Dopamine supplement

Wat doet een dopamine supplement in jouw lichaam?

Total
0
Deelacties

Op zichzelf zegt de naam “dopamine supplement” misschien niet veel, maar het is een supplement dat veel effecten op je gemoedstoestand kan hebben. Tegenwoordig verkopen veel drogisten supplementen die een dopamine boost geven en welke je kunnen helpen om je mentaal beter te voelen. Maar wat doet het nu precies met je lichaam?

In dit artikel kijken we naar wat dopamine is, hoe het werkt en welke effecten dopamine supplementen in je lichaam hebben.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Wat is dopamine?

dopamine supplement gemoedstoestandDopamine is een neurotransmitter in je hersenen. Het wordt in je lichaam gemaakt en stuurt signalen van een zenuwcel naar de andere. Het is een soort communicator voor je lichaam. Deze specifieke stof speelt een grote rol in hoe we ons voelen, hoe we denken en hoe goed we plannen. Dopamine heeft niet alleen een effect op je mentale gezondheid, maar ook op je lichamelijke gezondheid. Het speelt namelijk een grote rol bij allerlei functies in je lichaam.

In de meeste gevallen merk je niks van de dopamine in je lichaam totdat je een keer een tekort hebt. Je kan dan last krijgen van verschillende symptomen en soms zelfs ziekten. Wanneer dit het geval is, zal je van je huisarts medicatie krijgen om je dopamine gehalte naar een normaal niveau terug te brengen. Je kan echter ook supplementen gebruiken om je een boost te geven.

Een tekort kan door verschillende oorzaken ontstaan. In sommige gevallen maken je hersenen simpelweg te weinig dopamine aan, zoals bij mensen met ADHD. Zij hebben in dat geval baat bij het gebruik van medicatie die extra dopamine vrijmaken. In andere gevallen kan een dopaminetekort ontstaan door drugsgebruik, overgewicht of de ziekte van Parkinson.

Wat doet een dopamine supplement in je lichaam?

Dopamine supplementen doen hetzelfde als “zelfgemaakte” dopamine in je lichaam. Ze helpen namelijk bij verschillende functies, van het reguleren van je emoties tot het behouden van je lichamelijke gezondheid. Het speelt vooral een grote rol bij de volgende functies:

  • Hartslag
  • Bloeddruk
  • Gemoedstoestand
  • De werking van je nieren
  • Slaapritme
  • Beweging
  • Pijngrens
  • Leermogelijkheden
  • Aandachtsspanne
  • Het reguleren van misselijkheid

Wat kan ik als dopamine supplement gebruiken?

kurkuma voor betere gemoedstoestandWanneer je een ernstig dopamine tekort hebt, kan je van je huisarts soms medicatie krijgen om je een boost te geven. Dit gebeurt echter niet altijd, waardoor je zelf ook supplementen kan gebruiken om je een kleine dopamine boost te geven. Er zijn verschillende middelen die je als dopamine supplement kan gebruiken.

1. Probiotica

Hoe gek het ook klinkt: je darmen hebben invloed op de productie van stoffen in je hersenen. Wanneer je darmflora in orde is, is de kans ook groter dat je hersenen meer dopamine produceren. Daarom kan probiotica helpen bij het verhogen van je dopamine productie.

2. Kurkuma

Van kurkuma wordt al langer gezegd dat het een goede invloed heeft op je gemoedstoestand. Dit heeft te maken met de werking van het kruid. Kurkuma helpt namelijk om de afgifte van dopamine te verhogen, blijkt uit onderzoek.

3. Magnesium

Hoewel het nog onduidelijk is hoe magnesium effect heeft op onze mentale gezondheid, is het erg effectief in het bestrijden van mentale klachten. Daarnaast kan magnesium goed als dopamine supplement functioneren omdat het helpt om de productie te verhogen.

Dit Vind Je Wellicht Ook Interessant