Volgens artsen in Nederlandse ziekenhuizen zal Covid-19, net als een griep, jaarlijks terug keren in de wintermaanden. Het verloop zal vrijwel gelijk zijn aan een reguliere griep en speciaal “winterpersoneel” is een optie die op dit moment wordt overwogen.

,,De golf zal minder groot worden dan nu, maar ’s winters zal corona terugkomen”, zegt Hans Kuijsten, intensivist in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Het toewerken naar een systeem waarbij medewerkers in het ziekenhuis als “reservist” kunnen worden bestempeld en opgeroepen voor werkzaamheden op de IC is een mogelijkheid.

Volgens Peter van der Voort, hoofd intensive care in het UMC Groningen is het een optie om een reserve intensive care te creëren. “Die kun je in normale tijden voor iets anders gebruiken, maar als de nood aan de man komt, als ic. Daarvoor heb je een flexibele schil van personeel nodig dat ook een ic-basis heeft.”

Griep als een kleine crisis

Vitamine C tegen het coronavirus
Afbeelding van Covid-19 coronavirus

Volgens medisch leider acute zorg en intensivist Simone Gielen in het Bernhoven ziekenhuis te Uden is ieder griepseizoen een kleine crisis. “Ik verwacht dat je een golf krijgt met Covid én influenza. Natuurlijk, er komt een vaccin, maar we weten nog niet hoe goed dat werkt, voor wie, en wat het doet voor de verspreiding van het virus.”

“Een reeël scenario” is wat van der Voort een terugkerende Covid-19 wintergolf noemt. “Het hangt ook af van de vaccinatiegraad. Een voordeel is wellicht dat corona minder snel muteert dan griep en dat vaccins daardoor wellicht effectiever zijn.”

Gisteren lagen er 2034 coronapatiënten in het ziekenhuis en dit zijn er 400 meer dan twee weken geleden. Op de normale afdelingen hielpen de ziekenhuizen reeds 17000 patiënten en zeker 3000 patiënten op de intensive care. Dit zijn flinke getallen en maakt de huidige lockdown meer begrijpelijk. Volgens de stichting NICE zijn dit bij elkaar 40 procent meer patiënten dan bij de eerste golf.

Ondertussen hebben ziekenhuizen de handen vol aan de tweede golf. Gisteren lagen 2034 coronapatiënten in het ziekenhuis, ruim 400 meer dan twee weken geleden. Tijdens de tweede golf hielpen de ziekenhuizen al 17.000 patiënten op de normale afdelingen en 3.000 mensen op de ic. Dat zijn er bij elkaar inmiddels 40 procent meer dan tijdens de eerste golf, blijkt uit cijfers van stichting NICE. Stichting NICE faciliteert op verzoek van het VWS en RIVM sinds half maart de registratie van COVID-19 patiënten op de Nederlandse intensive care (IC) en verpleegafdelingen.

“We hebben heel weinig vet op de botten”, zegt Armand Girbes, hoofd intensive care bij het UMC in Amsterdam. ,,Er zijn te weinig artsen en verpleegkundigen. Dat moet echt anders.”

Bronnen: Ad.nl en Stichting Nice