Wat doet vitamine B12 in jouw lichaam?

Je lichaam heeft zuurstof nodig en de rode bloedcellen vervoeren dit door alle bloedbanen naar de organen. Je hebt dus zeker voldoende aanmaak nodig en vitamine B12 is hiervoor verantwoordelijk.

Bovendien draagt een gezonde vitamine B12 waarde bij aan een zorgvuldig werkend zenuwstelsel. Doorgaans neem je lichaam voldoende vitamine B12 op als je een gebalanceerd voedingspatroon hebt, waarbij je tevens voeding tot je neemt waarin deze vitaminegroep rijkelijk aanwezig is.

Denk daarbij aan dierlijke producten zoals melk, vleeswaren, vis en eieren. Een vitamine B12 tekort kan echter ontstaan en lange tijd onopgemerkt blijven. Als je je bewust wordt van de symptomen die bij een dergelijk tekort optreden, kun je tijdig supplementen nemen om je vitamine B12 voorraad aan te vullen. Je versterkt zo je gezondheid, wat zeker op latere leeftijd gunstig zal uitpakken.

Hoe loop je een vitamine B12 tekort op?

In feite kan iedereen een vitamine B12 tekort oplopen. Zelfs als je veelvuldig vlees of andere dierlijke producten eet, geeft dit geen garantie dat je niet te maken krijgt met een tekort aan deze vitaminegroep.

Vitamine B12 wordt via de darmen opgenomen in het lichaam. Als er zich problemen vormen in het darmstelsel, kan het lastiger worden om vitamine B12 op te nemen – zelfs als je voldoende producten tot je neemt die deze vitamine bevatten.

Mensen met darmproblemen, of waarbij een deel van de darm is verwijderd dat juist de opname van B12 reguleert, kunnen zo een vitamine B12 tekort oplopen. Dit zie je voornamelijk bij oudere mensen, omdat het lichaam van hen moeizamer voedingstoffen zoals vitaminen opneemt.

B12 tekort door leefstijl keuzes of medicatiegebruik

Symptomen van een vitamine B12 tekort herkennen

Naast onderliggende medische aandoeningen of ouderdom, komt een dergelijk tekort uiteraard ook vaak voor bij mensen die een vegetarische of veganistische leefstijl hanteren.

Aangezien vitamine B12 voornamelijk uit dierlijke producten in het lichaam wordt opgenomen, kan een tekort heel geleidelijk optreden als je deze producten uit je voedingspatroon vermijdt.

Ook mensen die voor fysieke klachten of ziektes medicatie nemen, kunnen een vitamine B12 tekort oplopen. Als je bijvoorbeeld tegen diabetes het middel “metformine” slikt, wees dan bedacht op mogelijke bijwerkingen zoals maag- en darmklachten.

Daardoor kan de opname van vitamine B12 worden belemmerd, waardoor een tekort kan optreden. Ook het middel “antacida”, wat wordt ingezet tegen brandend maagzuur, kan dit nadelige effect hebben.

Wees je dus zeker bedachtzaam wat mogelijke bijwerkingen of gevolgen kunnen zijn, als je bepaalde medicatie moet nemen.

Sluimerende herkenning van vitamine B12 tekort

Zonder dat je je hiervan bewust bent, kun je reeds jaren met een vitamine B12 tekort rondlopen. Het is een tekort dat zeker niet direct merkbaar of te herkennen is. Vaak bouw je een tekort op over verscheidene jaren, voordat je er echt iets van begint te merken.

In veel gevallen wordt bij het vaststellen van diagnoses nauwelijks direct aan een vitamine B12 tekort gedacht. Hierdoor verdwijnt het nog langer onder de radar, met soms desastreuze gevolgen.

In veel gevallen kan er eerst worden gedacht aan een foliumzuur tekort, omdat deze niveaus aanzienlijk dalen bij een tekort aan vitamine B12. Het volstaat in die gevallen zeker niet om enkel het gehalte aan foliumzuur op te hogen.

Ook het gehalte aan B12 zal namelijk moeten worden verhoogd, om zo het lichaam weer in balans te krijgen.

Hier volgen 9 symptomen die mogelijk een vitamine B12 tekort aangeven.

1. Vermoeidheid en verzwakking van gestel

Duidelijke kenmerken die duiden op een vitamine B12 tekort zijn aanhoudende vermoeidheid en een verzwakking van je fysieke gestel. Bij bloedarmoede maak je niet voldoende rode of grote bloedcellen aan, wat ervoor zorgt dat de zuurstof niet optimaal door het lichaam wordt vervoerd.

Dit veroorzaakt vermoeidheid en geeft je een gevoel van verzwakking in je gestel. Je kunt minder productief functioneren en moet sneller pauzes inlasten om te herstellen.

