De mondkapjesplicht – je zou het bijna vergeten zijn! Vanaf vandaag (1 december 2020) is het dragen van een mondkapje in publieke binnenruimtes verplicht. Sta je op het punt om van huis te gaan? Dan is het goed om te checken of je wel een mondkapje bij je hebt.

Vandaag is in heel Nederland de mondkapjesplicht ingegaan. Vergeet ‘m dus niet, jouw mondkapje. Want word je door de politie of boa’s in een publieke binnenruimte zonder mondkapje aangetroffen? Dan riskeer je een boete van €95,00. Jongeren onder de 13 jaar zijn €38,00 kwijt als zij geen mondkapje in publieke binnenruimtes dragen.

Kunnen handhavers in de supermarkt een boete uitschrijven?

Handhavers – waaronder boa’s en politieagenten – hebben de bevoegdheid om in alle publieke binnenruimtes boetes uit te delen. Dat geldt dus ook voor supermarkten. Daar is namelijk ook de mondkapjesplicht van kracht.

Desalniettemin wordt door de Nederlandse BOA Bond aangegeven dat zij hun collega’s aanmoedigen om eerst in gesprek te gaan met een overtreder. “Het uitschrijven van een boete wegens het overtreden van de mondkapjesplicht zou enkel als laatste middel ingezet moeten worden”, aldus Eric Lakenman (voorzitter Nederlandse BOA Bond).

Sommige supermarktketens zijn al actief aan de slag gegaan met het weren of aanspreken van klanten zonder mondkapje, zoals supermarktketen DEEN. Zo heeft DEEN ervoor gekozen om speciaal medewerkers in te zetten die klanten aanspreken als zij geen mondkapje dragen. Heeft een klant geen mondkapje bij zich? Dan kunnen zij er één van een medewerker krijgen.

Tot wanneer geldt de mondkapjesplicht?

Op het moment van schrijven geldt de mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes voor de duur van 3 maanden. Dit houdt in dat het verplicht stellen van mondkapjes in publieke binnenruimtes tot en met 1 maart 2021 duurt.

De overheid zal in de loop van de tijd bepalen of een verlenging van de mondkapjesplicht noodzakelijk is. Daarvoor wordt het aantal coronabesmettingen als ijkpunt genomen. Het kan dus ook zijn dat het verplicht moeten dragen van een mondkapje eerder dan 1 maart 2021 stopt.

Tot die tijd: vergeet je mondkapje niet! Dat bespaart je een mogelijke boete en komt de gezondheid van jou én anderen ten goede.

Redactie Supplementen.nl