Wat is angst?

Wat is angst en een angststoornis?

Wat is angst nu precies? Een goede vraag! Wanneer je kijkt naar de betekenis van angst, wordt angst beschreven als een fysiologische toestand die gekenmerkt wordt door lichamelijke, cognitieve en emotionele componenten.

Dit houdt in dat angst niet alleen een mentale staat is, maar ook een fysieke staat: je hele lichaam reageert erop.

Hoe ontstaat angst?

Angst ontstaat wanneer je moet reageren op gevaar. Je spieren spannen zich aan, je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling versnelt en je hele lichaam is alert. Dit wordt ook wel de “fight or flight” reactie genoemd. Het is een hele handige eigenschap van je lichaam, omdat het ervoor zorgt dat je veilig blijft in gevaarlijke situaties.

Als je je echter niet in een gevaarlijke situatie bevindt, maar wel een angstreactie hebt, dan is er iets mis. Dit wordt een angststoornis genoemd. Bij een angststoornis kan je last krijgen van paniek in de meest gewone situaties en soms zelfs zonder duidelijke aanleiding.

Stress hoort tot op zekere hoogte bij het leven. Maar wanneer stress een langdurig onderdeel van je leven is, on...
€29,95 eenmalig

Hoe ontstaat een angststoornis?

Een angststoornis kan ontstaan door meerdere factoren. Zo komt het regelmatig voor nadat iemand een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt, zoals een ongeluk of een overval. Een angststoornis kan echter ook ontstaan door medicatiegebruik, gebruik van drugs, de omgeving waarin iemand opgroeit of erfelijkheid. Toch is een angststoornis goed te behandelen met de juiste hulpmiddelen, zoals supplementen tegen angst.

Er zijn verschillende vormen van angststoornissen. Sommige soorten kunnen heel makkelijk geïdentificeerd worden, terwijl andere vormen lastig te herkennen zijn. Toch kunnen alle angststoornissen behandeld worden, waaronder met supplementen tegen angst.

Maar alvorens we daarop ingaan, beschrijven wij onderstaand eerst wat de veelvoorkomende symptomen van een angststoornis zijn.

Veelvoorkomende symptomen van een angststoornis

Angststoornis symptomen zoals hoofdpijn

Er zijn een aantal veelvoorkomende angststoornis symptomen waaraan je een dergelijke stoornis kunt herkennen. Deze angst- en stressgerelateerde stoornis kan op zichzelf voorkomen, maar gaat eveneens vaak gepaard met een depressie of verslaving.

Het is een van de meest voorkomende psychische aandoeningen. Herken je jezelf in één of meerdere van deze symptomen? Dan kan het geen kwaad om contact op te nemen met jouw huisarts. Diegene kan jou hiermee helpen middels het in kaart brengen van jouw persoonlijke situatie.

Op basis daarvan kan er vervolgens een plan van aanpak opgesteld worden. Ook kunnen supplementen tegen angst de symptomen verzwakken. Maar wat zijn nu angststoornis symptomen die veel voorkomen? Hieronder gaan wij daar nader op in.

Hoofdpijn

Angst zorgt voor een plotselinge overvloed aan hormonen in je hersens. Je krijgt daarbij ook veel meer prikkels binnen. Dit kan zorgen voor hoofdpijn. Angst kan tevens resulteren in hoofdpijn vlak na het wakker worden, aangezien je ‘s nachts minder goed en diep slaapt.

Slaapproblemen

Wanneer je veel angst ervaart, is er meer adrenaline en cortisol in je lichaam aanwezig. Deze stoffen houden je lichaam alert, waardoor het vaak lastig is om in slaap te komen.

Plotselinge veranderingen in je eetpatroon

Stress en angst kunnen leiden tot maag- en darmklachten. Als je veel maagpijn hebt, dan kan dit ervoor zorgen dat je minder eet. Het kan juist ook zo zijn dat je lichaam je gevoelens verward en juist meer hongergevoelens aanmaakt.

Prikkelbaarheid

Mensen met een angststoornis kunnen zich soms heel alleen en onbegrepen voelen. Daarnaast ben je constant bewust van je omgeving. Je kan daardoor wat heftiger reageren op anderen, wat je prikkelbaar doet overkomen.

