Invloed van laat sporten op jouw nachtrust

Laat sporten
Laat sporten van invloed op slaap en herstel

Wanneer je laat op de dag sport, kan dit jouw nachtrust in negatieve zin beïnvloeden, aldus sportarts Kasper Janssen. Veel sporters gaan relatief laat naar bed als zij ‘s avond laat gesport hebben. Daardoor kan het gebeuren dat de nachtrust relatief kort is.

Een mens heeft gemiddeld zo’n 8 à 10 uur slaap per nacht nodig. Bij mensen die een sport beoefenen, kan dit aantal hoger liggen. Per slot van rekening herstelt het lichaam zich gedurende de nachtelijke uren. Laat sporten kan dus resulteren in te weinig slaap.

Daarnaast wordt het lichaam tijdens een zware training extra “op scherp gezet”. Veel lichaamsprocessen moeten harder werken gedurende een intensieve sporttraining. Zo verstellen bijvoorbeeld de hartslag, de ademhaling en de bloedstroom. Na een training duurt het even voordat deze lichaamsprocessen weer op het normale niveau zitten.

‘s Avonds laat sporten kan leiden tot een onrustig gevoel wanneer je vlak daarna probeert te slapen. Jouw lichaam staat immers nog in de actieve modus. Dit hangt onder meer samen met de verhoogde hoeveelheid aan het stresshormoon cortisol dat vrijkomt tijdens een intensieve training. Dit kan een negatieve impact op de kwaliteit van jouw slaap hebben.

Tevens kunnen bepaalde sport supplementen bijdragen aan een verstoorde nachtrust. Daarbij kun je denken aan prestatie-verhogende supplementen zoals de zogeheten ‘pre-workouts’ die het lichaam tijdelijk van meer energie voorzien. In dit soort voedingssupplementen zitten bijvoorbeeld cafeïne en andere oppeppende ingrediënten.

Gaat jouw herstel gebukt onder laat sporten?

Slaapkwaliteit late training
Late training van invloed op slaapkwaliteit

Laat sporten voor het slapengaan; gaat dit ten koste van jouw herstel? Je raadt het wellicht al: ja dus! Dit komt onder meer voort uit de kwaliteit van jouw nachtrust die in negatieve zin beïnvloed wordt. Wanneer jouw spieren goed moeten herstellen tijdens jouw slaap, zal dit herstelproces doorgaans minder effectief verlopen na een late training.

De impact van een slecht herstel (wegens sporten in de avonduren) kan op zijn beurt weer van invloed zijn op de kans op blessures. Wanneer je de volgende dag weer intensief gaat trainen en jouw lichaam is niet volledig hersteld, dan kan dit resulteren in lichamelijke klachten en mankementen.

Ook heeft laat sporten een impact op mentaal vlak. Aangezien het jouw slaapkwaliteit vermindert, kun je de dag erna minder energie en focus hebben. Je lichaam dient namelijk ook op mentaal gebied te herstellen tijdens de nachtrust. Het stresshormoon cortisol dat vrijkomt gedurende een late sportsessie, kan dit herstel belemmeren.

Wat zegt de wetenschap?

Onderzoek staaft de bovenstaande beweringen. In de late uren sporten vlak voor het slapengaan is volgens dit wetenschappelijke onderzoek geen verstandige keus. Voor sommigen is het echter niet mogelijk om overdag te sporten. Probeer in dat geval zoveel mogelijk tijd tussen jouw training en nachtrust in te lassen.

Dit zal bij de meeste sportfanaten een gunstige werking op hun slaapkwaliteit hebben, wat gelinkt kan worden aan een beter herstel – zowel op mentaal als fysiek vlak.

Bron: Nu.nl