Pernicieuze anemie is een duidelijke oorzaak van een vitamine B12 tekort, doordat een chronische ontsteking van het maagslijmvlies zorgt voor een vermindering of zelfs een gebrek aan pariëtale cellen. Dit zijn cellen die zorgen voor de productie van maagzuur.

Dit kan leiden tot tal van auto-immuunziektes, dus het zijn zeker geen symptomen waar je licht over moet denken. Als je je verzwakt of vermoeid voelt, doe je er verstandig aan om je door een medisch specialist op een vitamine B12 tekort te laten testen.

2. Een bleke of gelige huidskleur

Met een vitamine B12 tekort treedt een vorm van bloedarmoede op, waarbij rode bloedcellen niet voldoende worden aangemaakt en niet juist delen. De vitamine herstelt het DNA dat zich richt op de aanmaak van rode bloedcellen.

Deze worden aangemaakt in het beenmerg, waarna het door het hele lichaam circuleert. Bij bloedarmoede nemen de bloedcellen een verlengde vorm aan, waardoor ze niet goed uit het mergbeen vervoerd kunnen worden om het lichaam van zuurstof te voorzien. Dit zorgt voor een bleke of gelige huidskleur.

Een ander opmerkelijk verschijnsel dat bij bloedarmoede op basis van een vitamine B12 tekort zichtbaar wordt, is de gelige tint in het oogwit. Dit komt doordat de rode bloedcellen kwetsbaar zijn en worden afgebroken in de lever.

Hierbij komt een overschot aan “bilirubine” vrij, wat zorgt voor een bruinkleurige substantie, die zichtbaar wordt in de ogen van mensen met een vitamine B12 tekort.

Als je dus bemerkt dat je huid of ogen een gelige of bleke kleur ontwikkelen, is het raadzaam om je te laten testen op een tekort aan vitamine B12.

3. Moeite met ademhalen en duizeligheid

Vitamine B12 tekort aanvullen

Zodra je te maken krijgt met bloedarmoede, kun je mogelijk ervaren dat je oppervlakkig ademhaalt en soms zelfs enigszins duizelig wordt bij inspanning.

Ook dit komt doordat er niet voldoende zuurstof door je lichaam wordt vervoerd, als gevolg van een tekort aan rode bloedcellen.

Je lichaam heeft voldoende voedingstoffen en zuurstof nodig om optimaal te kunnen functioneren. Zodra je lichaam niet voldoende rode bloedcellen aanmaakt, treedt hierin een verstoring op.

Dit zorgt ervoor dat je moeite krijgt met ademhalen en er duizeligheid optreedt. Als je dergelijke symptomen bij jezelf waarneemt, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Zo kan vroegtijdig worden vastgesteld of je last hebt van bloedarmoede en een vitamine B12 tekort. Tevens moet je wellicht een ijzertekort aanvullen – dit houdt namelijk ook verband met bloedarmoede.

4. Mobiliteit neemt af

Aangezien vitamine B12 bijdraagt aan een gezond zenuwstelsel, zal een tekort aan vitamine B12 ernstige schade kunnen aanrichten aan je mobiliteit. Ook je gevoel voor balans of coördinatie kan erdoor worden aangetast, met als gevolg dat je zomaar kunt vallen of tegen objecten aanloopt.

Je begint te wankelen, zonder dat hiervoor daadwerkelijk direct een oorzaak aan te wijzen is. Zeker oudere mensen lopen vaak een vitamine B12 tekort op. Een juiste diagnose of preventief handelen, kan de mobiliteit binnen deze leeftijdscategorie aanzienlijk verbeteren.

De symptomen kunnen echter alsmede bij jongeren optreden, waarbij het belangrijk is om te laten testen op het gehalte aan vitamine B12. Hiermee voorkom je problemen op de langere termijn en blijft jouw lichaam en zenuwstelsel gezond en in balans.

5. Trillingen, steken of trekkingen in handen

Zoals eerder in dit artikel aangegeven, ondersteunt vitamine B12 het zenuwstelsel. Daarnaast vormt het een substantie genaamd “myeline”, wat ervoor zorgt dat zenuwimpulsen sneller worden doorgestuurd.

Bij een langdurig tekort treedt zenuwbeschadiging op, doordat deze substantie niet langer op de juiste wijze wordt aangemaakt en dus niet meer de zenuwen kunnen beschermen dan wel ondersteunen.

Op den duur kunnen sensaties zoals steken in je handen of voeten gewaarworden. Ook kunnen je handen gaan trillen of ervaar je trekkingen doordat de zenuwen verkeerd reageren of niet de juiste toestroom aan signalen ontvangen.

Uiteraard kunnen dergelijk symptomen verschillende oorzaken hebben. Een onderliggende oorzaak kan echter een vitamine B12 tekort zijn, dus het is altijd raadzaam om je hierop te laten testen.

