Onze ademhaling bepaald onze gevoelens

ademhalingsoefening

Volgens ademcoach Fenneke Dam heeft de manier waarop we ademhalen invloed op hoe we ons voelen. Wanneer je last van stress hebt, zal je merken dat je ademhaling een stuk hoger ligt dan wanneer je ontspannen bent. Die hoge en oppervlakkige ademhaling zorgt er dan ook weer voor dat de stress hoog blijft. Dam geeft aan dat wanneer je langdurig oppervlakkig ademhaalt, je hier door “opbrand”. Dat is ook niet gek wanneer je naar de toenemende cijfers van mentale klachten en burn-outs kijkt.

Ademcoach Rob Koning is het hiermee eens en wil daarbij ook benadrukken dat het juist daarom zo belangrijk is om de juiste manier van ademhalen te vinden. Wanneer je overdag de lat te hoog legt, is het heel normaal dat je ‘s avonds rust nodig hebt. Veel mensen gebruiken dan echter sociale media of andere mobiele applicaties waardoor zij alsnog niet goed tot rust komen.

Wanneer je hoofd niet goed tot rust komt, blijft je ademhaling ook hoog. Per minuut heb je slechts zo’n 4 tot 10 ademhalingen nodig. In de praktijk ligt dit aantal een stuk hoger.

Vaak is er meer aan de hand

Fenneke Dam geeft aan dat er ook meer aan de hand is wanneer je lichaam in ontspannen stand nog steeds een hoge ademhaling in de borst heeft. Bij haar klanten kijkt zij dan wat zij als ademcoach kan doen om die ademhaling naar beneden te halen zodat het lichaam spanning kan loslaten.

Dam vindt dat er eigenlijk altijd een onderliggende oorzaak is waardoor mensen hoog ademhalen. In de meeste gevallen gaat het om stress of paniek. Iemand die veel schrikt, zal al snel even diens adem inhouden. Dit kan zelfs gebeuren bij iets kleins als het versturen van een berichtje. Je lichaam doet er alles aan om in balans te blijven, waardoor je na dit spanningsmoment naar adem hapt.

We moeten ontspannen zonder scherm

ademhalen is goed voor je

Je ademhaling is iets waar je nooit zomaar over na hoeft te denken. Het gebeurt vanzelf en hoeft niet handmatig uitgevoerd te worden. Toch is het belangrijk dat je op de juiste manier adem haalt om de kwaliteit van je leven te verbeteren. Zo kan het klachten van vermoeidheid, hoofdpijn en prikkelbaarheid verminderen. Volgens Dam is de eerste stap de bewustwording van je ademhaling en je lichaam. Wanneer je dan stappen zet om beter te slapen en meer te ontspannen, volgt je ademhaling al snel.

Rob Koning wil hierbij wel benadrukken dat het belangrijk is om te ontspannen zonder scherm. Het geeft je hoofd meer tijd om de dag te verwerken, waardoor je beter tot rust kan komen. Lees dus gerust een boek, maak een wandeling of doe aan yoga.

Wanneer je zelf het idee hebt dat je te snel en te veel ademhaalt. Neem dan de volgende ademhalingsoefening van Dam:

  • Adem vier tellen in door je neus
  • Doe dit via je buik, voel de lucht zich daar verzamelen.
  • Adem daarna zes tellen uit door je mond of neus.

Volgens Dam is dit geen permanente oplossing, je moet namelijk altijd het probleem aanpakken en niet de symptomen. Wel kan deze oefening je tijdelijk helpen met ontspannen en tot rust komen. Wanneer je eenmaal voldoende rust hebt, wordt je ademhaling vanzelf ook steeds rustiger.

Bron: nu.nl en NCBI