Deze angststoornis symptomen komen ook veel voor

Naast de bovenbeschreven angststoornis symptomen, zijn er alsmede tal van andere gezondheidsklachten die kunnen duiden op een angststoornis. Enkele daarvan zijn:

Concentratieproblemen

Angst neemt een groot deel van je hersencapaciteit in beslag, je bent je immers continue zorgen aan het maken. Het is dan ook niet gek dat je last krijgt van concentratieproblemen tijdens het werken of studeren.

Onrust en voorgevoelens

Als je last van angst hebt, is het heel normaal dat je je zorgen maakt wanneer de volgende angstaanval zal ontstaan. Deze gedachten zorgen voor veel onrust. Tevens kan dit zorgen voor voorgevoelens; alsof er iets ernstigs zal gebeuren, zonder dat daar een aanleiding voor is.

Er zijn verschillende soorten angststoornissen. De bovenstaande symptomen zijn van toepassing op vrijwel alle soorten angststoornissen en kunnen met bepaalde natuurlijke supplementen tegen angst mogelijkerwijs opgelost worden.

Je kan echter alsmede last van een paniekstoornis hebben. In dat geval heb je meer last van paniekaanvallen met de daarbij behorende symptomen, waaronder:

Hartkloppingen

Wanneer je in een staat van paniek verkeert, gaat je hart sneller kloppen. Als je echter regelmatig last hebt van paniek, dan kan je daarnaast tijdens “normale” perioden last van hartkloppingen krijgen. Supplementen tegen angst kunnen daarbij helpen om dit symptoom te verlichten.

Overmatig zweten

Doordat je bloed sneller gaat stromen tijdens een paniekaanval, krijg je het warmer. Dit zorgt ervoor dat je meer gaat zweten en vocht verliest. Bij dit symptoom is het belangrijk om voldoende water te drinken.

Duizeligheid

Een paniekaanval kan ertoe leiden dat je duizelig wordt, maar het werkt soms ook andersom. Wanneer je iets doet waar je normaalgesproken duizelig van wordt, kan dit eveneens zorgen voor een paniekaanval.

Gevolgen van langdurige angst

Darmklachten zijn een gevolg van langdurige angst

Als je regelmatig last van angst hebt, dan kan dit leiden tot serieuze gevolgen voor je mentale en lichamelijke gezondheid. Daarnaast is het van invloed op je directe omgeving. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende gevolgen van langdurige angst.

Hoge bloeddruk

Doordat een angstreactie regelmatig zorgt voor een verhoogde hartslag en bloeddruk, kan langdurige angst leiden tot een permanent verhoogde bloeddruk. Dit verhoogt daarmee de kans op hart- en vaatziekten.

Aankomen in gewicht

Wanneer je last van angstgevoelens hebt die langdurig aanhouden, worden je hersenen overgenomen door een golf aan stresshormonen, waaronder cortisol. Langdurige blootstelling aan dit hormoon kan leiden tot een hoger gewicht, omdat dit hormoon je metabolisme reguleert.

Maag- en darmklachten

Angst speelt een grote rol bij maag- en darmklachten. Zo kan je juist je eetlust verliezen doordat je veel buikkrampen hebt, maar kunnen er alsmede darmklachten ontstaan waardoor je stoelgang eten te snel of te langzaam verwerkt. Dit kan leiden tot verstopping (obstipatie) of diarree. Supplementen tegen angst kunnen deze klachten reduceren.

Angst die lang aanhoudt, kent ook deze gevolgen

Verzwakt immuunsysteem

Tijdens een angstreactie van je lichaam, komt er adrenaline vrij. Dit hormoon zorgt ervoor dat er gedurende een korte tijd meer zuurstof door je lichaam stroomt, wat heel handig is voor je reactievermogen. Normaliter krijgt je lichaam na deze reactie de tijd om tot rust te komen.

Wanneer je echter in een constante staat van angst bent, heeft je lichaam niet de tijd om tot rust te komen, waardoor veel functies niet goed hersteld worden. Dit leidt uiteindelijk tot een verzwakt immuunsysteem.

Depressieve klachten

Angst en depressie liggen dicht bij elkaar qua klachten, maar een angststoornis kan juist ook een depressie in de hand werken. In je dagelijks leven ben je namelijk continu bezig met het beheren van je gedachten en gevoelens.

