cortisol verlagen met supplementen

Kun je cortisol verlagen met de juiste supplementen?

Total
0
Deelacties

Je hoort vaak van gezondheidsprogramma’s dat het mogelijk is om cortisol verlagen met supplementen. Toch lijkt daar niet altijd evenveel bewijs voor te zijn. Om je een antwoord te geven op deze vraag, hebben wij wat onderzoek gedaan.

In dit artikel leggen we uit wat cortisol is, waar het voor is en of je het kan verlagen met supplementen.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Wat is cortisol?

cortisol verlagen met supplementen moe Cortisol is een stresshormoon dat – wanneer er geen bijnieruitputting aan de orde is – in de bijnierschors uit cholesterol wordt gemaakt.

Het speelt een grote rol bij de vertering van je voedsel, het slaap-waakritme en je afweersysteem. Wanneer je in een stressvolle situatie bent, verhoogt je cortisolgehalte waardoor je lichaam beter in staat is om de juiste beslissingen te maken. Daarom wordt cortisol nog wel eens gebruikt bij een allergische reactie.

Hoewel cortisol in grote hoeveelheden vrijkomt in stressvolle situaties, produceert je lichaam gedurende de dag ook dit hormoon. Net als melatonine, past de productie zich aan aan je circadiaan ritme. Wanneer je wakker wordt, komt er bijvoorbeeld meer cortisol vrij waardoor er een hongergevoel ontstaat en je gaat ontbijten.

Wat gebeurt er als je te veel cortisol hebt?

Cortisol is een noodzakelijk hormoon voor een gezond lichaam. Toch kan het in grote hoeveelheden ook averechts werken voor je gezondheid. Een te hoog cortisolgehalte kan leiden tot:

  • Gewichtstoename
  • Chronische kwalen (zoals diabetes type 2, osteoporose en een hoge bloeddruk)
  • Vermoeidheid
  • Verminderde hersenfunctie (moeite met concentreren, slecht geheugen)
  • Infecties

Een teveel aan cortisol ontstaat vaak door langdurige stress en spanning. Je krijgt dan te maken met een chronische aanmaak van cortisol. Dit kost veel energie en is natuurlijk niet fijn. Daarom is het goed om cortisol verlagen met supplementen.

Kan je cortisol verlagen met supplementen?

visolie supplementen Nu worden er veel verschillende cortisol verlagende supplementen aangeraden, maar niet elk supplement werkt even goed. We hebben voor je uitgezocht welke supplementen effectief zijn bij het verlagen van cortisol. Daarnaast is het ook belangrijk om je levensstijl aan te passen wanneer je chronisch last hebt van een te hoog cortisolniveau.

1. Omega-3 vetzuren

Je kan omega-3 vetzuren vinden in visolie, plankton capsules en in vette vis. Uit onderzoek is gebleken dat het deze vetzuren een positief effect hebben op het cortisolgehalte waardoor gebruik hiervan kan leiden tot verminderde cortisol.

2. Ashwagandha

Ashwagandha is een Aziatisch kruid dat al eeuwen gebruikt wordt vanwege de helende effecten. Het helpt om stress en angstklachten te verminderen en kan cortisol verlagen met supplementen.

3. Cortisol verlagen met supplementen dankzij kamille

Hoewel kamille geen specifiek effect heeft op je cortisolgehalte, heeft het wel een kalmerend effect en kan het klachten van stress, angst en depressie tegengaan. Als een gevolg daarvan ervaar je minder stress en maakt je lichaam minder cortisol aan.

Andere manieren om je cortisol te verlagen hebben meer invloed op je gedrag dan op je voeding. Zo helpt het namelijk om meer te bewegen, regelmatig een rustmoment te nemen en om voldoende te slapen. Daarnaast kan het ook goed voor je gezondheid werken om een huisdier te hebben om voor te zorgen. Het aaien en ontvangen van liefde van hen werkt erg rustgevend.

Let op dat sommige supplementen niet goed samenwerken met medicatie. Als je wil beginnen met je cortisol verlagen met supplementen, is het altijd handig om dit eerst met een huisarts te overleggen.

Schrijf Je In En Ontvang 25% Korting

Onze supplementen winkel wordt binnenkort gelanceerd! Om dat te vieren, geven wij jou 25% korting op je bestelling. Wees er als eerste bij en meld je onderstaand aan voor onze nieuwsbrief.

Dit Vind Je Wellicht Ook Interessant