Op die manier kun je ernstige beschadiging aan het zenuwstelsel voorkomen, door op de juiste wijze het tekort aan vitamine B12 aan te vullen.

6. Wisselende stemmingen in het gemoed

Bloedarmoede op basis van een vitamine B12 tekort is niet altijd even eenvoudig te herkennen. Door te letten op een verhoogde homocysteïne-waarde wordt dit een stuk betrouwbaarder.

Dit aminozuur wordt in het lichaam aangemaakt. Hoe hoger de waarde aan homocysteïne, hoe groter de kans op een B12 tekort is. Dit kan uiteindelijk resulteren in hersenbeschadiging, omdat de signalen worden geblokkeerd.

Dit kan leiden tot wisselende stemmingen, depressies en zelf dementie. Door regelmatig de juiste supplementen met vitamine B12 in te nemen, kun je naar alle waarschijnlijkheid het effect van deze symptomen terugdraaien.

Onderzoek wijst uit dat het nemen van vitamine B12 supplementen zeker kan bijdragen aan het doen opleven van je gemoedstoestand.

7. Verstoord gezichtsvermogen

Een belangrijke functie van vitamine B12 is het versterken van het zenuwstelsel in je lichaam. Als er een tekort aan vitamine B12 optreedt, heeft dit dus logischerwijs invloed op het functioneren van je zenuwen.

Wanneer als gevolg de optische zenuw – die naar de ogen leidt – beschadigd raakt, dan kan dit een negatieve impact hebben op jouw gezichtsvermogen.

Je kunt wazig of minder scherp gaan zien en duizeligheid ervaren. Veel mensen schrikken van deze symptomen, hetgeen begrijpelijk is. Gelukkig kunnen deze symptomen mogelijkerwijs effectief behandeld worden.

Door supplementen met vitamine B12 tot je te nemen (die tevens goed door het lichaam worden opgenomen), zal je zichtvermogen naar alle waarschijnlijkheid spoedig herstellen.

Houd zeker rekening met de mogelijkheid dat je een vitamine B12 tekort hebt, als je plotseling bemerkt dat je slechter begint te zien. Door het tekort aan te vullen, kan dit spoedig verlichting van de klachten geven.

8. Verhoogde lichaamstemperatuur

Ondanks dat dit symptoom niet direct zal leiden tot een diagnose van een vitamine B12 tekort, kan een verhoogde lichaamstemperatuur zeker een voorbode zijn.

Zodra je supplementen van vitamine B12 tot je neemt, kun je hier mogelijk een duidelijke verlaging in bemerken.

Alhoewel een verhoogde temperatuur ontelbare andere oorzaken kan hebben, kan een juiste aanvulling van vitamine B12 net de benodigde ondersteuning voor herstel geven.

Zeker als je enkele van de andere symptomen herkent, kan dit een aanvullend signaal voor je zijn om je niveaus aan vitamine B12 te laten controleren door een medisch specialist.

9. Glossitis (ontstoken tong) of aften

Bij een vitamine B12 tekort kunnen mondzweren of aften optreden. Dit zijn kleine pijnlijke zweren, die aan de binnenkant van je lip of mond voor kunnen komen. Je kunt hierdoor hinder ervaren tijdens het eten en het drinken, doordat deze plekken heel gevoelig zijn en zeer doen.

Alsmede kun je last krijgen van een ontstoken tong, die gezwollen en pijnlijk aanvoelt, waardoor je moeilijk kunt praten. Beide symptomen kunnen een duidelijke indicatie zijn, dat er sprake van een vitamine B12 tekort is.

Vaak gaan deze symptomen binnen 14 dagen weer over, maar als het vaker terugkomt, is er duidelijk meer aan de hand. Mocht je dus regelmatig last van deze klachten hebben, laat dan je vitamine B12 niveau zeker testen.

Vitamine B12 supplementen voor algehele fitheid

Goede supplementen met vitamine B12 bevorderen je zenuwstelsel, de aanmaak van rode bloedcellen en DNA, en ondersteunen de algehele fysieke gezondheid.

In eerste instantie zal er mogelijk niet direct aan een vitamine B12 tekort worden gedacht, als de eerste symptomen merkbaar worden. Door zelf bewust te zijn waaraan je een dergelijk tekort kunt opmerken, kun je hier tijdig op inspringen.

Zeker als je in één van de eerder beschreven doelgroepen valt (die hier het meest vatbaar voor kunnen zijn), bieden de juiste voedingssupplementen de uitkomst. Je vult hiermee je tekorten aan en voorkomt verdere schade aan je gezondheid.

Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat je altijd eerst een medisch specialist (zoals een huisarts of een diëtist) moet raadplegen, alvorens je van start gaat met het gebruiken van één of meerdere voedingssupplementen.