Bij het langdurig aanhouden van de angststoornis, kunnen deze functies stoppen met werken, waardoor je je sneller hopeloos voelt. Dit kan weer in een depressie resulteren.

Isolatie

Als je erg veel last hebt van angstklachten, dan ga je uiteindelijk steeds meer situaties vermijden. Waar je eerst alleen de situaties vermeed die tot angst leiden, zal je nu ook “gewone” situaties gaan vermijden.

Wanneer dit niet gestopt wordt, zoals met behulp van supplementen tegen angst en de juiste professionele hulp, zal je uiteindelijk in een isolatie belanden. Het kan heel lastig zijn om daaruit te komen.

Natuurlijke supplementen tegen angst en stress

Natuurlijke supplementen tegen angst zoals vitamine D

Gelukkig zijn er manieren om van je angst af te komen, zoals met supplementen tegen angst. Deze supplementen tegen stress en angst bevatten namelijk stoffen die je hersens en de hormonen in je hersenen op peil houden, waardoor de kans op een langdurige angststoornis verminderd wordt.

1. Vitamine D supplementen tegen angst

Vitamine D speelt een grote rol in het reguleren van emoties. Daarnaast houdt het de hersenen en zenuwen gezond. Je lichaam maakt zelf vitamine D aan wanneer je voldoende zonlicht krijgt, maar je kan eveneens vitamine D supplementen tegen angst gebruiken.

Een onderzoek naar vitamine D tegen angst heeft uitgewezen dat mensen met een angststoornis een lager calcifediol-gehalte hebben. Dit is een stof die vrijkomt wanneer vitamine D wordt afgebroken in het lichaam. Er is dus een duidelijk verband tussen vitamine D tekort en psychische klachten. Suppletie van vitamine D kan dit tekort effectief bestrijden.

2. L-theanine in strijd tegen angstgevoelens

L-theanine is een stof die veel voorkomt in groene thee, maar ook in zwarte thee. Het heeft een licht ontspannende werking, waardoor je minder snel last krijgt van angstgevoelens wanneer je deze stof consumeert.

Daarnaast verlaagt L-theanine het cortisolgehalte in je lichaam, wat bijdraagt aan een lager stressniveau. Een echte win-winsituatie dus!

3. Omega vetzuren tegen angst

Omega vetzuren zijn ontzettend gezond voor je hersenen. Daarom worden ze regelmatig aanbevolen voor verschillende gezondheidsklachten. Deze gezonde vetzuren bevatten immers EPA (eicosapentaeenzuur). Deze stof is erg effectief om ontstekingen te bevechten en kan ook de gezondheid van de hersenen bevorderen.

Daarbij helpt het alsmede om symptomen van angst en depressie tegen te gaan, aldus wetenschappelijk onderzoek naar omega 3 vetzuren tegen angst. Vrijwel elke drogist verkoopt omega supplementen tegen angst. Visolie tegen angst wordt daarom door veel medici aangeraden.

4. Angst tegengaan met valeriaan

Valeriaan wordt al honderden jaren gebruikt wegens de positieve werking van de plant. Deze plant kan de productie van het stofje “GABA” beïnvloeden. GABA is een neurotransmitter die een remmende werking op het zenuwstelsel heeft.

Een GABA supplement zorgt er op die manier voor dat je minder prikkels binnenkrijgt en daarbij ook minder kans loopt op een angstaanval. Het wordt aangeraden om zo’n 120 tot 200 mg valeriaan supplementen tegen angst te nemen. Wanneer je valeriaan voor het slapengaan gebruikt, mag dit ook meer zijn. Overschrijd echter nooit de maximale dosering zoals aangegeven staat op de verpakking of in de bijsluiter.

5. Stress en angst verminderren met ashwagandha

Ashwagandha is een eeuwenoude plant waarvan er beweerd wordt dat het je lichaam beter beschermt tegen stress en angst. De werkzame stoffen in deze plant zorgen namelijk voor een lager cortisolgehalte (een stresshormoon). Veel drogisten – maar ook apotheken – verkopen supplementen tegen angst met ashwagandha.

