Wat is glutamine?

Glutamine wordt voluit “L-glutamine” genoemd. Het is een aminozuur. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Om iets specifieker te zijn: Glutamine valt onder de semi-essentiële aminozuren.

Deze soorten essentiële aminozuren kunnen normaalgesproken voldoende door het lichaam aangemaakt worden. Alleen bij bepaalde omstandigheden kan er niet voldoende worden aangemaakt, zoals bij ziekte of wegens topsport.

Het immuunsysteem, de nieren, de lever en het maag- en darmkanaal hebben dit aminozuur nodig om goed te kunnen functioneren. Daarnaast speelt het een grote rol in het stofwisselingsproces.

Het aminozuur glutamine wordt gebruikt tijdens de zogeheten gluconeogenese. Dit is de vorming van glucose uit andere enkelvoudige suikers (monosachariden) voor energie.

Een interessant feitje: In jouw spieren worden veel eiwitten opgeslagen. Veel van de aminozuren in deze eiwitten zijn glutamine.

Waar zit glutamine in?

glutamine

Glutamine zit in plantaardige en dierlijke producten. Het zit vooral in eiwitrijke producten, zoals kip en zuivel.

Plantaardige eiwitbronnen hebben doorgaans een hogere concentratie van glutamine dan plantaardige bronnen.

Wanneer iemand een gevarieerd voedingspatroon volgt, zal de inname van dit aminozuur in veel gevallen voldoende zijn.

Glutamaat: Wat is dat precies?

Glutamaat is geen aminozuur zoals glutamine. Het wordt ook wel glutaminezuur genoemd en is een neurotransmitter in het zenuwstelsel. Deze neurotransmitter is vooral aanwezig in de hersenschors.

Dit is de meest voorkomende prikkelende neurotransmitter. Het is onder andere verantwoordelijk voor onze stemming, korte en lange termijngeheugen en leren.

Glutamine kan worden opgenomen door onze zenuwcellen en wordt omgezet in glutamaat. Het is de grootste energieleverancier voor onze darmen.

Waar zit glutamaat in?

Glutamaat wordt regelmatig gebruikt als smaakvervanger of als zoutvervanger.

Het wordt veel gebruikt in de Chinese keuken onder de naam “Vetsin”. Vetsin bestaat voor het grootste gedeelte uit glutamaat. Het heeft een hartig-zoute bouillonachtige smaak. Deze smaak wordt ook wel umami genoemd, wat ‘heerlijk’ betekent.

Daarnaast bevatten de onderstaande voedingsmiddelen van nature glutamaat.

  • Gevogelte
  • Vis en vlees
  • Melk
  • Groente en tomaat
  • Gefermenteerde sojaproducten
  • Paddenstoel
  • Verschillende kaassoorten, zoals Parmezaanse-, oude- en blauwschimmelkaas.

Glutamine en sportprestaties

glutamine

Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd naar het effect van glutamine op sportprestaties, waaronder spierkracht, spieropbouw en uithoudingsvermogen.

Veel van de resultaten zijn echter nog niet duidelijk.

Sommige onderzoeken zijn uitgevoerd met een specifieke doelgroep, waardoor er niets kan worden gezegd over mensen in het algemeen.

Ook zijn er onderzoeken uitgevoerd waarbij meerdere supplementen tegelijkertijd werden genomen. Hierdoor kan er niet worden bepaald welk supplement de sportprestaties het meeste ondersteund heeft.

Glutamine supplement

Doordat glutamine een semi-essentieel aminozuur is, kan het onder andere bij ziekte een essentieel aminozuur worden. Dit betekent dat de persoon niet voldoende binnen kan krijgen via de voeding.

Om deze reden wordt er soms bij het ondersteunen van het lichaam na ziekte extra glutamine gesuppleerd. Het kan ook worden gebruikt voor verbetering van de weerstand en spierconditie.

De medische supplementen bevatten echter een veel hogere dosis dan de supplementen die worden verkocht in sportsupplementen-webshops en -winkels.