Krachttraining is lichamelijke training voor het versterken van het lichaam met gebruik van gewichten. Je kunt het op verschillende manieren uitvoeren. Fitness richt zich op het verbeteren van de conditie, vetverbranding plus krachttraining.

Met behulp van sporttoestellen, fitness apparaten en een goed trainingsschema, kun jij jouw doelen behalen. Supplementen voor krachttraining kunnen jou ook helpen om sneller je doelen te bereiken. Zo kun je extra voedingsstoffen op een eenvoudige manier binnenkrijgen.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Verschil tussen krachttraining en fitness

KrachttrainingKrachttraining is puur gericht op het ontwikkelen van je spierkracht met zware gewichten. Het begrip “fitness” is een stuk breder dan krachttraining alleen. Bij fitness richt je je ook op het verbeteren van je uithoudingsvermogen, conditie én het ontwikkelen van meer spierkracht.

Gedurende een fitnesstraining gebruik je vaak wat lichtere gewichten dan bij krachttraining, en doe je vaak sets met meer herhalingen. Bij krachttraining doe je minder herhalingen met zwaardere gewichten en bouw je dit steeds verder op, zodat je zwaardere gewichten aankunt.

Wat is cardio dan?

Naast fitness en krachttraining heb je ook nog cardio fitness. Daarbij wordt de training afgesteld op de gemeten hartslag. De bedoeling is om een constante hartslag aan te houden, conditie op te bouwen en ook om af te vallen. Zowel jong als oud beoefent cardio fitness. Bekende cardio oefeningen zijn onder andere: Hardlopen, roeien, sprintjes trekken, touwtje springen en traplopen.

Bekende fitness oefeningen zijn onder andere: Leg curls, machine leg presses, front squats, machine chest presses, lunges en sumo squats.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Met krachttraining zijn de meeste oefeningen bedacht door mannen en voor mannen. Daarom benoemen wij eveneens een paar oefeningen die speciaal voor vrouwen zijn. Mannen willen meestal stevige armen en rugspieren. Vrouwen richten zich meer op het trainen van de buik, bovenbenen en billen.

Daarnaast willen vrouwen graag afvallen en wat strakker in hun vel zitten. Het trainen van de triceps is ook populair bij vrouwen in verband met de bekende “kipfilets” in de bovenarmen. Vooral bij het ouder worden.

Krachttraining oefeningen voor vrouwen:

  1. Squats: Daarbij gebruik je een halterstang, gewichtsschijven en een smith machine of squat rack
  2. Leg presses: Daar heb je diverse beentrainers voor
  3. Side crunches: Trainen van de buikspieren
  4. Biceps curls: Trainen van je armspieren

Verder heb je oefeningen, veelal voor mannen, die je ook thuis kunt doen. Dat zijn onder meer:

  1. Deadlifts
  2. Planking
  3. Barbell curls
  4. Pull-ups
  5. Dumbbell curls
  6. Chest presses

Let eveneens op je voeding, want alleen met trainen krijg je niet het ideale lichaam. En voldoende rust is ook heel belangrijk en natuurlijk het nemen van verschillende supplementen voor de krachttraining kunnen helpen bij het halen van jouw doelen. Voor de opbouw van je spieren zijn eiwitten en zuivelproducten belangrijk.

Gebruik zo min mogelijk geraffineerde koolhydraten. Drink in ieder geval minstens twee liter water per dag. Eet daarnaast verse groenten en fruit; vooral groene bladgroenten en avocado. Vermijd suiker en gebruik een gezonde zoetstof, zoals Erythritol. Verminder tot slot je zoutgebruik.

Krachttraining en supplementen

Supplementen voor kracht en fitnessIn de meeste supplementenwinkels zie je door de bomen het bos niet meer. Welke supplementen voor spiergroei zijn jouw geld écht waard? Er zijn erg veel verschillende merken en supplementen verkrijgbaar. Hieronder vind je een handig overzicht van de krachttraining supplementen die kunnen bijdragen bij het halen van je doelen.

  1. Creatine: Creatine is één van de weinige supplementen waarbij wetenschappelijk is aangetoond dat het daadwerkelijk helpt bij krachttraining en fitness. Grotere creatineniveaus in de spieren, betekent meer energie voor inspanningen. Je spieren worden er ook voller van, omdat je meer vocht vasthoudt. Daardoor lijk je wat breder.
  2. Whey-eiwitten: Als je een gevarieerd, gezond en eiwitrijk voedingspatroon volgt, dan krijg je in principe voldoende bouwstoffen binnen om extra spieren te ontwikkelen. Toch kan het handig zijn om net wat extra eiwitten binnen te krijgen of te ontbijten of lunchen met een lekkere shake. Zeker als je aan het afvallen bent, kan het een handige manier zijn om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Op die manier houdt een verzadigd gevoel langer aan.
  3. Cafeïne: Er is voldoende bewijs dat cafeïne (3-6 mg/kg) bij bepaalde sporten de prestaties verbetert. Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel en de bijnieren, waarna er adrenaline door jouw lichaam afgegeven wordt. Daarnaast verhoogt cafeïne de vetafbraak, waardoor een sporter de glycogeenvoorraad minder snel aanspreekt. Dit kan leiden tot een prestatieverbetering in de sport.