Wat zijn de effecten van stress op je lichaam?

supplementen tegen stress effectieve manier om te ontspannen

Er is niks mis met af en toe last van stress hebben. Soms komt het namelijk wel eens voor dat je een groot project moet haasten, of omdat je je telefoon kwijt bent geraakt tijdens het stappen. Dat is heel normaal en in deze perioden in de stress ook van korte duur. Bij langdurige stress kan het echter voor meer problemen zorgen. Zo krijg je dan namelijk last van lichamelijke en fysieke klachten en kan het zelfs slecht voor je gezondheid zijn.

Stress heeft meerdere effecten op je lichaam, waarvan sommigen zwaarder zijn dan anderen. Dit heeft ook te maken met de duur van de stress. Effecten op je lichaam bij kortdurende stress zijn onder andere:

 • Kortademigheid
 • Hoofdpijn
 • Sneller kloppend hart
 • Aangespannen spieren
 • Buikpijn
 • Last van maagzuur

Langdurige stress brengt niet alleen bovenstaande effecten met zich mee, maar heeft zelf ook heftige effecten die je op lange termijn nog kan merken:

 • Meer klachten van depressie
 • Slapeloosheid
 • Een zwakker immuunsysteem
 • Grotere kans op een hartaanval
 • Hogere bloeddruk
 • Vruchtbaarheidsklachten
 • Laag libido
 • Erectiestoornis
 • Onregelmatige of missende menstruatie

Het is daarom belangrijk om je stress zo veel mogelijk te beperken en behandelen wanneer je hier last van hebt. Dat is niet alleen beter voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor je gemoedstoestand.

Welke supplementen tegen stress zijn effectief?

Melatonine effectief bij kalmeren en slaap

Om te helpen met het verminderen van stress, kan je gebruik maken van een aantal supplementen tegen stress. Deze supplementen hebben een bepaald effect op je lichaam of hersenen waardoor je makkelijker tot rust komt en minder snel blijft piekeren. Daarnaast kunnen deze supplementen ook helpen om je leven op andere punten te bevorderen, zoals bij je slaap.

1. Supplementen tegen stress: Melatonine

Wanneer je last van slaapproblemen hebt door stress, is melatonine een van de beste supplementen tegen stress die je kan nemen. Melatonine is namelijk een stofje dat je hersenen aanmaken om je een vermoeid gevoel te geven. Stress kan ervoor zorgen dat we te lang nog wakker blijven piekeren, waardoor je lichaam een boost goed kan gebruiken. Melatonine is verkrijgbaar bij vrijwel alle drogisten en veilig in het gebruik.

2. Rozewortel (Rhodiola rosea)

Rozewortel is minder bekend in Nederland, maar wordt al eeuwen in de koude gebieden van Azië en Rusland gebruikt. Het kruid staat erom bekend dat het je lichaam helpt zich beter te beschermen tegen stress, waardoor je er minder last van hebt. Daarnaast helpt het je door gevoelens van angst, prikkelbaarheid en vermoeidheid kan tegengaan, blijkt uit onderzoek.

3. Ashwagandha

Dit Indiase kruid wordt ook al eeuwen gebruikt om te helpen bij stress. Ashwagandha helpt namelijk bij het verminderen van je cortisolgehalte in de ochtend, waardoor je gedurende de dag beter bestand bent tegen stress. Ook zou het angstklachten en gevoelens van depressie kunnen verminderen.

4. Supplementen tegen stress: Glycine

Net als melatonine, kan glycine goed van pas komen om beter te slapen wanneer je last hebt van stress. Glycine is een aminozuur dat helpt bij het opbouwen van eiwitten, maar ook ondersteunt het de hersenen bij het verlagen van je kerntemperatuur tijdens het slapen. Hierdoor wordt je minder snel wakker en blijf je in een diepe slaap waarin je lichaam zichzelf kan herstellen.

5. Verschillende B-vitamines

Vrijwel alle B-vitamines spelen een rol bij de werking van ons metabolisme. Ze helpen je lichaam namelijk om voeding om te zetten in energie. Ook kunnen ze bijdragen aan het verminderen van stress. Dit doen ze door het aminozuur homocysteïne te verlagen in je bloed. Homocysteïne draagt bij aan een verhoogde kans op stress en ernstige aandoeningen zoals dementie, kanker en hart- en vaatziekten. Door voldoende vitamine B binnen te krijgen, houd je het gehalte van homocysteïne laag en zal je minder last van stress hebben.

6. L-theanine

L-theanine is een aminozuur dat veel voorkomt in de bladeren van thee. In tegenstelling tot glycine en melatonine, helpt dit aminozuur om stress te verlagen zonder dat het een slaperige bijwerking heeft. Wanneer je L-theanine neemt, verlaagt je hartslag en je cortisolgehalte. Daarnaast kan je het gewoon al binnen krijgen door regelmatig een kop groene thee te drinken.