1. Stress verminderen symptoom: Slapeloosheid

Slapeloze nachten, obsessieve gedachten, steeds wakkerschrikken. Klinkt bekend? Het verliezen van slaap wanneer je gestrest bent, kan het immuunsysteem aantasten en je stemming verslechteren. In plaats van ´s nachts naar de klok te staren, is het beter om te kijken naar natuurlijke supplementen die je geest helpen te ontspannen, zodat jouw nachtrust verbetert. Hierbij kan gedacht worden aan:

Magnesium

Dit multifunctionele mineraal helpt jouw lichaam te ontspannen en verlicht tegelijkertijd de angst. Met andere woorden, angst-gerelateerde stress verminderen zou je kunnen bereiken met behulp van dit mineraal. Je kunt het beste van start gaan met een dosis van 200 mg magnesium per dag. Daarnaast kun je het beste kiezen voor magnesium glycinaat of magnesium chelaat. Neem een magnesiumsupplement minimaal één uur voor het slapengaan in voor een goede en fijne nachtrust.

Stress hoort tot op zekere hoogte bij het leven. Maar wanneer stress een langdurig onderdeel van je leven is, on...
€29,95 eenmalig

Op voorraad

Melatonine en stress verminderen gaan hand in hand

Voor degenen die moeite hebben om in slaap te vallen, is melatonine een natuurlijke stof die jouw biologische klok in positieve zin beïnvloedt. Dit hormoon helpt mensen sneller in slaap te vallen en aanbevolen wordt om melatonine – net zoals het mineraal magnesium – één uur voor het slapengaan in te nemen.

In het gunstigste geval kies je voor een melatonine supplement met een langzame afgifte. Op die manier kan jouw lichaam langer profiteren van de voordelen van het hormoon melatonine. Start met 1 mg als dosis per dag. Tevens kan het nuttig zijn om melatonine en magnesium te combineren. Dit moet je echter altijd eerst met een arts of diëtist overleggen.

Valeriaanwortel

In tegenstelling tot magnesium en melatonine, werkt valeriaanwortel beter wanneer het aankomt op het behouden van een diepe nachtrust. Het vermindert namelijk dit type stress (slapeloosheid) effectief en zal daarom bijdragen aan een uitgeruster en een verfrister gevoel als je wakker wordt. Begin met een dosering van 400 mg per dag wanneer je je richt op stress verminderen.

2. Hoofdpijn wegens stress verminderen

Slecht slapen is niet het enige symptoom van stress. Veel mensen zullen namelijk ook een verergering van hoofdpijn of migraine ervaren. Dit zijn goede natuurlijke supplementen tegen migraine en ter preventie van hoofdpijn:

Vitamine B6 kan stress verminderen

De B-vitaminen raken over het algemeen uitgeput onder stressvolle omstandigheden. Zo wordt een gebrek aan vitamine B6 in verband gebracht met allerlei soorten hoofdpijn. Vitamine B6 kan het beste als een complex worden ingenomen in combinatie met andere B-vitaminen. De dosering om mee van start te gaan en die effectief is in het bestrijden van hoofdpijn, bedraagt 25 mg per dag.

Vitamine B2

Naast vitamine B6 is vitamine B2 eveneens nuttig bij het voorkomen of het reduceren van hoofdpijn. Dit type stress verminderen kan door middel van een dosis van 25 mg vitamine B2 per dag.

Stress verminderen dankzij moederkruid

Deze remedie tegen hoofdpijn is beter voor migraine dan voor spanningshoofdpijn. Moederkruid is een bloem die geschaard kan worden onder de madeliefjesfamilie. De meeste mensen starten met een dosering van 50 mg per dag.

3. Stress verlagen symptoom: Pijn

Verschillende soorten stress verminderen

Of het nu je nek, schouders of heupen aantast; stress zal het algehele gevoel van pijn in je lichaam versterken. Stress kan pijn veroorzaken, aangezien het zorgt voor verstijving van spieren en gewrichten. Hoofdpijn kan tevens voorkomen worden door spieren te ontspannen en spierpijn te voorkomen.

Overmatige spierspanning kan namelijk leiden tot hoofdpijn en andere klachten. Onderstaand lees je meer over een aantal natuurlijke supplementen die stress verminderen – zeker wanneer dit voortkomt uit spierstijfheid en spierspanning.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren (EPA en DHA) werken als krachtige ontstekingsremmers. Omega 3-vetten smeren zowel jouw spieren als gewrichten, waardoor de pijn vermindert. De meeste mensen die veel pijn vanwege stress ervaren, nemen ongeveer 2 tot 3 gram omega 3 per dag.

Curcumine

Er zijn tal van natuurlijke ontstekingsremmers die milde tot matige pijn gedurende stressvolle omstandigheden voorkomen. Deze ontstekingsremmers omvatten curcumine, wilgenschors en boswellia. Curcumine wordt gewonnen uit kurkuma en lijkt het immuunsysteem te stimuleren en tegelijkertijd pijn te voorkomen. Je kunt stress verminderen door een dosis van 2 gram curcumine per dag te consumeren.

