Wanneer je aan iemand vraagt of diegene vitaminepillen slikt, krijg je vaak te horen dat hij of zij dat wel doet. Maar waarom slikt bijna iedereen vitaminepillen en wat zijn de voordelen daarvan?

In dit artikel gaan we kijken naar de werking van vitaminen en vitaminepillen. Daarbij hebben we een lijst opgesteld met de meest gebruikte vitaminepillen op dit moment en de effecten die ze hebben. Lees snel verder!

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Wat zijn vitaminen?

Wat zijn vitaminen en wat is hun werking?Wellicht heb je jezelf weleens de volgende vraag gesteld: Wat zijn vitaminen? Dan ben je niet de enige. We leggen het graag aan je uit.

In je eten zitten voedingsstoffen, waaronder de zogeheten “macro’s”. De meeste macro’s ken je wel. Dit zijn namelijk vetten, koolhydraten en eiwitten.

Je voeding bevat ook micronutriënten, waaronder vitaminen en mineralen. Deze stoffen geven geen energie aan je lichaam, maar helpen juist om je lichaam gezond te houden en om de groei van kinderen te bevorderen.

Vitaminen zijn onmisbaar in je dieet, want je lichaam maakt zelf weinig tot geen vitaminen aan. Als je dan onvoldoende vitaminen middels jouw dieet binnenkrijgt, dan kan je last krijgen van verschillende vitaminetekort symptomen. Denk daarbij aan vermoeidheid, een zwak immuunsysteem en soms ook mentale klachten. Gelukkig kunnen gezonde voeding en vitaminepillen deze klachten snel tegengaan.

Vitaminen die je lichaam wel zelf kan aanmaken, zijn vitamine A, D, B3 en K. Toch is de hoeveelheid die jouw lichaam aanmaakt veelal te weinig om er goed van te kunnen profiteren. Daardoor wordt een extra dosis – voortgekomen uit jouw dieet – sterk aangeraden.

Hoeveel vitaminen bestaan er?

Verschillende soorten vitaminen en mineralenIn totaal bestaan er 13 soorten vitaminen. Andere stoffen, zoals ijzer en magnesium, zijn mineralen en bespreken we op een ander moment.

Je kunt alle vitaminen onderverdelen in twee hoofdgroepen: De in vetoplosbare vitaminen en de in wateroplosbare vitaminen.

In vetoplosbare vitaminen

De in vetoplosbare vitaminen komen veel voor in vetrijke producten, zoals dierlijke producten, maar ook noten, oliën en vette groenten. Vooral vitamine A, D, E en K komen daar veel in voor. Tevens vind je in vetoplosbare vitaminen in tal van vitaminepillen en supplementen.

Zoals de naam al doet vermoeden, kunnen deze vitaminen in vet opgeslagen worden. Ze zullen dus eveneens in jouw lichaam opgeslagen worden nadat je ze geconsumeerd hebt. Op die manier kan jouw lichaam de vitaminevoorraden aanspreken wanneer dat noodzakelijk is.

Denk daarbij aan de vitamine D voorraden die jouw lichaam gedurende de wintermaanden aanspreekt. Ziekte kan alsmede leiden tot het aanspreken van de vitaminevoorraden. Ze zorgen er immers voor dat het herstel van een ziekte sneller en makkelijker verloopt.

In wateroplosbare vitaminen

De in wateroplosbare vitaminen komen veel voor in groenten, fruit en granen. Niettemin kan je deze vitaminen ook tegenkomen in noten en (dierlijke) melkproducten. Het gaat daarbij om vitamine C, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Veel goede vitaminepillen bevatten eveneens in wateroplosbare vitaminen.

In wateroplosbare vitaminen kunnen vrijwel niet in jouw lichaam opgeslagen worden. Een voorraad aanleggen die op een later moment aangesproken kan worden, is dus (in tegenstelling tot de in vetoplosbare vitaminen) zeer lastig. Een overschot aan in wateroplosbare vitaminen verlaat namelijk jouw lichaam middels de urine.

