Te weinig ouderen worden gevaccineerd

vaccinatie proces langzaam

Huisarts Hans Gimbel geeft aan dat de meeste 60’ers en 70’ers in zijn regio nog geen enkele prik hebben gehad. Hij, en zijn collega’s zijn verplicht om aan bellers uit te leggen dat er nu alleen 75- tot 80-jarigen geprikt mogen worden, maar ook 63- en 64-jarigen. Dit is heel verwarrend.

Veel huisartsen zijn van mening dat het vaccineren van 60-plussers veel efficiënter kan. Er zijn geen subgroepen nodig. Rotterdamse huisarts Reis Kurt geeft aan dat hij liever zijn patiënten een brief stuurt met de datum en tijd van de prik, in plaats van dat zij zelf moeten bellen of mailen. Bovendien zijn er zoveel regels van het RIVM waardoor het voor artsen lastig is om aan een doosje vaccins te komen. Veel praktijken krijgen ook te weinig vaccins geleverd.

Huisartsen willen wel vaccineren

De Landelijke Huisartsen Vereniging wordt nog regelmatig gebeld door artsen wiens patiënten het ene moment wel en het andere moment niet ingeënt mogen worden. Met de griepprik loopt het altijd erg vlot, en dat hadden zij nu ook graag gezien met het corona vaccin.

Volgens Kurt staan de meeste huisartsen te popelen om hun patiënten te pikken. Ze schrikken van de grote hoeveelheid mensen die nog geen vaccinatie hebben. Slechts 15 procent van de 75- tot 80-jarigen zijn ingeënt. Dat is veel te weinig.

Gimbel geeft aan dat deze vertraging komt door het idee van rechtvaardigheid in Nederland. Men wil niemand ten onrechte overslaan. Hoewel dit begrijpelijk is, lopen nu veel mensen hun vaccin mis of krijgen deze pas te laat.

Te zorgvuldig met het vaccinatie proces

inenten covid

Bart Huber, voorzitter van 350 huisartsen in Noord-Holland-Noord vindt dat het proces te zorgvuldig gebeurt. Veiligheid is belangrijk, maar nu moeten mensen 15 minuten na de vaccinatie blijven wachten in het geval van een allergische reactie. Hij heeft liever dat de artsen daar 112 voor bellen als dat gebeurt, want de kans op zo’n reactie is 1 op de 83.000.

Dat wachten en het feit dat er maar maximaal 30 mensen in zo’n zaal mogen zijn zorgt voor een enorme vertraging. Britse huisartsen hebben die wachttijd afgeschaft, waardoor er nu al 30 miljoen volwassenen zijn gevaccineerd. Toch zien de experts van de vaccinatie werkgroep geen reden om het Nederlandse beleid ook aan te passen. Zij vinden dat een gemiste allergische reactie veel nadelen kan hebben op de bereidheid van mensen om een vaccin te krijgen.

Huidige stand van zaken rondom het vaccinatie proces

Momenteel worden er minder dan 300.000 prikken per week gegeven. Als de regering voor juli tweederde van het land gevaccineerd wil hebben, moet dit aantal omhoog naar meer dan 1 miljoen vaccinaties per week – mits er geen lage opkomst aan de orde is.

Wel hebben inmiddels bijna alle huisartsen een prik gehad en de meeste Covid-19 zorgmedewerkers ook. De meeste 75-plussers en verpleeghuis medewerkers zijn nu aan de beurt, en de volgende groepen zijn mensen met het Syndroom van Down, mensen met morbide obesitas, en 63- en 64-jarigen.

Hoe snel het vaccinatie proces zich zal ontwikkelen is nog onduidelijk.

Bronnen: RIVM en NRC