4. Stress reduceren symptomen: Woede en angst

We weten allemaal dat stress onze gemoedstoestand verslechtert, maar chronische stress kan leiden tot uitbarstingen van woede of angst. Deze uitbarstingen zijn een extreme uiting van teveel stress. Gelukkig zijn er een aantal natuurlijke middelen tegen woede en angst. Je kunt denken aan magnesium (zoals eerder beschreven in dit artikel), maar ook aan:

Theanine

Deze stof komt van nature voor in groene en zwarte thee. Theanine helpt de geest te ontspannen, waardoor een mogelijke driftbui of angstuitbarsting makkelijker te beheersen dan wel te onderdrukken valt. Een dosis theanine van 200 mg per dag zou daarvoor voldoende moeten zijn.

Taurine en Phosphatidylserine

Deze twee anxiolytica (ofwel angst-dempende middelen) verhogen op een natuurlijke wijze het dopamineniveau en ontspannen het centrale zenuwstelsel. Stress verminderen is dus goed mogelijk dankzij deze twee natuurlijke anxiolytica.

5. Stress verlagen symptoom: Zwakke immuunfunctie

Een hoop mensen merken dat ze in tijden van stress vaak ziek zijn. Stress put, zoals eerder beschreven, essentiële voedingsstoffen in jouw lichaam uit. Daardoor wordt je immuunsysteem aangetast. Gelukkig zijn er een aantal natuurlijke supplementen die je kunt gebruiken om dit type stress tegen te gaan.

Astragalus

Dit kruid werkt als een antiviraal middel en helpt verkoudheid en griep te bestrijden. Astragalus is dus een effectief middel om stress te verminderen, omdat het jouw immuunsysteem een boost geeft.

Vitamine C kan stress verminderen

Deze vitamine is betrokken bij veel processen in jouw lichaam – zo ook bij jouw immuunsysteem. Wanneer je een gezond en gevarieerd dieet volgt, dan is de kans groot dat je voldoende van deze vitamine middels jouw dieet binnenkrijgt.

Sommige mensen hebben echter een gebrek aan deze vitamine, wat bijvoorbeeld te wijten is aan een verhoogde mate van stress. Dit type stress verminderen zou je, wanneer je een tekort aan vitamine C hebt, kunnen bereiken door middel van suppletie van vitamine C.

Zink

Dit mineraal speelt een belangrijke rol in het menselijk lichaam – zo ook wanneer het aankomt op stress verminderen en het verbeteren van jouw immuniteit. Zink bestrijdt namelijk op een doeltreffende manier virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers.

Gebleken is dat de meeste mensen niet voldoende zink door middel van hun dieet binnenkrijgen. Zink supplementen zouden in dat geval dé uitkomst bieden.

6. Stress verminderen symptoom: Vermoeidheid

Stress verminderen met natuurlijke voedingssupplementen

Stress leidt bij veel mensen tot een overweldigend gevoel van vermoeidheid. De onderstaande supplementen zijn zogeheten “adaptogenen”.

Adaptogenen helpen je lichaam stress te bestrijden door de productie van stresshormonen (die zorgen voor een vecht-of-vluchtreactie) te verminderen.

Daarnaast verhogen adaptogenen de natuurlijke weerstand van het lichaam tegen stress. De volgende natuurlijke supplementen voorkomen vermoeidheid en verbeteren het energiepijl.

Stress verminderen met rhodiola

Dit kruid, wat binnen heel Europa bekend is, bestrijdt vermoeidheid, vermindert stress en verbetert het energiepeil. Men start doorgaans met 170 mg van dit kruid per dag.

Ashwaghanda (Indiase ginseng)

Ashwaghanda helpt het menselijk lichaam zich aan te passen aan stress en is een veelvoorkomende remedie om stress te verminderen. De standaarddosering is 500 mg ashwaghanda per dag.

7. Stress onderdrukken symptoom: Menstruatiecyclus

Ten slotte is het goed voor vrouwen om te weten dat chronische stress uiteindelijk de menstruatiecyclus beïnvloedt. B-vitaminen en magnesium zullen samen een mogelijke hormonale achteruitgang helpen te voorkomen, hetgeen het gevolg van chronische stress is. Dit is voor vrouwen een belangrijke factor wanneer zij streven naar stress verminderen.

Door een persoonlijk supplementenplan op te stellen in samenspraak met jouw huisarts of diëtist, kun je deze symptomen zo goed mogelijk behandelen. De juiste supplementen kunnen namelijk de negatieve effecten van stress op jouw menstruatiecyclus minimaliseren.

Ofwel, natuurlijke supplementen – zoals beschreven in dit artikel – zijn een belangrijk onderdeel van zelfzorg en kunnen effectief stress verminderen. Alvorens je van start met het gebruiken van één of meerdere voedingssupplementen, dien je eerst een arts of diëtist te raadplegen.