je haar.

Zo blijkt uit onderzoek dat een ijzertekort en een tekort aan bepaalde vitamines, zoals vitamine B12 en D3, kunnen leiden tot versnelde verouderingsprocessen. Ook oxidatieve schade speelt hierin een rol. Voedingsmiddelen met veel antioxidanten kunnen deze schade tegengaan, maar dat lukt niet wanneer je meer schade oploopt dan je lichaam kan repareren, zoals bij roken.

Zonlicht draagt ook bij aan oxidatieve schade, met name de Uv-straling die daarvan afkomt. Door je haar en hoofdhuid te beschermen met een petje, hoed of parasol, voorkom je dat je haar vergrijst.

Kan je haar vergrijzing omdraaien?

Als je haar vergrijst, kan je dit proces niet meer omdraaien. Je haar zal grijs blijven. Voorkomen kan ook niet. Uiteindelijk zullen we allemaal last krijgen van vergrijzing. Wel kan je bepaalde stappen nemen om dit proces te vertragen. Volgens van Montfort is het vooral belangrijk om gezond te leven, niet te roken en om stress te voorkomen waar dat mogelijk is. Stress zorgt namelijk ook voor kleine ontstekinkjes die tot afbraak van de melanocyten kunnen leiden.

Wondermiddelen die beloven je haarkleur te behouden zijn in de meeste gevallen de moeite niet waard. Zo bestaat er een bepaalde pigmentbehandeling die de melanine in je huid activeren zodat je meer pigment krijgt over je gehele lichaam. Je kleurt hiervan echter al snel een beetje oranje, en er zitten veel vervelende bijwerkingen aan vast.

Met gezond leven kan je dus het beste voorkomen dat je haar vergrijst, maar het is ook niet erg wanneer dit wel gebeurt.

Bronnen: Nu.nl en PubMed