Let op dat al de bovenstaande vitaminen ook in andere producten kunnen voorkomen. Vitamine B12 wordt immers regelmatig aan vleeswaren toegevoegd en vitamine A komt veel voor in wortels, ondanks dat wortels weinig vetten bevatten.

Antioxidanten

Als laatste zijn er nog vitaminen die tegelijkertijd als antioxidant functioneren. Antioxidanten houden je lichaam gezond doordat zij vechten tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen die schade aanbrengen aan je weefsel en cellen. Ze ontstaan uit je reguliere stofwisseling, maar kunnen daarnaast extra voorkomen in je lichaam wanneer je veel vervuilde lucht inademt, zoals sigarettenrook of uitlaatgassen.

De antioxidanten bestrijden deze vrije radicalen, waardoor je lichaam minder last krijgt van schade en je sneller herstelt na het sporten. Vitaminen die voornamelijk als antioxidant fungeren, zijn vitamine A, C en E.

Hoe werken vitaminepillen?

De werking van vitaminepillen uitgelegdAls je een gebalanceerd dieet volgt, dan loop je vrijwel geen risico op het verkrijgen van een vitaminetekort. Je voeding bevat dan namelijk alle stoffen die je nodig hebt voor een goede fysieke en mentale werking.

Het kan echter voorkomen dat je door een slecht dieet, een ziekte of door medicatie moeite hebt om aan voldoende vitaminen van een bepaalde soort te komen.

Op de korte termijn kan dit doorgaans weinig kwaad en zal je lichaam snel herstellen wanneer je weer voldoende vitaminen binnenkrijgt. Op de lange termijn kan dit echter voor veel gezondheidsproblemen zorgen. Het is dan belangrijk om gebruik te maken van supplementen met vitaminen, oftewel vitaminepillen.

Vitaminepillen zijn verkrijgbaar in de vorm van capsules, tabletten en pilletjes. Ze zijn gevuld met een bepaalde hoeveelheid aan één of meerdere vitaminesoorten. Wanneer je een vitaminepil slikt, geeft het de vitaminen af aan jouw lichaam.

Ze komen dan in jouw bloedbaan terecht, waarna ze door je gehele lichaam getransporteerd worden. Op die manier helpen vitaminepillen je lichaam om gezond te blijven.

De beste vitaminepillen voor veel mensen

Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte vitaminepillen en hun werking. Ook staat er bij elke vitamine een uitleg over de dagelijkse aanbevolen dosering en of de vitaminepillen bijwerkingen hebben.

1. Vitamine D in een vitaminepil

Vitamine D zorgt ervoor dat je lichaam het mineraal calcium beter kan opnemen. Daarnaast helpt het bij de werking van je spieren en immuunsysteem en ondersteunt deze vitamine de groei van jouw botten.

De gemiddelde persoon heeft zo’n 10 microgram vitamine D per dag nodig. Voor ouderen boven de 70 is dit 20 microgram. Hoewel het erg weinig lijkt, halen we maar een erg klein percentage uit het zonlicht. Ook voedingsmiddelen bevatten niet veel vitamine D, waardoor ondersteuning met vitaminepillen een veelgebruikt alternatief is.

Wanneer je te weinig vitamine D hebt, kunnen je botten verzwakken en sneller breken. Een teveel aan vitamine D kan juist voor verkalking in je lichaam zorgen. Gelukkig komt een teveel aan vitamine D zelden voor in Nederland.

2. Vitaminepillen met vitamine C

Vitamine C in vitaminepillen voor je gezondheidVitamine C wordt ook wel “ascorbinezuur” genoemd. Hoewel we voldoende vitamine C uit fruit en groenten halen, vinden veel mensen het fijn om vitaminepillen te slikken voor een extra boost van hun weerstand. Vitamine C draagt namelijk bij aan een verbeterde weerstand.

