Wat is voedselvergiftiging?

voedselvergiftiging besmet eten

Voedselvergiftiging is een reactie van het lichaam op giftige stoffen die zich in voedsel of drinken bevinden. Deze stoffen ontstaan meestal door schadelijke bacteriën en schimmels. Wanneer je eten te lang buiten de koelkast laat staan, of onvoldoende behandeld hebt, kunnen deze bacteriën en schimmels zich ontwikkelen waardoor zij deze giftige stoffen uitstoten.

Bij het verhitten van eten gaan vaak wel de ziekmakers dood, maar niet altijd de bacteriën. Het is daarom belangrijk om voedingsproducten zoals vlees, vis, kip, ei en melkproducten goed te verwerken voordat je ze eet.

Symptomen voedselvergiftiging

De meeste klachten van voedselvergiftiging ontstaan binnen 8 uur na het eten van het besmette voedsel. Je krijgt last van buikkrampen, je kan gaan braken, last krijgen van diarree en voelt je erg misselijk. Veel mensen hebben hierbij ook moeite met het binnenhouden van water. Dit kan op den duur erg gevaarlijk zijn.

De voedselvergiftiging duur ligt tussen de één en drie dagen. Wanneer je ernstige klachten hebt, is het belangrijk om naar het ziekenhuis te gaan om uitdroging en grote schade te voorkomen.

Hoe voorkom ik voedselvergiftiging?

buikkramp koorts ziek

Gelukkig kan je voedselvergiftiging vrij makkelijk tegengaan met de juiste maatregelen. Je let hierbij extra op de voeding die je binnenkrijgt, de werkomgeving waarin je je voeding behandeld en waar je je voedsel vandaan haalt. Met deze 4 tips kan je in bijna elke situatie voorkomen dat je voedselvergiftiging oploopt.

1. Schoonmaken

Was je handen vóór het behandelen van eten, met name rauw vlees en vis. Ook is het belangrijk om het aanrecht ten alle tijden schoon te houden. Ga je na het bereiden van vlees groenten snijden? Was dan tussendoor ook grondig je handen. Schoonmaken is het beste wat je kan doen om voedselvergiftiging te voorkomen.

2. Leg eten niet zomaar bij elkaar

Rauw vlees, vis, kip en eieren moeten gescheiden blijven van kant-en-klare voedingsproducten, zoals groenten, fruit en graanproducten. Wanneer zij met elkaar in contact komen, kunnen de bacteriën overstappen op de andere voedingsproducten.

3. Kook alles

Zorg ervoor dat alle rauwe producten volledig verhit en doorbakken worden tijdens het bereiden. Kip mag van binnen niet meer rauw zijn. Een voedingsthermometer kan je hierbij helpen. Wanneer je in een land bent waar je darmen niet gewend zijn aan de bacteriën die daar zijn, kan je het beste geen rauw fruit eten of kraanwater drinken. Ook daar is het belangrijk om alles eerst te koken/bereiden voordat je het eet. Zo verminder je de kans op voedselvergiftiging

4. Koel je voedsel

Zorg ervoor dat je koelkast slechts 4 graden Celsius is. Kliekjes moeten, zodra zij zijn afgekoeld, direct de koelkast of vriezer in. Eten wat te lang op kamertemperatuur heeft gestaan, is een broeikas voor schadelijke virussen en bacteriën.

Wat doe ik als ik al voedselvergiftiging heb?

Als je toch ziek bent geworden door voedsel, is het belangrijk om je gezondheid in de gaten te houden. Bij hoge koorts, uitdrogingsverschijnselen of bloed braken moet je direct naar het ziekenhuis.

Wanneer je milde symptomen hebt, kan je het beste goed rusten, veel water drinken, en proberen wat droge (zoute) crackertjes te eten. Ook is het belangrijk om voldoende vezels binnen te krijgen, zodat zij je maag kunnen kalmeren.