Wat doet stress met je lichaam?

middelen tegen stress zoals melatonine kunnen erg effectief zijn

Wanneer je langdurig last hebt van stress, kan je spreken van chronische stress. Je lichaam is dan regelmatig in een geagiteerde staat waardoor je gevoeliger bent voor prikkels van buitenaf. Dat is niet gek. Stress activeert het “fight or flight” respons van ons lichaam, waardoor je extra alert moet zijn op de omgeving. Omdat we in ons dagelijks leven echter weinig gevaarlijke situaties meemaken, is deze reactie in veel gevallen onnodig. Wanneer de stress wel blijft aanhouden, kan dit tot problemen leiden.

De effecten van stress zijn op zowel een mentaal als fysiek niveau te zien. Zo kan je last krijgen van hoofdpijn wanneer je veel stress ervaart. De grote hoeveelheid cortisol stimuleert de productie van maagzuur, waardoor je ook last kan krijgen van maagzuur. Ook merk je vaak dat je hartslag versnelt en je bloeddruk stijgt. Op den duur kunnen deze symptomen leiden tot hartklachten of een langdurig verhoogde bloeddruk.

Mentaal is er ook veel aan de hand. Mensen die veel stress ervaren zijn vaak meer prikkelbaar en hebben een verhoogde kans op het oplopen van depressie klachten. Ook zorgt stress er vaak voor dat je slecht slaapt.

Wanneer deze stress onbehandeld blijft, kan het zelfs zo zijn dat je menstruatie onregelmatig wordt of zelfs wegblijft. In sommige gevallen kan dit dan voor meer stress zorgen. Ook komen erectieproblemen voor als gevolg van stress. Uiteindelijk merk je zelfs dat je immuunsysteem zwakker wordt.

Deze middelen tegen stress zijn effectief

stress van je afschrijven is ook handig

Om te voorkomen dat je last krijgt van bovenstaande effecten, is het belangrijk om de juiste middelen tegen stress te gebruiken. Deze middelen zijn zowel voedingsmiddelen die je kan innemen als dingen die je aan je levensstijl kan aanpassen waardoor je beter met stress zal kunnen omgaan. Wij hebben ze voor je op een rij gezet.

1. Melatonine

Hoewel melatonine niet helpt om de stress te verminderen, kan het je wel ondersteunen. Melatonine helpt bij het sneller in slaap vallen. Hierdoor lig je minder lang te piekeren in bed, en kom je al snel aan voldoende nachtrust. Deze nachtrust helpt je dan weer om overdag meer opgewekt te zijn en daardoor beter bestand tegen stress. Je lichaam maakt van nature al melatonine aan, maar het nemen van een supplement met 1 milligram aan de werkzame stof kan je hierbij helpen om sneller in slaap te komen.

2. Middelen tegen stress: magnesium

Magnesium is een mineraal dat in veel verschillende voedingsproducten voorkomt en veel verschillende functies heeft. Het wordt ook veel onderzocht vanwege de mogelijke effecten op stress en angststoornissen. Magnesium draagt bij aan de geestelijke veerkracht. Hierdoor zou je beter in staat zijn om stress te verweren en verwerken.

3. Schrijf het van je af

Een handige methode om stress te verminderen is door het van je af te schrijven. Dit kan je doen op elk moment van de dag, maar het helpt als je dagelijks een vast moment kiest zoals voor het slapengaan. Je schrijft dan alles op waar je mee zit en waarbij je stress ervaart. Door het op te schrijven, zouden je hersenen de informatie beter kunnen verwerken waardoor je er minder lang over blijft malen.

4. Zoek professionele hulp

Soms lukt het je zelfstandig niet om je stress te verminderen en blijft het om je heen spoken. In dit geval kan je er baat bij hebben om professionele hulp te zoeken. Een gespecialiseerde psycholoog kan je helpen bij het vinden van de oorzaak van de stress en geeft je tips om hier beter mee om te gaan.

5. Middelen tegen stress: Lachen

Het klinkt heel simpel, maar dat is het eigenlijk ook. Lachen is goed voor de hersenen en dus ook wanneer je stress hebt. Uit onderzoek is gebleken dat lachen zelfs je immuunsysteem kan verbeteren. Ook zorgt het ervoor dat je (in ieder geval tijdelijk) je stress verlaagt. Door plezier te hebben en veel te lachen, kan je dus helpen bij het verminderen van je stress.