Volwassenen hebben zo’n 75 milligram vitamine C per dag nodig. Voor zwangere en borstvoedende vrouwen is dit 100 milligram. Vooral citrusvruchten bevatten veel vitamine C, maar ook spruitjes en paprika bevatten veel van deze vitamine.

Bij een tekort aan vitamine C kan je last krijgen van een langzamere wondgenezing, meer blauwe plekken en een zwak immuunsysteem. Een teveel aan vitamine C plas je uit, maar kan tijdelijk zorgen voor darmklachten en diarree.

3. Multivitaminen

Veel mensen slikken graag multivitaminen om in één keer een flinke dosis van allerlei vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Deze vitaminepillen kan je gewoon bij de drogist kopen en bevatten vaak verschillende doses van vitamine A tot en met vitamine K.

Elk merk gebruikt daarbij verschillende hoeveelheden. Fabrikanten van vitaminepillen moeten aan strikte regels voldoen, wat ertoe leidt dat je doorgaans geen multivitaminen in Nederland zult vinden met een te hoge dosering.

Onderzoek naar de effecten van multivitaminen heeft uitgewezen dat het gebruik van multivitaminepillen kan helpen bij het bevorderen van je mentale gezondheid. Dit heeft te maken met het op peil houden van de hoeveelheid aan vitaminen en mineralen in je lichaam.

4. Vitamine B12 preparaten

Vitamine B12 draagt bij aan het aanmaken van rode bloedcellen, en is daarom een belangrijk onderdeel van een gezond lichaam. Vitaminepillen met B12 kun je vaak in de drogist kopen, maar wordt ook regelmatig door een huisarts voorgeschreven. Bijvoorbeeld wanneer je een vitamine B12 tekort hebt.

Een tekort aan vitamine B12 komt immers redelijk vaak voor. Je herkent een mogelijk B12 tekort aan vermoeidheid, hartkloppingen, duizeligheid en geheugenverlies. Vroeger werd er gezegd dat veganisten extra goede vitamine pillen moesten slikken, doordat vitamine B12 alleen voorkwam in dierlijke producten. Tegenwoordig wordt deze vitamine vaak aan andere voedingsmiddelen toegevoegd ter ondersteuning van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Volwassenen hebben ongeveer 2,8 microgram vitamine B12 nodig per dag, voor borstvoedende vrouwen is dit 3,8 microgram. Er zijn geen consequenties van een teveel aan vitamine B12 vastgesteld. Vitamine B12 is namelijk een in wateroplosbare vitamine en kan jouw lichaam via je urine verlaten.

5. Vitamine A pillen

De in vetoplosbare vitamine A ondersteunt de groei van kinderen en helpt om je haar, huid en nagels gezond te houden. Daarnaast bevordert het de werking van de ogen en het immuunsysteem. Je lichaam maakt zelf vitamine A aan uit plantaardige stoffen, maar haalt het eveneens uit dierlijke producten.

Vrouwen hebben ongeveer 680 milligram vitamine A per dag nodig, en mannen 800 mg. Een tekort aan vitamine A kan leiden tot huid- en haarproblemen en vermoeidheid. Dit kan je tegengaan door vitaminepillen met vitamine A te slikken.

Een teveel aan vitamine A kan juist leiden tot misselijkheid, hoofdpijn en zelfs afwijkingen aan het skelet. Houd dus extra goed rekening met de hoeveelheid aan vitamine A die je elke dag binnenkrijgt. Een overschot werkt averechts en is schadelijk voor je gezondheid.

6. Foliumzuur (vitamine B11)

Voor vrouwen is foliumzuur een belangrijke vitamine. Het helpt namelijk om de groei van een foetus te ondersteunen. Er worden daarom regelmatig vitaminepillen met foliumzuur aan zwangere vrouwen verkocht. Tevens bevordert vitamine B11 de aanmaak van zowel witte als rode bloedcellen.