6. Vitamine B supplementen tegen angst

Elk type vitamine B draagt bij aan de gezondheid van je hersenen. Wanneer je daarom vitamine B supplementen tegen angst neemt, kan je hiervan profiteren. De verschillende soorten B-vitaminen zorgen immers voor een lager homocysteïnegehalte en een lagere bloeddruk.

Homocysteïne is een aminozuur dat de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Gepaard met een hoge bloeddruk, kan dit zorgen voor hartkwalen. Doordat een vitamine B complex dit tegengaat, zal je minder snel last hebben van deze lichamelijke klachten door angst of stress.

Andere manieren naast supplementen tegen angst om een angststoornis te verlichten

Ontspanningsoefeningen

Naast het gebruik van supplementen tegen angst zijn er ook andere manieren om je angstklachten te verminderen. Deze variëren van kleine aanpassingen aan je routine, tot (intensieve) oefeningen.

Ben je benieuwd welke manieren eveneens effectief tegen angstgevoelens zijn? Lees dan snel verder.

Houd een routine bij

Een goede routine hanteren zorgt ervoor dat je dagelijks weet wat je kan verwachten en wat er van jou verwacht wordt. Dit geeft structuur, wat voorkomt dat je angst er plotseling in kan sluipen. Zorg er daarom voor dat je op vaste tijden opstaat en naar bed gaat, op vaste tijden eet en ruimschoots van tevoren nieuwe afspraken inplant.

Consumeer naast een supplement tegen angst minder cafeïne

De effecten van cafeïne komen overeen met de effecten van een gevaarlijke situatie op je lichaam. Wanneer je vatbaar bent voor angst, kunnen deze effecten zorgen voor een paniekaanval. Het is daarom belangrijk om minder cafeïne te consumeren, of helemaal te stoppen met het consumeren daarvan.

Doe ontspanningsoefeningen

Wanneer je ontspant, worden je hartslag en bloeddruk verlaagd. Daarnaast komt de stof serotonine vrij. Dit is een stof waarvan je jezelf prettig gaat voelen. Er zijn verschillende soorten ontspanningsoefeningen. Welke je moet kiezen, is afhankelijk van jouw eigen voorkeur.

Probeer daarom wat ademhalingsoefeningen uit, of doe aan yoga. Voor sommigen helpt wandelen om te ontspannen. Dit kan je alleen doen, of met een vertrouwenspersoon. Tevens kunnen sommige supplementen tegen angst helpen om te ontspannen, zoals valeriaan.

Zoek psychologische hulp

Bij langdurige klachten van angst, kan je er baat bij hebben om hulp te zoeken bij een psycholoog. Diegene kan jou, door middel van gedragstherapie, helpen om beter om te gaan met je klachten. Daarnaast leert een ervaren psycholoog jou hoe je angstgevoelens kunt ombuigen naar positieve gevoelens.

Voor psychologische hulp heb je vaak een verwijzing van jouw huisarts nodig. Psychiaters kunnen je echter ook medicijnen tegen angst voorschrijven. Gepaard met natuurlijke supplementen tegen angst, zal je je hier spoedig beter door voelen.

Tips en supplementen tegen angst samengevat

Angst is een emotie die invloed op zowel je emoties als je lichaam heeft. Normaliter ontstaat angst in gevaarlijke situaties, waardoor je sneller kunt reageren. Wanneer je echter last hebt van angst in alledaagse situaties, kan er sprake van een angststoornis zijn.

Een angststoornis kan leiden tot mentale en fysieke klachten, maar kan vaak ook goed behandeld worden met supplementen tegen angst of via andere methoden. Veelvoorkomende symptomen van angst zijn hoofdpijn, slaapproblemen, plotselinge veranderingen in eetlust, hartkloppingen, onrust en een depressie.

Om angstklachten te verminderen kan je gebruikmaken van natuurlijke supplementen tegen angst, zoals vitamine D, L-theanine, omega vetzuren, vitamine B en ashwagandha. Ook kan je proberen om een routine aan te houden of om ontspanningsoefeningen te volgen.

Heb je langdurig last van angstklachten? Dan kan je er baat bij hebben om psychologische hulp te zoeken. Een psycholoog kan je immers helpen met het verwerken van deze gevoelens en andere handvatten aanreiken.