Hoe vitamine D werkt

Vitamine D immuunsysteem boost

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. Er zijn vijf vormen van deze vitamine – D1, D2, D3, D4 en D5. Vitamine D2 en D3 lijken echter de belangrijkste in het menselijk lichaam te zijn.

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D voor het lichaam. Er is geen vaste tijd die een persoon in het zonlicht zou moeten doorbrengen om een goede hoeveelheid van deze vitamine te krijgen. Je hoeft je huid namelijk niet perse te bruinen om voldoende vitamine D binnen te krijgen.

De uv-stralen van de zon veranderen door middel van een chemische stof in de huid in vitamine D3, die vervolgens wordt overgedragen naar de lever en de nieren. Daar wordt het naderhand omgezet in actieve vitamine D.

Sommige voedingsmiddelen, zoals vette vis en eieren, bevatten ook de vitamine, hoewel het in zeer kleine hoeveelheden in deze middelen aanwezig is.

Daarnaast zijn er voedingssupplementen die deze vitamine bevatten, zoals bijvoorbeeld bepaalde soorten gezonde multivitaminen. Eenmaal geconsumeerd, wordt het naar de lever getransporteerd en op dezelfde manier verwerkt.

Een belangrijke functie van deze essentiële vitamine is het verhogen van de absorptie van calcium – een proces dat cruciaal is voor een goede botgezondheid. Het helpt ook het immuunsysteem te versterken en helpt, zoals eerder beschreven, cellen met elkaar te laten communiceren in het lichaam.

Een gezonder immuunsysteem dankzij vitamine D

Gezond immuunsysteem vitamine D

De afgelopen periode is er veel onderzoek verricht naar de relatie tussen vitamine D en ons immuunsysteem. En dat is niet verwonderlijk. Deels heeft dit immers te maken met de wetenschappelijke onderzoeken naar vitamine D en het coronavirus.

Recent onderzoek richtte zich op de wijze waarop deze vitamine het immuunsysteem van het lichaam beïnvloedt – met name het vermogen om T-cellen te produceren, die infecties helpen bestrijden.

Door cellen van zowel muizen als mensen te bestuderen, ontdekten onderzoekers dat deze vitamine ervoor zorgt dat er meer T-cellen aangemaakt worden. Dit heeft logischerwijs een positieve impact op het versterken van het immuunsysteem.

Deze bevindingen zijn belangrijk om te begrijpen hoe een vitamine D-tekort het immuunsysteem beïnvloedt en mensen mogelijk vatbaarder maakt voor auto-immuunziekten. Als je ervoor zorgt dat je voldoende van deze vitamine binnenkrijgt, kun je je immuunsysteem versterken.

Hoeveel van deze vitamine moet je nemen?

Hoeveel je van deze vitamine nodig hebt, hangt van veel factoren af. Deze omvatten bijvoorbeeld leeftijd, ras, seizoen, blootstelling aan de zon, kleding en meer. Aanbevelingen over Vitamine D van het Voedingscentrum suggereren dat een gemiddelde dagelijkse inname van 10-20 microgram voldoende is voor de meeste individuen.

Sommige onderzoeken hebben echter aangetoond dat de dagelijkse inname hoger moet zijn dan die dosering – bijvoorbeeld wanneer je niet wordt blootgesteld aan de zon. Overleg dit altijd eerst met een arts. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid mag je, net zoals bij alle supplementen, nooit zelf overschrijden.