Het wordt volwassenen aangeraden om zo’n 300 mg foliumzuur per dag binnen te krijgen. Wanneer je een tekort aan foliumzuur hebt, kan je last krijgen van je darmen, vermoeidheid, bloedarmoede of zelfs geboorteafwijkingen.

Een teveel aan foliumzuur kent vrijwel geen nadelige effecten, behalve dat het de opsporing van een vitamine B12 tekort kan belemmeren.

7. Biotine (vitamine B8)

Als laatste is er nog biotine (en wordt ook wel vitamine B8 genoemd). Deze vitamine zorgt ervoor dat je lichaam energie kan vrijmaken uit voedsel. Daarnaast draagt het bij aan een gezonde huid en een goed functionerend zenuwstelsel.

Hoewel onduidelijk is wat een gezonde dagelijkse hoeveelheid aan biotine is, wordt het aangeraden om zo’n 40 milligram vitamine B8 per dag binnen te krijgen. Een tekort aan vitamine B8 kan immers leiden tot depressieve klachten, bloedarmoede en huidafwijkingen. Een overschot is veelal niet schadelijk en plas je uit.

Moet je vitaminepillen slikken?

Moet je pillen met vitaminen slikken?Je vraagt je misschien af of het nodig is om vitaminepillen te slikken, en het korte antwoord daarop is “dat licht eraan”. Het is niet nodig om vitaminepillen te slikken wanneer je een gebalanceerd dieet volgt en op die manier voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Het kan echter wel zo zijn dat je jezelf comfortabeler voelt om wat extra ondersteuning te krijgen van vitaminepillen. In dat geval ben je meer dan welkom om deze supplementen te nemen, zolang je oplet dat je niet te veel hooggedoseerde vitaminen binnenkrijgt.

Heb je een slecht dieet, een vastgesteld tekort of medicatie waardoor je minder vitaminen opneemt? Dan is het helemaal verstandig om vitaminepillen te slikken ter ondersteuning van jouw lichaam en geest. Het is in dat geval zaak om dit te overleggen met je huisarts, zodat hij of zij daarvan op de hoogte is en jou kan voorzien van medisch advies.

Het belang van vitaminepillen samengevat

Belang van vitaminesupplementen samengevatVitaminen zijn voedingsstoffen die essentieel voor ons lichaam zijn. Ze zorgen er namelijk voor dat wij gezond blijven.

Elke vitamine heeft een andere werking, maar toch hebben we ze allemaal nodig. Daarom kan het geen kwaad om zo nu en dan vitaminepillen te slikken.

Je kan vitaminen verdelen in twee hoofdgroepen: Vitaminen die oplosbaar zijn in water en vitaminen die oplosbaar zijn in vet. Daarnaast zijn er een aantal vitaminen die ook als antioxidant functioneren, waarbij ze het immuunsysteem ondersteunen en jouw lichaam tegen vrije radicalen beschermen.

Wanneer het aankomt op vitaminepillen kopen en gebruiken, zijn er een aantal soorten die eenvoudig te verkrijgen zijn in een supermarkt of bij een drogist. Vooral vitamine D, C en B12 worden veel als supplement gekocht en gebruikt.

Hoewel het niet perse nodig is om vitaminepillen te slikken, kan het zijn dat je jezelf toch fijner voelt om het wel te doen. Desalniettemin kunnen pillen met vitaminen noodzakelijk zijn in bepaalde gevallen. Denk daarbij aan het snel moeten tegengaan van één of meerdere vitaminetekorten. Bespreek dit altijd met een medisch specialist, zoals jouw huisarts.

Heb je het idee dat je een tekort aan een bepaalde vitamine hebt? Neem dan contact op met jouw huisarts. Diegene kan jou van passend advies voorzien en kan eventueel hooggedoseerde vitaminepillen voorschrijven.