Wat is vitamine B1?

Wellicht heb je jezelf weleens de volgende vraag gesteld: wat is vitamine B1? Dan ben je niet de enige! Veel mensen zijn immers op zoek naar informatie over deze vitamine. Net zoals alle B-vitaminen, is vitamine B1 een wateroplosbare vitamine.

Dit houdt in dat deze vitamine niet in het lichaam opgeslagen kan worden, zoals dat wel het geval is bij vetoplosbare vitaminen. Het komt dus zelden voor dat iemand een overschot aan deze vitamine in zijn of haar lichaam heeft.

Desalniettemin komt een vitamine B1 tekort wél regelmatig voor. Daar gaan wij later op deze pagina nader op in, maar allereerst kijken we waar deze vitamine goed voor is.

Informatie over vitamine B1

Waar is vitamine B1 goed voor?

Deze B-vitamine is goed voor tal van lichaamsprocessen, zowel lichamelijk als mentaal. Vitaminen en mineralen zijn immers de bouwstenen van ons lichaam en zijn belangrijk voor het waarborgen van een goede gezondheid. Maar waar is vitamine B1 goed voor?

Welnu, deze vitamine draagt bijvoorbeeld bij aan de verbranding van koolhydraten die middels voeding jouw lichaam binnenkomen. Door die verbranding van koolhydraten worden wij voorzien van energie.

Tevens zorgt deze vitamine voor het waarborgen van een goede werking van ons hart en zenuwstelsel. Maar hoeveel van deze vitamine heb je nu precies dagelijks nodig?

Lees verder om daarachter te komen.

Hoeveel van deze vitamine heb je iedere dag nodig?

De hoeveelheid aan vitamine B1 (thiamine) die je iedere dag nodig hebt, hangt af van een aantal factoren. Denk daarbij aan jouw leeftijd en geslacht, maar ook jouw levensstijl kan de dagelijkse hoeveelheid beïnvloeden.

Hieronder zie je een overzicht van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze vitamine, uitgesplitst in leeftijd en categorie (bronnen: Voedingscentrum, Gezondheidsraad 2018).

Leeftijd / Categorie
(Mannen en vrouwen)
Aanbevolen dagelijkse
hoeveelheid
0 tot en met 1 jaar0,2 milligram
2 tot en met 3 jaar0,3 milligram
4 tot en met 8 jaar0,5 milligram
9 tot en met 13 jaar0,8 milligram
14 tot 17 jaar1,1 milligram
18 jaar en ouder0,9 milligram tot 1,2 milligram
Vrouwen 
Bij borstvoeding1,7 milligram
Bij zwangerschap1,4 milligram

Nu je op deze vitamine B1 informatie pagina hebt kunnen lezen wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is en wat deze vitamine in jouw lichaam bewerkstelligt, beschrijven wij onderstaand welke symptomen van een tekort aan deze vitamine zich vaak manifesteren.

Welke vitamine B1 tekort symptomen komen vaak voor?

Het is zaak om een tekort aan deze vitamine zo snel mogelijk te herkennen en te bestrijden. Daarom zullen wij onderstaand een aantal veelvoorkomende vitamine B1 tekort symptomen plaatsen.

Vermoed je dat je een tekort aan deze vitamine hebt? Neem dan zo spoedig mogelijk contact met een medisch specialist (zoals jouw huisarts) op. Vitamine B1 tekort symptomen die veel voorkomen, zijn onder andere:

  1. Afwijkingen die psychisch van aard zijn, zoals depressie, geheugenverlies en concentratieproblemen
  2. Gevoelloosheid in de benen
  3. Spierzwakte en verminderde reflexen
  4. Klachten aan het maagdarmstelsel, zoals misselijkheid, gewichtsverlies en een gebrek aan eetlust

Waar zit vitamine B1 in?

Vitamine B1 informatie over voeding en supplementen

Is het nodig om het niveau van deze vitamine te verhogen? Dan vraag je jezelf misschien af: waar zit vitamine B1 in? Een goede vraag!

Wanneer het aankomt op het verhelpen dan wel reduceren van een tekort aan deze vitamine, kun je enerzijds kiezen voor het aanpassen van jouw voedingspatroon en anderzijds voor het gebruikmaken van bepaalde supplementen.

Lees verder om erachter te komen waar deze vitamine inzit.

1. Voeding die rijk aan deze vitamine is

Vitamine B1 komt van nature voor in tal van voedingsmiddelen. Het is verstandig om te starten met het aanpassen van jouw dieet wanneer je een tekort aan deze vitamine moet verhelpen.

Doe dit echter altijd in overleg met een medisch specialist, zoals een voedingsdeskundige (diëtist). In samenspraak met diegene kun je jouw dieet in positieve zin veranderen, zodat je voldoende van deze vitamine binnenkrijgt.

Waarschijnlijk zal een medisch specialist de volgende soorten voeding aanraden: Noten, knoflook, sinaasappel, broccoli, sla, groene pepers, graanproducten, vlees en aardappelen.

2. Vitamine B1 supplementen

Naast de bovenstaande voedingsmiddelen, zijn er ook vitamine B1 supplementen verkrijgbaar die een tekort effectief en snel kunnen verhelpen. Supplementen met deze vitamine zijn verkrijgbaar in verschillende doseringen en soorten.

Denk aan smelttabletten, capsules en poeders. Tevens kan een kwalitatief hoogwaardig vitamine B complex de uitkomst bieden als het noodzakelijk is om een tekort aan deze vitamine te verhelpen.

Een vitamine B complex bevat, in het overgrote deel van de gevallen, onder andere deze essentiële vitamine. Houd tot slot rekening met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid als je besluit om voor vitamine B1 supplementen te kiezen.

Sommige supplementen bevatten een hoge dosering en dienen op een verantwoorde wijze gebruikt te worden.

Wil je meer lezen over het belang van vitaminen? Bezoek dan ook onze pagina met vitamine B2 informatie.